Evil dead

Scăpăm de particula The și rămânem cu Evil dead, o corcitură ce se vrea atât un remake, cât și un sequel spiritual, al lui The evil dead.

Filmul a fost lansat în 2013 și este regizat de începătorul, pe atunci, Fede Alvarez (The girl in the spider`s web).

 

🎬 Premisă

Sunt părăsit de inspirație divină și n-am cine știe ce expresii lingvistice lubrefiante care să facă povestea să alunece mai bine pe panta originalității.

Pentru că nu este nimic nou în premisă.

Același grup de 5 prieteni se avântă spre cabana infamă, dar schimbarea intervine în motivația lor, nu se duc să se distreze de pomină, ci să o ajute pe Mia (Jane Levy – Don`t breathe) să scape de-o adicție nenorocită, că fata face concurență la trasat linii celor care vopsesc terenul de fotbal cu var.

În cabana pustiită de tehnică modernă ce să vezi?

Tot scormonind ăștia după una, după alta, descoperă o carte, norocul lor că este cu poze multe și cu mai puțin citit, o carte care le va schimba destinul pentru totdeauna.

Nu este denumită Necronomicon, a fost rebotezată după 30 de ani în Naturom Demonto, dar se dedă la aceleași tertipuri monstruoase ca în trilogia lui Sam Raimi.

 

💭 Comentariu

În ciuda faptului că premisa generală este aceeași, Evil dead se abate un pic de la traiectorie, în sensul că ne delectăm doar cu cei 5 tinerei captivi în cabană, cu ei ne facem damblaua care ne ispitește cu pofte grozăvești.

Se simte din plin că filmul este realizat în condiții moderne, arată excelent pe partea de vizual practic, regizorul lăudându-se că a folosit foarte puțin CGI, în rest totul este făcut cu materiale palpabile.

Iar asta nu poate decât să mă bucure nespus de mult pentru că Evil dead este un film de groază așa cum trebuie, violent din cale afară, dar nu de dragul de a vă provoca vreun infarct subit cauzat de scârboșenia viscerală, ci pentru că imaginile se potrivesc la țanc poveștii.

Eu mă minunam de cât sânge am putut vedea în The evil dead, dar se pare că întotdeauna este loc de și mai mult pentru că în Evil dead borhotul sângeriu curge din toate direcțiile înspre toate direcțiile și, culmea, într-un stil care pare realist.

Nu că pui botul la tot ce vezi pe ecran, dar nici nu se scurge câte o cisternă de sânge din fiecare personaj mătrășit.

Iar maltratările la care sunt supuși cei cinci dau dovadă de-o imaginație bolnavă, nu neapărat originală, că nu este filmul ăsta pioner în spintecări și sfârtecări, dar te duce direct în mijlocul acțiunii și nu ratezi nimic, parcă ești un chirurg care tocmai se avântă în intestinele unui pacient.

 

Evil dead nu va câștiga vreun premiu de excelență pentru personaje inteligente, că-s bolunde-n cerebel mai toate, dar este creativ cu unghiurile de filmare care contribuie din plin la crearea unei atmosfere terifiante și incisive care mușcă din sufletul spectatorului.

Unii s-ar putea să nu aprecieze asta, dar pe mine m-a uns la suflet faptul că Evil dead este mortal de serios, n-are acea tentă jucăușă pe care a imprimat-o Ash trilogiei originale. Și cum sunt ahtiat după producții lipsite de comedie infantilă, parcă Evil dead a crescut și mai mult în ochii mei.

Desigur, nu poate să renunțe la clișeele împlântate pe vecie în genul horror, în special în ceea ce privește comportamentul tălâmb al personajelor și zgomotele anunțătoare de sperieturi, dar parcă nici nu m-au deranjat atât de mult, fiind preocupat să-mi mențin stomacul nemișcat să nu dea pe dinafară.

 

🏆 Verdict

Grotesc și insalubru, astea-s caracteristicile lui Evil dead, un remake/sequel care se ridică la nivelul originalului, ba chiar, din punctul meu de vedere, este peste The evil dead.

Dar asta pentru că preferința mea personală zace înecată în seriozitate și nu prea mă încântă glume slobozite pe timp de masacru orgiastic.

Există și nelipsitele omagii aduse personajului Ash, ba chiar unele fără perdea și deloc subtile, apucă o direcție modernă, dar nu mi-am smuls venele ca urmare a acestei alegeri.

Ba chiar eram nerăbdător pentru o continuare a acestui film, dar se pare că mi-am agățat pofta-n cuie, deși la 17 milioane dolari buget și aproape 100 milioane încasări filmul a fost un succes. Cred că producătorii ar fi dorit mai mult.

Cică ar urma un altfel de reboot, Evil dead rise, cu dată aproximativă de lansare 2022 direct pe HBO Max.

De final, ca ultimă incantație demonică, pentru Evil dead am de recitat 8 blesteme păgâne.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The witch: Part 2 – The other one

Vă dau o ghicitoare de tip ciupercă. Al cui sequel este The witch: Part 2 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.