Prey

Mă rog ca Prey să fie un film bun pentru că trailerele nu mi-au dat mari speranțe. Este o nouă adiție în universul Predator. Cum nu dau sentința finală doar pe baza unui trailer, am lansat Disney+ și am urmărit filmul sperând la bine și pregătindu-mă pentru rău.

 

🎬 Premisă

Călărim pe aripile vântului tocmai la începutul secolului XVIII în preeria indiană (plină de munți și de păduri, că așa e la câmpie) pentru a face cunoștință cu Naru (Amber Midthunder – Hell or high water), o amerindiană tinerică prinsă în toiul antrenamentelor pentru marea ei vânătoare care o va transforma într-o persoană adultă.

Luată în bâză de masculii feroce ai tribului și batjocorită în permanență, Naru este hotărâtă să le demonstreze celor care o văd ca pe-o ființă inferioară că le este egală.

Alături de câinele ei credincios, Naru caută o provocare demnă de dorința ei de a sparge stereotipia femeii minuscule incapabilă de eforturi fizice extraordinare.

Ca un cerc al lanțului trofic, Naru trece de la iepuri la cerbi, de la cerbi la urși, ambiția ei devenind tot mai mare cu fiecare creștere în greutate a animalului vânat.

Ah, și în Prey pe undeva este și un Predator.

 

💭 Comentariu

Aproape că uitasem că Prey face parte din longeviva franciză începută cu Predatorul lui Arnold Schwarzenegger pentru că timp de vreo 45-50 de minute povestea se concentrează pe orice altceva în afară de vânătorul intergalactic.

În schimb, sunt servit cu o îndelungă scatoalcă plină de blamări cu privire la mentalitatea misogină de parcă eram eu de vină că indienii acum 300 de ani își tratau femeile ca pe niște aparate umane de gătit, cusut și f..ăcut moștenitori.

Dacă ratați primele 45 de minute nu veți pierde nimic pentru că se tot repetă scena în care ea, puternica, vrea să fie tratată ca un egal, iar ei, slabii, se comportă ca o ceată de bovine descreierate.

Este posibil, nu zic nu, ca și eu să fiu unul cu o asemenea mentalitate, să am șurubul înfiletat blocat pe o striație defectă. M-am dus cu gândul la o comparație fotbalistică, Naru fiind un fel de Dinamo care tot vrea să fie lăsat să se pregătească pentru Champions League, dar toți batjocoresc echipa de nu mai este în stare de nimic.

Când în final începe și lupta cu Predatorul, să-mi fie cu iertare, n-am putut să înghit gălușca woke oricât de mult s-a scremut scenariul scris de un bărbat să o facă apetisantă.

Hai măi, serios? O pișpirie de 50 de kilograme cu tot cu câinele în brațe este capabilă să țină piept fizic, nu doar intelectual, unui Predator care este de cel puțin două ori cât ea?

Cum să pun botul că niște indieni cu arcuri și topoare pot naște probleme unui Predator care, atenție, nu face rabat de la armele sale sofisticate și le folosește pe toate?

Cum să cred că în Predatorul original cohorte de mercenari bine antrenați, cu armament căcălău, au fost nimicite, și aici niște indieni cu arme de lemn îl bagă la ananghie pe Predator?

 

Pentru a nu-mi exploda capul de nervi la aberațiile văzute pe ecran, mi-am spus că acest Predator probabil în ani tereștri era vreun puțulică papleacă de 12 ani cu probleme mintale, cu retard agresiv, că altfel nu ar avea cum să fie atins de armele antice ale oamenilor. Practic, l-am văzut ca pe prostul proștilor.

Dacă în locul lui Naru ar fi fost un personaj bine conturat și credibil precum Ripley din seria Alien, atunci aș fi putut înțelege confruntările de la egal la egal, dar nu când tinerica trebuie să calce în noroi să-și facă mocasinii grei să n-o zboare vântul la cea mai mică adiere.

Nu era nicio problemă cu prezența unui personaj feminin, dar să fie unul verosimil. De ce oare țin neapărat asemenea filme să ne arate că femeile de 50 de kilograme sunt la fel de puternice fizic ca niște bărbați dulap de peste 100 de kilograme?

Și este păcat pentru că în Prey personajul feminin dă dovadă de inteligență, pare capabilă să învingă pe plan intelectual, și acolo n-am nimic de comentat, chiar au fost plăcute acele scene revelatoare ale unor informații utile pentru mai târziu, dar când se bagă la lupta cot la cot deja lucrurile devin absurde.

Filmul are acțiune brutală din cale afară, dar banală, cu mult CGI destul de mediocru atât la animale, cât și la sângele fals.

Altceva de adăugat despre acțiune nu am pentru că nu impresionează cu nimic, este acolo să fie prezentă la datorie, în ciuda violenței jupuitoare de care dă dovadă.

Cât despre logică, ea este înghițită de nisipurile mișcătoare. Fără a da alte amănunte, vă provoc la un mic experiment. Legați un topor cu o funie sau o sfoară lungă, aruncați-l într-un pom aflat la mai mult de 5 metri distanță și apoi trageți de sfoară pentru a smulge toporul din copac pentru a veni înapoi la voi. Nici măcar Hulk nu ar reuși asta, pentru că intră în acțiune o lege simplă a fizicii legată de disiparea energiei.

Mai am ceva de spus despre Prey? Poate că actoria este jalnică, tocmai pentru că personajele sunt interpretate de nativi care nu au prea jucat în filme, vorba aia, de ce să luăm actori buni când este mai bine să respectăm diversitatea?

🏆 Verdict

Iată că se poate și mai rău decât The Predator pentru că Prey a reușit să facă să mi se fâlfâie de soarta personajelor umane, mureau ăia în stânga și în dreapta, dar cum bărbații sunt toți portretizați ca niște animale tâmpe, nici că m-a durut de moartea lor.

Se pare că sămânța sădită la vederea trailerului a crescut devenind un copac vânjos pentru că Prey este un film de toată jena, care face de rușine primele filme Predator deoarece tâmpește antagonistul pentru ca umanii plăpânzi să aibă șanse contra lui.

Să ajungi să faci un film pornind de la imaginea unui pistol din Predator 2 frizează limita absurdului în materie de lipsă de idei.

Prey există doar pentru ca franciza să nu moară, nu că ar fi avut la bază vreo idee monumentală, vreo pasiune arzătoare, este un alt produs multinațional fără gust și fără zvâc. Și se vede asta și analizând groaznicele anacronisme, o dovadă a unei lipse grosolane de informare, semn că pe toți i-a durut în cur de calitatea acestui film.

Nici nu pot să spun că-s dezgustat de film pentru că m-am cam obișnuit cu tactica de la Hollywood, așa că ridic steagul alb în semn de capitulare și-i ascut 4 tomahawk-uri.

2 out of 5 stars (2 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The beekeeper

The beekeeper

Jason Statham revine pe marile ecrane cu The beekeeper, un film de acțiune, că doar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *