Journey to the West: Conquering the demons

Journey to the West: Conquering the demons (Xi you: Xiang mo pian) este al zillion-ulea film chinezesc cu acest subiect, că au și ăștia una bucată legendă super cunoscută și fac 25 de filme pe an cu și despre ea. Doar că de data asta basmul a intrat pe mâinile lui Stephen Chow (Shaolin soccer).

🎬 Premisă

Xuan Zang  (Zhang Wen – Mei ren yu) este un nătăfleț încurcă lume care se dă mare vânător de demoni, că filmul este pe bază de creaturi gigant care nu țin post și nici nu-s vegetariene.

Zang se pricepe doar la teorie, că la practică nu stă prea bine, așa cum reiese chiar din prima scenă a filmului, în care trebuie să se lupte cu un pește căruia îi plac fetițele. Și dacă vă gândiți la ceea ce cred eu, apăi vă înșelați amarnic, nu-i deloc un eufemism.

Dar Zang nu-i singurul felie pe meserie, are concurență serioasă în această tagmă deloc sigură, cea mai feroce adversară fiind și cea mai arătoasă, Miss Duan (Shu Qi – Shanghai Fortress).

Mno, la așa vânătoreasă, parcă se trezește un monstru și în mine.

Dar mă abat de la drum, ideea este că filmul urmărește peripețiile trupei de vânători care trebuie să învingă mai mulți demoni.

💭 Comentariu

Așa cum m-am învățat să aștept de la Stephen Chow, nu-i film făcut de ele fără să aibă și umor. De aceea, nici Journey to the West: Conquering the demons nu face excepție de la această cutumă.

Începe magistral, nici nu te lasă să te îmbeți cu frumusețea naturală a locației că imediat scenariul pornește un joc de ping-pong cu spectatorul.

Trece de la amuzant la traumatizant cât ai zice pește și nu mai știam ce să fac, să râd de împiedicatul de Zang care nu reușește să strunească solzii primului demon sau să bocesc la dramele teribile ce se petreceau sub văzul meu.

Și nu exagerez când zic drame. Filmul este nemilos din acest punct de vedere și te stoarce emoțional cu niște momente apoase venite pe nepusă masă, aici chiar a fost imprevizibil prin curajul avut de a se rupe de anumite clișee.

Filmul aduce un pic aminte de celebrul său Kung fu hustle pentru că are multă acțiune în care de bază sunt giumbușlucurile kung fu aiuritoare, dar aici intră în scenă și componenta mitologică aducătoare a unei prospețimi revigorante, componentă reprezentată de creaturile uriașe cu ferocitatea activată.

Este de departe cel mai arătos film regizat de Stephen Chow până acum, arătând cel mai bine din punct de vedere tehnic.

Efectele speciale, chit că nu-s ele demne de un blockbuster hollywoodian făcut pe sute de milioane de dolari, impresionează prin grandoarea lor, aici imaginația zburdă nestingherită și ne oferă scene de neuitat care combină luptele tensionate și pline de coregrafii care de care mai sofisticate cu transpunerea pe ecran a unor bucăți din mitologia chinezească de rămâi perplex.

Aptitudinile vânătorilor sunt unele care se poziționează la poli opuși.

Ba sunt de-a dreptul magnifice vizual, apelând la caracteristicile unor animale maiestuoase, dar extrem de periculoase, ba oferă momente comice prin absurditatea lor, una eficientă de altfel, dar tare caraghioase la o investigație mai amănunțită.

De asemenea, și tacticile fiecărui vânător diferă substanțial de la unul la altul, de la abordarea molcomă, bazată pe vorbe bune și mieroase, până la atacuri frontale, fără menajamente, fără avertismente.

Acest aspect ascunde diferite concepții asupra vieții și este un deliciu descoperirea lor.

Reușește să surprindă farmecul legendelor de lângă Marele Zid așa cum, spre exemplu, Shang-Chi and the legend of the Ten Rings a încercat, dar n-a reușit s-o facă pe deplin. Unul este personal și pasionant, altul robotic și rece.

Acțiunea este una brutală și se lasă cu multe decese racordate la țeava pluvială din ochii spectatorilor, dar umorul de situație își face simțită prezența pentru a mai detensiona situația.

Nu lipsește nici povestea de dragoste, dar aici subiectul este mai aprofundat ca oricând de către Stephen Chow, și asta se resimte către final când sufletul privitorului stă să explodeze.

Așa cum era de așteptat, filmul este o avalanșă de povețe cu miasmă filozofică, iar dialogurile sunt de-o profunzime rar întâlnită în filme. Creierul meu se transformase într-o sugativă cerebrală care îngurgita nesățioasă infinitele pilde alegorice pline de must moral și intelectual.

Păcat că are o bucată mână moartă undeva după a doua jumătate a filmului când avem prea mulți vânători și deloc demoni, porțiune în care acțiunea lâncezește și firul narativ pare că se află în comă indusă.

🏆 Verdict

Ce să mai, Journey to the West: Conquering the demons este o frumusețe de film care concurează serios la titlul de cel mai fain fantasy chinezesc văzut de subsemnatul.

Avem parte de-o acțiune ferală, o poveste de dragoste romantică, multă pălăvrăgeală simbolică, plus un vizual superb pentru bugetul avut la dispoziție, unul substanțial pentru acea zonă, de 64 de milioane de dolari, dar mic în comparație cu alte producții de gen.

Atinge fără probleme toate bifele din lista unui film de succes, îmbinând cum nu se poate mai fericit comedia caterincoasă și tălâmbă cu o acțiune fantastică, totul asezonat cu momente dramatice și romantice care îți vor pune inima la grea încercare, când îți va bate prea tare, când ți se va urca în gât.

În ciuda unei zone deșertice mai aride în poveste, Journey to the West: Conquering the demons m-a luat pe sus fără să-mi dau seama și m-a distrat și pus pe gânduri simultan și alternativ încât n-am altă variantă decât să mă convertesc de 9 ori la budism.

PS. Poate-s prea paranoic, dar jur că în Journey to the West: Conquering the demons am recunoscut elemente din MCU, atât din Shang-Chi and the legend of the Ten Rings, cât și din Eternals.

Cum legenda pe care se bazează filmul are o vârstă milenară, este clar că filmele Marvel mai sus pomenite au tras cu ochiul mai mult decât trebuia la scriiturile chinezești.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Fighter in the wind

Fighter in the wind

Am urmărit Fighter in the wind (Baramui paiteo) în urma unei recomandări primite în ceea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.