Gretel & Hansel

După cum v-ați dat seama din titlul inovativ, Gretel & Hansel se vrea o reinterpretare modernă a clasicei povești de speriat puradeii neastâmpărați să nu sugă de la străini acadele, de unde și inversarea celor două nume.

Gretel și Hansel sunt doi copii, ea adolescentă lovită de pubertate, el încă puștan fără tuleie, ce sunt izgoniți de mama lor văduvă să-și caute de muncă și haleală prin alte părți, așa cum ar face o muică bună.

Amu` nu este nicio surpriză că ăștia doi nu găsesc altă locație mai bună de odihnit oasele decât casa lugubră a vrăjitoarei, casă care nu este făcută din dulciuri ca în basm.

Gretel & Hansel, de principiu, are doar trei personaje iar acțiunea se desfășoară într-o singură locație, totul fiind minimalist, de criză și pe bani puțini, filmul axându-se pe Gretel, de unde și inversarea titlului.

Pe scurt, filmul mi s-a părut o găleată de fecale spumegânde servite drept caviar, Gretel & Hansel este un film pretențios, inspirat parcă din creațiile lui Robert Eggers, ca The lighthouse și The VVitch, dar cu un scenariu incoerent.

Singurele bile albe pe care le-am găsit pentru Gretel & Hansel sunt atmosfera sinistră, apăsătoare și vizualul înspăimântător ce în anumite momente provoacă și dezgust. Totul este întunecat, straniu, îți creează o senzație de neliniște și îți dă palpitații la inimioară când și când.

Dar scenariul este un festival de plictiseală în care nu se întâmplă nimic notabil, doar am fost bombardat cu umbre, șoapte, coșmaruri, pisici fără păr și mult simbolism, prea mult, atât de mult încât filmul nu a știut unde să-l mai bage (am eu o propunere de locație, dar nu se cade să o scriu). Peste tot apăreau triunghiuri cu vârful îndreptat spre cer, pălării ascuțite drept simbol vrăjitoresc, niște păpuși stricate care simbolizau poate copiii dispăruți despre a căror soartă nu se mai știa nimic.

Bașca dialogurile zici că erau scoborâte dintr-o bibliotecă plină de cărți cu proverbe. Nu cred să fie vreo replică normală, era musai ca fiecare cuvânt să fie încărcat de-o însemnătate inutilă.

Ce să mai scriu despre narațiunea permanentă? Abia ce începe filmul cu o poveste despre copilul cu bonetă roz, că imediat după apariția titlului Gretel & Hansel o altă voce se pornește să ne povestească despre același copil cu bonetă roz.

Nu știu dacă a vrut să aibă vreo semnificație anume sau pur și simplu regia este de două parale, dar cei doi frați, crescuți în aceeași casă, proveniți din aceeași sămânță, unul avea accent puternic englezesc, celălalt nu avea deloc accent.

Se mai și creme scenariul să vină cu ceva surprinzător, dar era evident încă din primele secvențe care este finalitatea lui, pentru că dacă în rest este vag și lipsit de coerență, aici trâmbițează destul de evident cu ce vrea să-și surprindă spectatorii.

O să o recunoașteți pe Gretel interpretată de Sophia Lillis (Beverly din It și It: Chapter two), dar la actorie nu prea pot să evidențiez ceva anume.

Oricum, totul este o nebuloasă simandicoasă cu accente filozofice de baltă care se îneacă în simbolism de mahala precum un pădurar ce dă de câteva ori cu toporu-n lemn și crede că a pictat-o pe Monalisa.

Filozofia contemplativă nu-i deloc greu de priceput, dar filmul se dorește a fi o sofisticățenie din aia contemplativă, de ar trebui să verși lichide seminale la cât de profund și încărcat de abstract este scenariul, dar Gretel & Hansel își ratează ținta, fiind unul din acele filme care te va acuza că nu l-ai înțeles dacă vei da cu el de pământ, deși el este, de fapt, praf și pulbere.

Măcar chinul nu durează mult, are doar 80 de minute, la fel ca Hansel & Gretel: Witch hunters, dar măcar ăla a fost distractiv.

Puteam găsi ceva mai bun de făcut 80 de minute, cum ar fi să zgârii cu unghiile un perete din beton dar, din nefericire, mi s-a pus pata să casc gura la Gretel & Hansel, dar mai mult de un 3 pentru atmosfera destul de bizară nu pot să îi gătesc.

1.5 out of 5 stars (1,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Everything everywhere all at once

De la A24, celebrul studio fandosit, vine un film cu un titlu care-ți umple gura: …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.