Hobbs & Shaw

Hobbs & Shaw, spin-off-ul Fast and furious, închide sezonul estival al filmelor blockbuster cu un bang pe măsură. Dacă este și gang, veți afla în cele ce urmează.

Franciza își lasă deoparte, pentru moment, vedetele care au pornit această nebunie și ne bagă pe gât adițiile recente, pe Hobbs (Dwayne Johnson) care, între noi fie vorba, a revitalizat seria aflată în moarte clinică, și pe Shaw (Jason Statham, care nu mai are rechini uriași de căsăpit), nenea ăla rău din Furious 7, devenit repede favorit și, ca atare, a suferit o transformare din răufăcător în băiat bun, scenariștii având pretenția să uităm că el este cel care l-a ucis pe Han.

Deși cheliile astea două umblătoare nu se înțeleg neam, ele sunt nevoite să lase orgoliile deoparte pentru că la orizont se ivește amenințarea globală reprezentată, de data asta, de către Brixton (Idris Elba), un mercenar tehnologizat atât la exterior, cât și la interior. Bașca, din umbră conduce cineva care sigur va fi o dezvăluire interesantă în viitor, dar nu zic mai multe.

Brixton este un blindat uman, trupul fiindu-i doar o carcasă plină de progrese tehnologice care-l fac aproape superuman (de fapt, cine mai este normal în această serie?), o adevărată provocare pentru cei doi.

La mijloc intervine un virus extrem de periculos care poate pune rasa umană pe butuci, că doar așa șade bine unui astfel de film, fără o apocalipsă la orizont parcă nu merge treaba bine.

Și când în tocăniță se amestecă și sor-sa lui Shaw, care-i cade cu tronc lui Hobbs, lucrurile se încing rău de tot.

Ce naiba să scriu despre al nouălea din film din franciza Fast & furious ce nu am povestit deja în șaptele mai sus pomenit sau în The fate of the furious?

Premisa este năroadă, la fel ca în cele mai recente filme din serie, mereu se găsește câte un șmecher că vrea să-și pună amprenta asupra umanității, aici se dorește, nici mai mult, nici mai puțin, forțarea evoluției rasei umane prin tehnologie și eradicarea celor slabi și neobedienți.

Nu cred că mai este cazul să pomenesc faptul că, din nou, au intrat în concediu de odihnă orice dram de logică, lege a gravitației, doză de realism sau sămânță de verosimil în ceea ce privește rezistența trupului uman.

Și este în regulă, tocmai prin absurditate și-a câștigat faima această serie unde nu contează nimic din cele enumerate, aici importantă este acțiunea, cu cât mai fantasmagorică și elucubrantă, cu atât mai bine.

Ei bine, mă bucur să o spun (oare?), Hobbs & Shaw are din plin acțiune grandioasă, absurdă, complet irealizabilă în realitate, set-piece-urile sunt spectaculoase, producătorii nu au făcut rabat când a venit vorba de buget și se simte din plin.

Mașini de toate națiile, care mai fastuoase, dar sensibile, care mai butucănoase, dar robuste, fel și fel de gadgeturi, locații impozante, decoruri enorme, numai bune de aruncat în aer, explozii la tot pasul, ce să mai, filmul are de toate.

Nu lipsesc nici luptele corp la corp și suntem răsfățați cu așa ceva, mai ales că regizorul este David Leitch, cascadorul devenit regizor în portofoliul căruia se numără John Wick cel dintâi (aici am fost mic și prost, acum am mai crescut), Atomic blonde sau Deadpool 2.

Ținând cont de capacitatea fizică imensă ce zace-n Brixton, ca niciodată pumnii au un impact devastator, dar trupurile celor doi eroi rezistă cu încăpățânare, însă se simte din plin că au în față un oponent monumental, care le dă de furcă.

Modul de filmare este cursiv, chiar dacă pe alocuri zici că suntem în mijlocul unui cutremur, dar în mare parte acțiunea este perfect vizionabilă.

Scenariul este presărat de glume reduse la mușcăturile de macho dintre cei doi care nu se abțin nici măcar în cele mai sumbre momente și simt imboldul să-și măsoare știți voi ce, nu prea m-a impresionat umorul, destul de pueril și cu replici previzibile între două personaje diametral opuse ca fizic și mod de acțiune, dar identice în interior.

Dar oare am fost eu nebun sau am văzut trimiteri subtile la filme precum The italian job (tot cu Jason Statham) și Infinity war?

Să vă așteptați la niște apariții surpriză care m-au lăsat destul de perplex, habar nu aveam de asemenea cameo-uri. Și nu mă refer la gașca originală, care nu este pomenită nici măcar un cadru în Hobbs & Shaw.

Sunt introduse câteva personaje noi care mă fac să mă îndrept cu gândul spre dorința producătorilor de a renunța la personajele originale (devenite cam fițoase-n cereri) și să continue pe acest fir.

Și nici nu este de mirare că vor asta, nu s-a simțit deloc lipsa lui Dom & Co, și aici suntem bătuți la cap cu familia de mi-a ieșit pe nas, deci nu este nevoie de Vin Diesel să mormăie familie la fiecare două fraze, și au păstrat elementele care au adus vigoare în franciză și care au la purtător cantități uriașe de carismă.

Se vede că The Rock a ajuns la un asemenea nivel încât nu i se refuză nimic, nu cred că scenaristul a fost cel care a venit cu ideea unui act întreg cu acțiunea plasată în Samoa, acolo unde Dwayne Johnson are rădăcini genetice.

A spus The Rock: Facem filmul în Samoa, au sărit toți: Să trăiți, facem!!!

Bilele negre ale filmul sunt arhicunoscute, nu mai are rost să le înșir și deja sunt marcă proprie acestei serii.

Hobbs & Shaw este un simplu film nătărău, exagerat până dincolo de stele, fără dram de logică, are un mesaj predominant: FAMILIA, dar mi-a și livrat ceea ce așteptam, tone de acțiune incitantă și m-a distrat nespus, chiar nu pot să-l deosebesc ca notă de precedentele filme din serie pe care le-am prezentat pe site, așa că îi dau tot un 8, deși eram sigur că voi fi crunt dezamăgit.

Sincer, aș mai vedea câteva filme doar cu Hobbs & Shaw decât unul cu toată gașca lui papuc care devine cam enervantă.

Stați până la final, vor fi 3 scene de după credite, dar nu sunt pentru cei care nu au finalizat serialul Game of thrones, pentru că-s pline de spoilere.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

A man of reason

A man of reason

A man of reason (Bohoja) vine din Coreea de Sud și vrea să ne încânte …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *