Memory

Memory este un film de acțiune cu Liam Neeson (Schindler`s list), așa că nu mai stau să scriu aceleași lucruri ca și până acum, că m-aș repeta ca papagalul, doar bag una scurtă, că deși cunoașteți placa obosită a filmelor în care tot joacă de vreo 15 ani.

🎬 Premisă

Ce să scriu despre Memory într-un fel mai original pentru a nu vă crea o senzație puternică de deja vu?

N-am idee, așa că hai pe stil clasic, Liam Neeson (Batman begins) este Alex, un asasin care vine la pachet cu un set special de aptitudini (ca-ntotdeauna), dar care vrea să se retragă pentru că-l lasă memoria. La propriu. Nu mai știe pe unde își lasă cheile de la mașină și nici la cine a apelat pentru o detensionare seminală după câte o misiune mai năzdrăvană.

Acceptă un ultim contract pe care nu-l poate duce la final, deoarece nu se pliază pe regulile pe care și le-a impus, iar șeful ăl` mare se supără pe el, dorindu-l hrană de pești.

💭 Comentariu

Nu aveam de gând să scriu mai mult decât câteva rânduri despre el, dar Memory m-a surprins oareșcum plăcut, în sensul că nu-i o mizerie infectă.

Poate și pentru că la bază este un remake al unui film belgian, deci a avut un material mai acătării, nu a fost doar aceeași bășină răsuflată hollywoodiană de care se tot agață Liam Neeson (Star Wars: Episode I – The phantom menace).

Producția de față este mai mult un film polițist decât unul de acțiune, vorba aia, cât să mai alerge și Liam Neeson la etatea lui septuagenară?

Povestea este clasică, pe bază de trafic de carne vie, banală, dar fără să enerveze prin inepție.

Ba chiar are și ceva surprize, m-ați prins la frontieră trecând ilegal, are doar una, dar una și bună, care mai scoate un pic la lumină povestea din Memory.

Păcat că acest giumbușluc cu pierderea memoriei nu este explorat așa cum trebuie. Nu că mă așteptam la vreun Memento de dat dureri de cap, dar parcă se putea juca scenariul mult mai bine cu acest aspect.

Este prezent doar să împingă cu un pas în față povestea care începea să lâncezească din lipsă de inspirație.

Avem ceva pac-pac-uri fleșcăite în care Liam Neeson este prezent doar cu dublura sa, deci să nu credeți că pe partea de acțiune se mută efervescența spumoasă din șampanie în scenele de bumbăceală din Memory.

Are și câteva momente dramatice care se lipesc bine de corazonul cătrănit și, per ansamblu, Memory nu pute grav.

Bine, la fel ca personajul principal, voi uita destul de repede filmul, dar măcar nu pot spune că m-a împuțit din cauza unui hoit de scenariu.

O altă bilă albă care vine în ajutorul plutirii la suprafață a filmului este distribuția generoasă, de regulă Liam Neeson era cap de afiș, fără alte nume mari lângă el, acum i se alătură Guy Pearce (Bloodshot) și Monica Bellucci (Spectre).

Ce pot să mai laud la Memory este faptul că-i serios și matur, știe cui să i se adreseze pentru că subiectul abordat, deși cu minori, nu-i deloc pentru minori.

🏆 Verdict

Înainte să dau verdictul, să nu uit o glumă (involuntară sau nu, tind să cred că nu). Scenariul bagă un logo Avengers într-un  WC dintr-un orășel mexican de Bulgaria.

Și o face deloc subtil, am zâmbit un pic, eu și Martin Scorsese.

Memory este, probabil, cel mai vizionabil film al lui Liam Neeson din ultimii ani.

Premisa este promițătoare, pornește cu prospecte interesante, dar direcția aleasă virează de pe autostrada Alzheimerului și intră într-un câmp banal, dar bine încropit, care nu impresionează cu nimic, dar nici nu te oripilează la creier.

Așadar, pentru a susține Memory, eu îi prescriu 5 flacoane de ebixa.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Attack

Zee5, un serviciu de streaming indian, a lansat Attack, un film de acțiune care mi-a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.