Eternals

Eternals sau, în traducere liberă autohtonă, „Ion Iliescu, da’ mai mulți”, este cel mai recent produs Marvel care a ieșit pe poarta fabricii conduse de Kevin Feige.

Regizat de Chloe Zao, câștigătoare de Oscar pentru Nomadland, filmul a fost trâmbițat ca fiind cel mai bun făcut de Marvel. Bine, fiecare este dator să-și laude marfa, că se știe că al meu copil este cel mai frumos și mai deștept.

Povestea este una amplă, de o anvergură absolut impresionantă, care face ca tot ce am văzut până acum în MCU să pălească în comparație.

Pe Terra sălășluiesc de mii de ani acești Eternals, niște ființe nemuritoare trimise acolo de celestul Arishem, o divinitate imensă, născătoarea multor planete și galaxii. Deci vă dați seama că discutăm la nivel de concepții BigBang-uri și extincții de universuri.

Scopul lor este simplu, să apere umanitatea de atacurile Devianților, niște creaturi spurcate care au poftă imensă de carne umană. Și atât. Nu au voie să se bage în treburile importante ale omenirii, cum ar fi să împiedice războaie, să elimine foamea, să nu mai dea Kanal D seriale turcești, etc.

Eternii, în frunte cu Ajak (Salma Hayek – Hitman`s wife`s bodyguard), cap de listă, din cuvântul căreia nu iese nimeni, pare-se că au reușit să belească toți Devianții și timp de secole au șomat, împrăștiați fiecare pe unde avură chef. Dar în zilele noastre, de nicăieri, apar niște Devianți dați dracului, mult mai evoluați, cu aptitudini sofisticate care dau mari bătăi de cap superputuroșilor, pardon, superputeriștilor noștri.

Așa că Sersi (Gemma Chan – Raya and the last dragon), Ikaris (Richard Madden – Rocketman), Thena (Angelina Jolie – Those who wish me dead), Gilgamesh (Ma Dong-seok – Baekdusan) și alții sunt activați din lunga hibernare pentru a intra din nou în luptă.

Încerc să-mi deviez un pic mintea de la aspectele negative și mă concentrez pe ce mi-a plăcut în Eternals, adică trailerul pentru The Batman 😀😃.

Eh, glumesc. Sau nu?

Povestea din Eternals este complexă și abordează multiple teme profunde, fiind probabil cel mai contemplativ, filozofic, meditativ și cerebral film din MCU, făcându-te să cugeți la efemeritatea propriei existențe și la rolul insignifiant pe care fiecare individ îl are la nivel global, dar ce forță impresionantă putem atinge ca un tot unitar.

Scara la care activează filmul este una atât de incomensurabilă pentru simpla minte umană încât creierul cu greu o poate cuprinde din prima.

Toate problemele cu care s-au confruntat ceilalți eroi în MCU pălesc în comparație cu miza din acest film care ne plimbă prin multiple epoci ale umanității, din antichitatea Babylonului la Londra zilelor noastre, trecând prin India, America de Sud, Asia, practic mai divers de atât nu se poate. Învățat fiind cu dănțuirile Bollywood-ului în mijloc de film, nu m-au deranjat asemenea scene, dar mustăcesc imaginându-mi ce reacții vor avea cei cu animozități față de filmele indiene.

Amenințarea este una dincolo de micul nostru univers la care ne limităm și încă sunt fermecat și bulversat de „infinitatea fără sfârșit‟ prezentată de film, subiectul abordat fiind unul curajos, mai ales că, hai să fim serioși și să o zicem pe aia dreapta, majoritatea consumatoare de MCU/DC nu prea gustă filme gen A24 către care se îndreaptă ca nucleu Eternals.

Pelicula nu naște senzația de producție Marvel, este prea sofisticată pentru a trăi în acest univers cinematic, este de o ambiție ieșită din comun care aduce un aer proaspăt în mijlocul unei grămezi care începuse să fie destul de stătută.

Pentru unul ca mine, care n-are habar de aceste personaje, filmul a ascuns multe surprize care m-au luat pe nepregătite pentru că nu știam ce hram poartă aceste entități, astfel trec la bile albe acest element.

Vizual, Eternals este spectaculos, oricum nu mă așteptam la altceva, materialul cu care lucrează este propice unor scene grandioase de acțiune care nu dezamăgesc, mai ales că fiecare Etern are o putere distinctă și vast diferită de a celorlalți.

Acum, la actorie sunt părtinitor, nu am avut ochi decât pentru Angelina Jolie, blondă în costum mulat, ay, ay, mama mia, și Dong Lee, unul din zeii cinematografiei sud-coreene, ambii m-au extaziat la culme, mai ales că relația lor este una deosebită.

Restul este meh, nu m-a impresionat, unele alegeri mi s-au părut făcute dinadins, cum ar fi reunirea fraților Stark din Game of Thrones, și ori de câte ori auzeam pomenit numele Sersi (nu-i același cu Cersei, dar seamănă) mi se declanșa un reflex automat de a striga: „Shame! Shame! Shame!‟

După cum se observă, au început să-mi revină amintirile neplăcute din Eternals și here we go.

Crăpa-v-ar anticorpii într-un spital de covidați la ATI, nici aici, nici aici, bă, n-avem parte de seriozitate?

Nici măcar Chloe Zao, cu tot cu Oscarul ei, n-a putut să facă un film cu adevărat serios.

