Out of inferno

Tao chu sheng tian, sau Out of inferno, se pripășea pe ecranele din China cu mult timp înainte ca Dwayne „The Rock‟ Johnson să se aventureze în mijlocul focului în Skyscraper, film ce seamănă extrem de mult cu cel de față, dovadă că și americanii șutesc cu nesimțire de la chinezi, nu numai invers, când vine vorba de filme.

Nu că Out of inferno ar fi ceva original, dar poveștile celor două filme seamănă ca două picături de apă evaporată.

Este o frumoasă zi de vară și una extrem de călduroasă, iar un zgârie nori colcăie de activitate, și aici se află unul din personajele principale, Keung (Louis Koo), fost pompier, dar retras și devenit mare afacerist cu securitatea la incendiu.

Numai că ghinion, taman în clădirea unde-și are sediul, un foc năzdrăvan nu are altă treabă de făcut decât să mistuie, pas cu pas, tot ce întâlnește în cale, generând haos printre căscătorii de gură bleagă ce o ard inutil (spre deosebire de foc) prin zgârie-nori.

Spiritul pompieristic se activează în Keung care se pune pe salvat oameni, că așa șade bine unui erou. Se mai adună o mână de oameni să avem după cine suspina, printre ei, colac peste stingător, să vezi coincidența dracului, se află și cumnata lui Keung, bașca fra-su este tot pompier, Kwan (Sean Lau), și omul se prăvălește cu tot ce are la îndemână pentru a-și face datoria.

Mda, Out of inferno nu este deloc cine știe ce, aparent chinezii nu prea le bunghesc cu focul când vine vorba de efecte speciale în filmele un pic mai vechi, și în Skyfire arătau destul de nasol (deși filmul este din 2019), iar în The bravest, deși un film de senzație, nici acolo nu străluceau prin calitate.

Dacă ați văzut Skyscraper, atunci filmul de față nu o să vă impresioneze deloc pentru că aici, deși situația este identică, un turn înalt ce arde, acțiunile eroilor din Out of inferno sunt cu picioarele pe pământ și nu fantasmagorice.

Filmul nu este prea spectaculos, are scenarii de salvare cât de cât realiste, adică nu o să avem un olog care reușește sărituri olimpice, ci se încearcă o abordare verosimilă, pe care o poți lua de bună și la care nu strâmbi din nas a incredulitate.

Și tocmai această senzație de realism ciuntește din extravaganța bombastică a unui asemenea film. Amu` aici este și vina mea, că mă așteptam ca personajele să leviteze în aer printre flăcări și să ia la pumni uraganul arzător, însă acțiunea este asemănătoare unei intervenții reale.

Bine, să nu exagerez cu realismul ăsta, că scenariul este pe alocuri tâmpițel și sunt multe momente care îți provoacă palme peste față pentru că îți dai seama că nu se pupă ce ți se spune (clădire super securizată și pompieri super antrenați) cu ceea ce vezi efectiv (ioc stingătoare, clădirea se face scrum la cel mai mic incident, pompierii zici că-s la prima intervenție).

Asta nu înseamnă că nu sunt momente pline de tensiune și de pericol, așa cum vedeți în trailer, suspansul este prezent la datorie și chiar pe alocuri este imprevizibil, că nu mai știi cum să-i apuci pe chinezi, că omoară prin filme pe cine nu te aștepți, nu au neapărat o rețetă clișeică să spui: Gata, personajele alea scapă cu siguranță, celelalte și-au luat măsurile pentru sicrie.

După cum spuneam anterior, efectele speciale sunt șubrede rău, focul și, mai ales, fumul, sunt nerealiste prin modul în care arată, asta se vede cu prisosință și în trailer. Vă dați seama cum arată tot filmul dacă pentru trailer nu au găsit niște secvențe mai acătării.

Dar per ansamblu, filmul nu plictisește, la fiecare etaj apare câte o nouă problemă ce trebuie rezolvată, acțiunea odată pornită în Out of inferno nu stagnează, mai un grătar uman, mai o lălăială mortuară, mai o luptă acerbă între eroi și flăcări, „avem di tătii‟ pentru toți (cred că este prea veche referința, am îmbătrânit).

Este și cu jale filmul, că altfel nu se putea, doar nu vă așteptați să scape teferi toți cei prezenți la strigarea catalogului la început de film.

Dacă vreți să ardeți 100 de minute și nu știți cu ce, Out of inferno se poate dovedi o alegere destul de în regulă pe care să puneți furtunul retinal, dar filmul, de principiu, nu este prea satisfăcător pentru propriul meu gust, așa că mai mult de 6 nu pot să-i torn din cisternă.

Mai degrabă recomand excelentele The bravest sau The tower (un film sud-coreean cu subiect identic realizat cu un an înainte de Out of inferno). Hm, deja mă doare capul gândindu-mă cine pe cine copiază.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The roundup: Punishment

The roundup: Punishment

Se pare că nu trece anul și mai apare un film din această serie, 2024 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *