Jazbaa

Jazbaa este un film indian în care personajul principal este interpretat de Aishwarya „Zeița Indiană” Rai și unde îl mai regăsim și pe regretatul Irrfan Khan ✝ (Jurassic world).

Să elimin din prima orice dubiu cu privire la această producție, Jazbaa este un film mai serios ca un infarct, un thriller palpitant cu elemente dramatice pentru că Aishwarya Rai o joacă pe Anuradha Verma, unul dintre cei mai buni avocați criminaliști din țară care, așa cum chiar ea spune, este angajată de criminali, că doar ei își permit tariful ei mai mult decât piperat.

Ați crede că este un personaj indezirabil pentru că apără jeguri umane, și asta mi-am zis și eu la început, dar asta spune mai mult despre sistemul juridic ce are multe lacune decât despre caracterul ei.

O fi ea dură în costum, dar este pâinea lui Dumnezeu când nu pledează pentru vreun caz complicat.

Premisa ne lovește direct în bindi pentru că după o nouă victorie repurtată în sala de judecată, Anu se distrează la școala fetei sale într-o cursă amicală de ștafetă doar pentru a afla că fata ei s-a făcut nevăzută.

Răpitorul nu pierde prea mult timpul și îi cere drept răscumpărare nu bani, ci ceva cu adevărat ciudat care o lasă perplexă pe Anu. Să preia cazul unui violator și să-l facă scăpat basma curată.

Trecând peste faptul că poate Aishwarya Rai nu este chiar credibilă într-un asemenea rol din cauza vârstei fragede (avea ea 42 de ani pe atunci, dar personajul ei arată de nici 30 de ani), cam greu îmi pot închipui că un personaj atât de tânăr poate deveni atât de bun și de temut pentru procurori, Jazbaa este un thriller excelent pentru că povestea este una pe cât de dramatică, pe atât de palpitantă.

Și punctul ei forte este imprevizibilitatea, doar la un moment dat, așa, din treacăt, am încropit o pledoarie pentru adevărul din spatele întregii tărășenii, dar mi-am zis că „narecum” așa ceva, deși am aflat la final că eram pe drumul cel bun.

Pe tot parcursul filmului stai cu rebusul virtual în față încercând să mai găsești un indiciu să dezlegi ițele destul de încurcate ale poveștii.

Cine i-a răpit fata? De ce vrea ca acel violator să fie eliberat? A dat cumva justiția greș și a încarcerat un nevinovat căruia Anu trebuie să îi spele imaginea? Sau violatorul este doar atât, un violator care are un înger păzitor care îl vrea liber?

Cu atât de multe întrebări m-a bombardat filmul încât mă simțeam ca la un examen la care am venit nepregătit.

Și Jazbaa are un ritm alert, tot mai alert pe măsură ce povestea pare că devine tot mai clară, dar cu fiecare indiciu care ne aduce mai aproape de adevăr parcă suntem dați cu un pas mai în spate, pentru că apar alte și alte necunoscute.

Emoțiile sunt la ordinea zilei, de la teroare la uimire, de la panică la bucurie, Jazbaa m-a perpelit printr-un spectru larg de sentimente pentru că scenariul știe când să calce pedala de accelerație pentru a stoarce o lacrimă de durere sau a genera un zâmbet de fericire.

Actorii sunt carismatici, chiar a fost o plăcere să o revăd pe Aishwarya Rai care a luat o pauză semnificativă de la jucat în filme, cel mai recent film al ei datând din 2018, dar și pe Irrfan Khan jucând în mediul lui natural, să-i spun așa, actor care a decedat în aprilie 2020.

Dar dincolo de toate aceste laude, Jazbaa are și câteva păcate sub forma unor personaje secundare ce par mai mult caricaturi doldora de clișee și a unor scene cam prea melodramatice, care întind coarda cam mult și au firimituri din vechiul Bollywood.

Și se și cântă, nu mult, doar o singură piesă, dar vine natural, scena are loc într-un club, așa că nu am avut prea mult de strâmbat din nas, dar totuși, la cât de serios este filmul, nu mă mai așteptam la o astfel de secvență care scade oarecum din tensiunea acumulată până atunci.

Cu un scenariu plin de răsturnări de situații, cu un final neașteptat care vine ca o tornadă și te ia pe sus, cu multă tensiune, cu dramă lacrimogenă și cu un joc actoricesc ce mi-a plăcut (deși poate eram hipnotizat de frumusețea actriței și am devenit mai subiectiv) Jazbaa primește din partea un 8. Mi-a adus aminte de Mardaani 1 și Mardaani 2, dar un pic mai non-violent.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Brahmastra: Shiva

Brahmastra: Shiva

M-au apucat toate frisoanele calde când am văzut trailerul la Brahmastra: Shiva pentru că arăta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.