Mă așteptam de la niște ființe ancestrale, cu mii de ani petrecuți pe Pământ, cu o misiune creaționistă vitală, să fi acumulat înțelepciune cu duiumul și să se comporte ca atare, pe măsura intelectului titanic pe care îl posedă.

Ei aș, ăștia o ard în cele mai penibile ciondăneli, în cele mai stupide replici cică amuzante, toate venite în cele mai nepotrivite momente.

Dă-o mă în pietrele renale ale infinitului, chiar nu se mai poate așa, n-ai mă cum ca în mijlocul unei lupte cu niște Devianți infernali ăștia să se contreze pe seama unor vizualizări YouTube. Și filmul este plin de asemenea comportamente retarde pe care le înghițeam, cu greu, la un, hai să zicem, Spider-Man, că-i tânăr hormonal și atât îl duce capul, dar nu de la zeități imortale care au asistat omenirea în evoluția ei. Practic, între Eternals și o gloată de adolescenți bețivi nu-i nicio diferență. Nu ai cum să te duci la o comemorare a Holocaustului și să te apuci să spui bancuri cu Bulă și Dorel, că se duce naibii caracterul sobru al evenimentului. Ei bine, asta s-a întâmplat în Eternals.

În continuare aștept un film cu adevărat serios de la Marvel.

Și asta nu este nimic, filmul pierde foarte mult timp să … nimic. Ceea ce scenariul consideră a fi caracterizare de personaje este doar o lăbăreală plină de flashback-uri inutile pentru că nu aduce nimic profund personajelor din ce nu aflam ulterior în mod natural.

Oho, și câtă narațiune are filmul, oarecum de înțeles având în vedere că vine cu o grămadă de personaje noi și necunoscute publicului, dar nici așa nene, parcă urmăream un documentar despre istoria umanității, nu un film Marvel.

Nici nu mă mai leg de aspectul diversității care, în contextul filmului, n-are logică, dar nici nu cunosc personajele din benzile desenate să-mi dau cu părerea. Nu mi-a scos ochii cu asta cine știe, în schimb m-a bombardat cu o anume relație amoroasă, subiect fierbinte al peisajului social actual, care a făcut ca filmul să fie interzis în anume țări.

Poate aspectul cel mai enervant la Eternals a fost încălcarea propriilor reguli.  Nici nu începe bine filmul și ne spune că Eternals n-au voie să se bage peste oameni și ghiciți ce? Se bagă-n treburile umanității când nimeni nu le-o cere, se bagă la greu, din toate direcțiile. Cică tot Eternals nu pot evolua ca urmare a naturii lor, dar să vezi drăcie? Bingo, evoluează.

Ne bagă o explicație retardată de ce nu au intervenit în treaba cu Thanos, justificare ilogică având în vedere repercusiunile avute de opera lui Thanos raportate la misiunea lor.

Mai are rost să zic că Devianții intră în categoria antagoniștilor de pomană, fără scop real în filmele MCU? Cu sau fără ei, desfășurarea acțiunii ar fi fost, în mare parte, aceeași, prezența lor fiind una necesară doar generării unor scene de luptă, să nu ruginească eroii.

La cât au preejaculat ăștia de la Disney cu laude la adresa filmului, că este cel mai bun al lor, că este regizat de Chloe Zao, deținătoarea la zi a Oscarului pentru regie, că așa, că pe dincolo, Eternals este o dezamăgire pentru că am fost prea hyped.

Păcat de povestea care atacă primordialitatea universului că este redusă la o banalitate tipică MCU ce nu poate fi salvată nici măcar de ideile gânditoare azvârlite de scenariu a căror profunzime este făcută țăndări de caterinca proastă la care se dedau personajele și de scremetele evidente de a înghesui cât mai multe referințe către vechiul MCU.

Dacă tăia vreo jumătate de oră din așa-zisa caracterizare și renunța și la rahatul de comedie ineptă, Eternals ar fi fost magistral, dar este tras în străfundurile mediocrității marveliene tocmai de porcăria asta de comedie infantilă. Așa, au reușit cumva să transforme o poveste grandioasă, de cel mai înalt nivel epic, cu o profundă simbolistică filozofico-metafizică, într-o spălăcitură de film căruia îi lipsește atributul de memorabil.

Și acum dau verdictul, într-adevăr, cel mai bun lucru din Eternals a fost trailerul la The Batman, nu știu cum dracu au reușit să-i transforme pe Eternals, de la care aveam pretenții mari, în niște personaje simpliste, cu apucături prea umane pentru a mai fi demne de titulatura de Eterni, așa că pentru filmul de față mă încumet să îi îngheț 6 degete. Nu mai puțin pentru că am simțit că undeva, ascuns sub grămada de glume de șantier, se ascunde un film nemaipomenit.

Ah, sunt 2 scene după sfârșitul filmului care merită urmărite, dar una dintre ele suferă de sindromul Star Wars, comprimă universul în loc să-l ducă spre noi orizonturi.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Knights of the zodiac

Knights of the Zodiac

Deși era evident că filmul Knights of the zodiac n-o să fie vreo capodoperă, am …

One comment

  1. Alexandru Boranescu

    Cea mai mare mizerie, existenta. Scenariul dus rau de tot, degeaba au ei efecte mirifice si actorie de oscar… Dezamagire totala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *