The rescue / Thirteen lives

Nu mai aștept și serialul să fac un menage a trois, așa că îi dau drumul la apă dublei The rescue / Thirteen lives.

Primul este un documentar din 2021 disponibil pe Disney+, al doilea un film artistic din 2022 regizat de Ron Howard (Backdraft) pe care îl găsiți pe Amazon Prime. Ambele au subtitrare în limba română.

 

🎬 Premisă

Data este 23 iunie 2018, locația Chiang Rai, țara Thailanda.

O echipă de fotbal formată din puștani, Wild Boars, 12 la număr, și antrenorul lor se întorc spre case după disputarea unei partide.

Pentru a mai pierde vremea până la cină, că mai era timp destul, se abat din drum și se pun pe vizitat vasta peșteră Tham Luang. După ce băieții se afundă destul de mult prin serpentinele înguste și contorsionate ale peșterii, lovește dezastrul.

Sezonul musonilor s-a găsit fix acum să sosească mai devreme și se pune pe o ploaie apocaliptică, de genul celor din timpurile lui Noe și peștera este imediat inundată, fără vreo șansă de ieșire pentru băieți.

În scurt timp la fața locului se adună oficialitățile pentru a pune pe roate misiunea de salvare.

 

💭 Comentariu

Trebuie să pun în context experiența avută cu această poveste. Mai întâi am văzut The rescue și abia la o lună jumătate, după multă muncă de autoconvingere, am urmărit și Thirteen lives, dramatizarea evenimentelor prezentate de documentar, dacă mai era nevoie de dramatizare.

Ideea este că producțiile par identice ca două picături de apă, nu diferă prea mult în realizare decât în anumite aspecte care înclină balanța, așa cum era de așteptat, în favoarea documentarului.

Pentru cine nu știe povestea acelui incident și nu are alergii la documentare îl recomand pe acela.

Nu mă apuc să fac comparații între ele acum, ci le consider ca un tot unitar și voi vorbi la singular.

În The rescue / Thirteen lives se adună o echipă de scafandri internațională, deoarece thailandezii, oricât de dornici sunt să ajute, nu au experiența și aptitudinile necesare.

John (Colin Farrell – The Batman) și Rick (Viggo Mortensen – The lord of the rings: The return of the king) sunt de bază în acest demers fenomenal de găsire a băieților și, dacă este cazul, de salvare a lor indiferent de riscurile implicate.

Docufilmul prezintă fix ceea ce aștepți de la o asemenea producție bazată pe fapte reale în care sunt vieți omenești în joc, evidențiind eforturile supraomenești pentru a elibera captivii înainte de a fi prea târziu. Repet, dacă sunt găsiți în viață.

Dacă nu știi deznodământul poveștii, atunci vei sta cu masca de oxigen lângă tine pentru că The rescue / Thirteen lives este terifiant de tensionat și îți va tăia răsuflarea mai ales dacă nu știi să înoți și mai ești și claustrofobic pe deasupra.

 

The rescue / Thirteen lives amestecă scenele de afară, în care mii de voluntari își unesc forțele pentru a ajuta așa cum poate fiecare, cu secvențele acvatice din interior, desfășurate sub apă, printre curenți turbulenți și vizibilitate aproape zero.

Iar această combinație generează o atmosferă apăsătoare, de zici că presiunea unui ocean întreg îți apasă pe piept și te trec toate apele anticipând dezastrul iminent care pândește la fiecare cotitură scufundată sau la fiecare respirație prin masca firavă. Și se vor întâmpla destule belele neprevăzute.

Cu cât deveneau coridoarele subacvatice mai strâmte, parcă simțeai că te sugrumi tot mai mult, aveai impresia că o mână de fier te strânge de gât și nu mai ai aer.

Este impresionant să vezi cum noi, oamenii, ne unim și facem front comun doar când este vorba de tragedii, în rest ne urâm unii pe alții cu o poftă incredibilă.

Dacă este să fiu un pic rău, dar o scriu în spirit de glumă, că n-a fost chiar așa, vesticii se prezentau la datorie cu experiență și echipamente, thailandezii (câțiva dintre ei) cu ofrande și brățări tămăduitoare așteptând minuni de la divinitate.

Ar mai fi multe de spus despre această operațiune, dar nu vreau să pătrund mai adânc în măruntaiele ei pentru că dacă aș începe să laud anumite inițiative și să beștelesc câteva decizii, ar însemna să dezvălui momente cheie din acest efort de anvergură.

Și poate vreți să fiți surprinși, dacă nu cunoașteți finalitatea poveștii. Pentru că dacă sunteți novici în ceea ce privește rezoluția finală, veți trece prin momente greu de imaginat care redau ceea ce însemnă spiritul uman. Sau ce ar trebui să însemne zilnic, nu doar la evenimente tragice.

 

🏆 Verdict

Abia acum, la final, vin și comparațiile.

Oricât de bun este filmul regizat de Ron Howard (Solo), și este într-adevăr foarte bine realizat din punct de vedere tehnic, pare o copie la indigo a imaginilor văzute în documentar cu diferența că nu-i atât de emoționant precum scenele redate de The rescue exact de la fața locului, din momentul efectiv al desfășurării operațiunii. Bine, uneori nu chiar efectiv, că sunt și scene reconstituite, dar senzația rămâne aceeași.

Emoția face diferența dintre cele două producții. Și era și firesc să fie așa pentru că documentarul surprinde pe viu și real sentimentele părinților, salvatorilor și voluntarilor implicați, nu-s nevoiți să interpreteze nimic, așa cum este cazul în Thirteen lives.

Nu că urmăresc multe documentare de acest gen, dar The rescue este pentru mine cel mai bun din câte am văzut, nu am prea multe să îi reproșez pentru că este un documentar, prezintă fără înflorituri, cred, ceea ce s-a petrecut.

Nici Thirteen lives nu se lasă mai prejos, deși am observat anumite omisiuni în ceea ce privește relațiile personale ale celor implicați, dar și niște adăugiri fanteziste, să mai adauge sare și piper, deși nu mai era nevoie, peste întregul caz care a captat atenția lumii în vara lui 2018.

Însă diferențele sunt minore, am avut o senzație uluitoare de deja vu urmărind filmul, așa că lui The rescue îi umplu 9 rezerve de oxigen, iar pentru Thirteen lives comand 8 măști potrivite. Inițial voiam mai mult la fiecare, dar faptul că ambele au evitat un anumit subiect care m-ar fi interesat destul de mult m-a determinat să le scurtez un pic frânghia.

Astea fiind zise, nu cred că voi urmări și serialul care stă să apară pe Netflix intitulat Thai cave rescue, bașca acum aflu că înainte de toate a fost și The cave în 2019 remasterizat și relansat în 2022 sub denumirea de Cave rescue să călărească valul notorietății.

Închei cu un avertisment, fie că este vorba de Peștera Muierii sau de altă peșteră umedă, aveți grijă când vă băgați în ea că la ieșire puteți avea probleme.

 

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

The rescue

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

 

4 out of 5 stars (4 / 5)

Thirteen lives

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The life of Emile Zola

The Life of Emile Zola

1937 The life of Emile Zola este un film, să zicem biografic, despre viața lui, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.