Bullet train

Mi-am legat centura de siguranță pentru că Bullet train, un film regizat de David Leitch, nu-i precum mârțoaga ceferistă, ci o ia la goană cu o viteză năucitoare și a oprit și la stația mea.

 

🎬 Premisă

Să mă picurați cu suc de lămâie pe o plagă împușcată că n-aș ști să descriu prea bine povestea din Bullet train fără să mă scap de niște stropi portocalii de spoilere.

Dar o să încerc pe cât mă duce mintea să prezint câteva amănunte de bază.

Nu prea avem nume normale în film, așa că trebuie să vă obișnuiți cu titulaturile ciudate.

Ladybug (Brad Pitt – Ad Astra) este un asasin de angajat, unul cu ceva probleme la tărtăcuță, care este sculat de pe scaunul psihologului pentru a prelua o misiune abandonată de altcineva.

Trebuie să recupereze o valiză suspectă dintr-un tren de mare viteză japonez.

Însă trenul este doldora de personaje misterioase la prima strigare care par a avea ceva în comun pentru că prea se pupă subit și violent ori de câte ori se întâlnesc prin vagoanele înguste ale acestui Bullet train.

Ce naiba o fi cu valiza și cine va pune mâna pe ea la final?

La asta se rezumă tot filmul.

 

💭 Comentariu

Dacă trailerul nu a fost suficient de edificator în ceea ce privește tonul abordat de Bullet train, hai să spulber eu orice fărâmă de necunoscut.

Filmul este o caterincă maximă care nu trebuie luată în serios. Imaginați-vă un John Wick regizat de Guy Ritchie. De fapt, nu înțeleg de ce fac această comparație fictivă, mai degrabă Bullet train seamănă cu un Snatch din vremurile bune ale aceluiași Ritchie.

Așadar, avem un catralion de personaje, toate cu o poveste interesantă, toate având șarmul lor individual, toate urmărind ceva și, mai presus de toate, fiecare fiind periculos în felul său special.

Asta se traduce într-un film de-o frenezie dementă ce debordează de haos incontrolabil, ritmul nu lasă răgaz nici să bei o gură de apă, totul se desfășoară, ei bine, cu viteza trenului japonez recunoscut pentru velocitatea sa.

Scenariul este furios și iute din cale afară când vine vorba de replici delicioase, gurile personajelor turuie într-un hal fără de hal, de nici nu poți ține pasul cu toate informațiile care îți sunt livrate la foc automat.

Și asta mi-a plăcut mult pentru că nu sunt momente de lâncezeală, ritmul nu stagnează deloc, iar dialogurile sunt și fandosite, cu multe proverbe ce colcăie de înțelepciune filozofică, dar și fâșnețe, cu certuri și contraziceri copilărești dar care venind din gura unor adulți capătă o altă conotație.

Se cam insistă pe subiectul Locomotivei Thomas, se mai exagerează cu gogomănia unor personaje, se întinde pe alocuri coarda cam mult, dar în general Bullet train m-a invadat cu o multitudine de replici uneori veninoase, alteori seci, dovadă că un scenariu zglobiu este suficient să genereze un film distractiv.

 

Hm, dar oare este așa până la final dacă nu avem și ceva acțiune? Că vorba aia, doar este regizat de David Leitch (Deadpool 2, Hobbs & Shaw).

Și stați pe fundul vostru pentru că Bullet train are și acțiune care este la fel ca dialogurile, adică nebunească, neîncetată și neobosită odată ce se pornește cam în a doua jumătate a filmului de 2 ore.

Poate nu este la fel de multă pe cât așteptam, dar își merită pe deplin ratingul R pentru că este foarte turbată și contondentă, iar coregrafia în spațiu închis, pentru că acțiunea are loc doar în tren, este una foarte bine executată, nu că ar fi asta o mare surpriză având în vedere cine-i regizor.

Nu strică deloc faptul că printre călători se regăsesc alde Andrew Koji (Snake Eyes: G.I. Joe origins) sau Hiroyuki Sanada (The last samurai) și de aici trageți singuri concluzia că avem parte și de confruntări spadasine care aduc un aer de nobilitate printre împușcăturile reci și lipsite de pasiune.

Laud trailerul pentru că este foarte criptic și lasă deoparte cele mai interesante și surprinzătoare scene, acum vorbesc doar de primul trailer, că n-am mai văzut altele.

Deznodământul din Bullet train este imprevizibil, atât prin ceea ce se petrece cu trenul, cât și prin rezoluția la care ajung toate personajele ale căror povești converg într-una comună la final.

Deși trebuia să mă aștept la așa ceva, am rămas surprins de-adevăratelea la unele momente nu neapărat importante sau culminante pentru poveste, ci surprinzătoare care nu aduc nimic concret firului narativ, sunt prezente doar pentru efectul sonor al tăierii respirației spectatorilor.

Distribuția este magnifică și nu mă apuc acum să o înșir pentru că ascunde câteva grenade explozive, dar trebuie să-l pomenesc pe Brad Pitt care face un rol ridicol, amuzant și impresionant interpretându-l pe flegmaticul și carismaticul Ladybug, cel cu mansardă un pic în reconstrucție.

Dacă sunteți interesați să vedeți Bullet train, rogu-vă din suflet să nu verificați lista actorilor din film pe IMDB că ratați farmecul unor scene spumoase.

Filmul arată excelent din punct de vedere tehnic, vizualul luptelor este unul satisfăcător, iar acest sentiment de împlinire este completat de o coloană sonoră nemaipomenită compusă din melodii celebre, dar în reinterpretare japoneză.

 

🏆 Verdict

Bullet train m-a distrat enorm, aveam nevoie de o doză de amuzament, unul potrivit în acest context în care știam din start că povestea nu se pretează la ceva foarte serios.

Nu că n-avem parte de momente emoționante, dar de bază este sminteala unui scenariu aglomerat, poate prea aglomerat pe alocuri, care vine cu o poveste contorsionată ca șinele de cale ferată autohtone și oferă multe replici haioase și personaje fistichii.

Dacă n-ar fi insistat atât de mult pe unele subiecte care se cam fâsâie la un moment dat prin repetiție, Bullet train ar fi fost un film chiar excelent care se plia perfect pe gusturile mele.

În încheiere, trebuie să recunosc că Bullet train mi-a oferit o aventură feroviară numai bună să-i storc 8 mandarine.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Enter the dragon

Enter the dragon

M-a lovit nostalgia legată de artele marțiale și a trebuit să dau o tumbă stângace …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.