Les enfants des autres

Les enfants des autresÎn pauzele de la Comic Con din toamnă am băgat, pentru diversitate, Les enfants des autres, un film francez din 2022.

 

🎬 Les enfants des autres – Premisă

Rachel (Virginie Efira – Benedetta) este o profesoară cu ceasul biologic ce se apropie de ora alarmei dincolo de care kaput puradei. Și este singură.

Ali (Roschdy Zem – L`innocent) deține un atelier auto și la el nu se pune problema de ticăit. Are deja o fetiță de aproape 5 ani și este separat de fosta.

Cei doi, să parafrazez piesa regretatei Mădălina Manole, s-au văzut și s-au plăcut, ce rămâne de făcut?

Idila se înfiripă rapid între ei însă fluturii dragostei încep să-și ia zborul când în scenă apare fetița lui Ali, Leïla.

Iar lucrurile se încâlcesc și mai mult când ne întreabă de sănătate și fosta Alice (Chiara Mastroianni) care mai are ceva treabă prin peisaj.

 

💭 Les enfants des autres – Comentariu 🍿

Eram destul de convins că voi strica aliniamentul fălcilor la cât de mult voi căsca la acest film, însă am rămas destul de surprins pentru că nu-i deloc plictisitor.

Îmbină într-un mod plăcut comedia care se iscă din anumite situații în care se regăsesc cei doi iubăreți la început de relație cu drama care bate la ușă mai târziu.

Subiectul abordat este unul cu care jumătate din populație nu are cum să rezoneze pentru că este despre dorința primordială de a naște, de a fi mamă, de a aduce pe lume o viață care s-a format în propriu-ți trup.

În această situație se regăsește Rachel care nu mai are timp să stea pe gânduri, trebuie să acționeze cât mai rapid că altfel trenul cu ovulele roditoare este gata să părăsească gara uterină.

Și ăsta nu este de la CFR să aibă întârzieri imense, o întinde imediat la ora programată.

Filmul perpelește filozofic pe toate părțile și disecă psihologic conceptul de mamă, ce înseamnă să fii mamă.

Se rezumă oare la a avea grijă de ființa care a habitat 9 luni în interiorul tău sau asta este doar o cutumă construită parșiv de societate pentru a-și asigura supraviețuirea?

Dacă sună criptic ce am scris, nu-i problemă, are grijă filmul să vină cu niște lămuriri care au menirea de a se cuibări în suflet pentru a genera niște emoții pe care eu, sincer, nu le așteptam.

Chiar dacă tema cu care pelicula se ia la trântă este complexă, povestea în sine este destul de simplă.

Nu are multe complicații la nivel narativ, poate de aceea mi s-a părut că-i statică în anumite momente.

Are, într-adevăr, câteva puncte critice cu un rol important în desfășurarea acțiunii, dar între ele există o lentoare care, pe alocuri, m-a iritat.

Les enfants des autres

 

Am devenit rapid captivat de subiect, dar scenariul nu își face favoruri pentru a asigura un ritm constant, are serpentine sinusoidale care mi-au transformat atenția parte dintr-un joc de Hopa, Mitică.

Însă, dincolo de scenele amuzante care m-au făcut să zâmbesc cald, filmul este incredibil de trist pentru că bucata de final este una extrem de meditativă.

Nu dă vreun deznodământ definitiv, ci lasă interpretarea în sarcina spectatorului, poate de asta sentimentele pe care le va genera în inima privitorului vor diferi de la persoană la persoană.

Interpretările actoricești sunt unele competente, însă nu pot spune că m-au impresionat.

Dacă este să scot ceva în evidența, atunci Virginie Efira a prestat mai abitir la acest capitol.

Joacă un personaj cu un trup care se ține bine la exterior, și filmul s-a asigurat că voi avea multe ocazii să-l investighez pe îndelete, dar în al cărui interior fabrica de copii se apropie de ora închiderii.

Și actrița reușește să transmită o pleiadă de emoții care pot fi încadrate într-un spectru larg, de la bucurie până la amăgire, de la invidie până chiar la depresie.

 

🏆 Les enfants des autres – Verdict 👍 sau 👎

Simplist ca realizare tehnică, dar întortocheat cerebral când vine vorba de ideea din spatele său, așa pot caracteriza filmul.

Cu siguranță va avea impact mai mare asupra femeilor care fie sunt mame, fie tind către acest deziderat și, dintr-un motiv sau altul, nu îl pot atinge.

Și rămâne fără răspuns întrebarea de bază din filmul: Ce înseamnă să fii mamă?

Bine, poate exagerez că nu primește o rezoluție această chestiune, însă ea diferă în funcție de persoana căreia îi este adresată întrebarea.

Eu nu am cum să o soluționez în mod corespunzător, ci doar pe supoziții subțiri, pentru că este dincolo de domeniul meu de expertiză.

Însă tare aș fi curios de răspunsurile date de persoanele care au fost înzestrate de genetică și de mama natură cu a 23-a pereche de cromozomi de forma XX.

Neavând alte adăugiri de făcut, am plecat că mi s-a pus pata să iau 7 lecții de judo.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

YouTube #shorts

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

A family affair

A family affair

Nici nu știu de ce am văzut A family affair pe Netflix. Cred că de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *