Kaithi

Kaithi (Prisoner) este un film indian de acțiune ce mi-a atras atenția pentru că se află pe locul 29 în top IMDB filme indiene și are o premisă promițătoare de momente distractive.

În film, un copoi pe numele său Bejoy (Narain) confiscă aproape o tonă de făină de tras pe nas de la un cartel de droguri indian condus cu o mână de fier de șeful nevăzut, Adaikalam, atât de iluzoriu încât nimeni din rândul poliției nu știe cum arată.

În schimb, toți îl știu pe fra-su Anbu, un dement care conduce din teren operațiunea și care este tare șucărit că a pierdut așa bogăție de droguri. Pune la cale un plan sinistru prin care vrea să recupereze praful ucigaș, otrăvește o șatră de curcani tocmai pentru a-și elibera drumul către comoara adânc îngropată într-o secție de poliție și dă năvală într-acolo pentru a pune labele pe pliculețele aducătoare de profit imens dar, în același timp, vrea și capetele (la propriu) celor care i-au încurcat operațiunea.

Totul pare simplu, poliția este cu limba scoasă, Bejoy rămâne singur să se protejeze, ce ar putea merge nasol pentru antagoniștii lipsiți de inimă? Ei bine, în scenă intră Dilli (Karthi), un pușcăriaș proaspăt eliberat care pică prost de tot la mijloc și devine mâna dreapta a lui Bejoy în lupta cu hoardele de inamici care nu se mai opresc din năvălit peste ei.

Kaithi este o combinație letală de Speed și Con Air cu o picătură mai consistentă de John Wick. Scenariul preia idei din toate cele trei filme și compune un film de acțiune, țineți-vă bine, de senzație. Practic, ia personajul principal din Con Air, îl pune într-un vehicul din Speed și îl aruncă într-o lume parcă din universul John Wick.

După jumătatea de oră obligatorie pentru introducerea personajelor, prezentarea poveștii lor de viață și așezarea migăloasă a pieselor premisei, Kaithi se urcă la volanul unui camion și începe o cursă nebună de două ore în care Anbu trimite tot ce are mai bun, de fapt trimite tot ce are la îndemână, peste Dilli și Bejoy pentru a obține capetele dorite. Asta în timp ce un alt fir narativ urmărește asediul secției de poliție unde se află captura impresionantă de droguri, acolo desfășurându-se altă poveste de acțiune.

Kaithi renunță complet la hibele de la Bollywood. Pentru a fi mai exact, Kaithi este un film de la Kollywood, altă ramură a cinematografiei indiene. Așadar, aici nu avem cântece, nu avem acțiune absurdă care sfidează cu nesimțire logicile fizicii (asta nu înseamnă că n-o sfidează, dar în limite rezonabile), nu avem povești de dragoste siropoase, ci avem un film în care tensiunea este menținută la cote maxime de un scenariu care nu ne lasă să respirăm deloc.

Din punct de vedere al acțiunii, Kaithi nu duce lipsă de nimic, are urmăriri cu mașini prin tot felul de coclauri, lupte unul contra restul, ceva pac-pac-uri, plus și niște amărâte de explozii pe plan secund. Tehnica logistică folosită în film este rudimentară, când pui ochii pe un pistol este o raritate, în mare parte acțiunea se desfășoară cu pumni, bâte, cuțite, săbii, iatagane și tot ce se găsește la îndemâna ce putea îndeplini funcția de obiect contondent.

Tulai Buddha, dar bate Dilli ca la fasole verde, nu credeam că filmul se va duce în direcția aia, eram convins că totul se va axa pe partea motorizată, că acel camion va duce greul filmului, dar m-am înșelat amarnic. Când Dilli pune sandaua pe pământ, pompele funebre cântă Aleluia.

Scenariul nu aduce noutăți, dar este foarte bine construit, după primele 30 de minute de introducere te ține apoi într-o stare de permanent pericol, îți crește nivelul de ură pentru personajele negative până la punctul de clocotire, iar finalul este de-a dreptul orgasmic (copiat dintr-un anume film, dar tot orgasmic este).

Povestea este mai complicată decât o prezint eu, atacă și subiecte sensibile precum corupția din rândul poliției sau dezastrul uman pe care-l cauzează drogurile, dar ne și arată ce am putea înfăptui dacă am avea mai mult simț civic în noi.

Și pe lângă acțiunea non-stop brutală, chiar dacă deloc sofisticată tehnic, Kaithi are componenta care zdruncină inimioara, o anume relație care reprezintă combustibilul care alimentează dorința de a trăi a lui Dilli, relație care n-are cum să nu te pună-n genunchi pentru a uda florile, să nu-ți irosești lacrimile.

Nu lipsește nici drama care lovește anumite personaje alături de care suferi la greu, deși pe acelea nu le cunoști foarte bine, dar te simți aproape de ele, fiind oameni normali ajunși în situații ingrate fără voia lor.

Pe la indieni se stă mai rău cu CGI-ul, dar în Kaithi am avut noroc, acțiunea se bazează foarte mult pe efecte practice, pe artificii iscusite de cameră, pe un stil de filmare plăcut ochiului, fluent și care nu te bagă-n turbulențe, dar are și ceva CGI, că fără el nu se poate, nu este prea reușit, dar fiind atât de sporadic, nici nu îi acorzi atenție.

Se bagă-n seamă destul de des și slo-mo-ul, dar cu gust și folosit pentru a amplifica senzația de adrenalină.

Atenție, maieurile scapă nevătămate, nu avem niciunul rupt.

Și cât de fain joacă Karthi, n-are el multe vorbe în portofoliu, dar focul din privire și postura lui cu picioarele bine înfipte în pământ sunt suficiente să îți transmită telepatic mesajul că pe ăia răi îi paște o năpastă cum n-au mai pomenit și te face să exclami cu pumnu-n aer: „Ați desfoiat știuletele‟. Și are și un monolog ce face ravagii la suflețel mai ceva ca … pff, nu mai pot să fac comparații, că voi jigni pe cineva, mai ceva ca mallul în portofel.

Kaithi este unul dintre cele mai bune filme de acțiune văzute în ultima perioadă (nu că ar fi fost greu cu pandemia asta), risc să spun chiar din ultimii 2-3 ani, care mi-a băgat fluturi în stomac, curent în piele și cascade-n ochi și am ajuns și în acest punct, unul pe care nu-l credeam posibil, să dau nota maximă unui film indian. Iată că s-a produs inimaginabilul, pentru Kaithi am pregătit 10 oale cu biryani.

5 out of 5 stars (5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Howling

A venit timpul să-mi înfig colții în Howling (Ha-wool-ling), titlul din paranteză dând de gol …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.