Sleeping dogs

Sleeping dogsSă fie Sleeping dogs un motiv de mândrie națională? Adică a românilor, deoarece este o ecranizare după romanul Cartea oglinzilor a lui Eugen Chirovici.

 

🎬  Sleeping dogs – Premisă 🕮

Roy Freeman (Russell Crowe – Gladiator) este un detectiv retras de ani buni în urma unui accident de mașină deoarece a condus cu combustibil nu doar în rezervorul vehiculului, ci și la bordul său.

Dar mai rău de atât pentru el este faptul că suferă de boala aia… cum îi zice… că-mi stă pe limbă… aia care te face să… despre ce vorbeam?

Ah, are Alzheimer, dar a fost înscris într-un experiment revoluționar care încearcă să-i dea de cap acestei afecțiuni păcătoase.

Un caz de acum 10 de ani se întoarce să-l bântuie pe Roy la rugămintea celui condamnat la moarte pentru uciderea unei eminențe cenușii ce făcea ravagii într-un anumit domeniu.

Ce mai poate să facă Roy în starea în care se află când el are nevoie de notițe doar pentru a ști cum îl cheamă și pe ce gaură trebuie să facă pipi?

 

💭 Sleeping dogs – Comentariu 🍿

Filmul are o premisă nu neapărat băgată-n pământ la cât de mult a fost bătătorită, dar nici nu-i ceva nou sub soarele cineast.

Chiar dacă este mai veche, îmi vine în minte, spre deosebire de protagonist, Memento, o peliculă cu un subiect asemănător.

Eroul nostru, și îi spun așa deoarece pe îl avem în prim-plan, este o ființă umană aflată într-o stare avansată de degradare intelectuală, dar chiar și așa nu se dă bătut și începe să scurme într-un caz despre care nu mai are habar.

Cei care îi ies în cale nu văd cu ochi buni această dezgropare a morților, mai ales Laura (Karen Gillan – Guardians of the galaxy Vol. 3), care joacă la două capete. Și aici mă refer la bărbați, că era tare zburdalnică domnița.

Când își deschidea pistilul pentru a fi polenizată de mort, când avea chef de ceva mai potent, mai tineresc.

Investigația decurge greu pentru că vorbim despre o persoană pe ale cărei amintiri nu ne putem baza deloc.

Nu aveam idee ce-i real și ce-i imaginar, ce-i produsul unei munci de detectiv sau bebelușul unei minți șubrede căreia îi cad de-a valma țiglele de pe casă.

Ca atare, misterul morții profesorului este unul greu de pătruns, iar suspecți sunt toți cei care se perindă pe ecran pentru că dialogurile cu dublu tâlc și camera de filmat care dăinuie prea mult pe fețe ce nu par deloc îngerești au menirea de a naște gânduri contradictorii.

Eu m-am angrenat într-un joc de-a leapșa, obiectul ludic fiind acuzația de omor care sărea rapid de la unul la altul pe măsură ce se scurgeau minutele filmului și personajul nostru își mai amintea câte una, câte alta.

Oare o făcea de la pilulele neoficiale care ar trebui să-i reconecteze sinapsele stricate sau, pur și simplu, creierul îi intrase într-o spirală infinită de invenții fantasmagorice pentru a umple golul cauzat de boală?

La asta trebuie să răspundem noi, dacă suntem în stare.

Sleeping dogs

 

Nu că mă laud, dar cum nu-i primul meu rodeo și, fără să citit cartea, primul instinct, acela de a mă duce cu gândul la cea mai năstrușnică rezolvare, a fost și cel bun și nu mi-a venit a crede la final că aberația concepută s-a dovedit a coincide cu rezolvarea cazului.

Deși uitându-mă în urmă, îmi dau seama că indicii au fost destule, unele chiar evidente, mai ceva ca tăieturile în limbă când mesteci cioburi, altele mai finuțe și ele capătă sens doar după apariția genericului de final.

Nu este un film cu acțiune, are un ritm lent, molcom, bătrânesc, de serial polițist care nu se grăbește undeva, se bazează aproape în exclusivitate pe dialoguri.

Asta a reprezentat un plus pentru Sleeping dogs și se simte clar că scenariul este bazat pe o carte ca urmare a deșirării firului poveștii, ceea ce mă face să cred că este mai bun romanul. Ca-ntotdeauna, de altfel.

Știu că nu-i frumos să mă leg de corporalitatea actorilor, dar să crape venele pline de colesterol dacă vă mint când scriu că Russell e IMENS.

Și asta îi afectează jocul actoricesc, totul se mișcă în reluare pentru că el nu se poate deplasa mai repede și cum face doi pași mai sprinteni cum începe să gâfâie ca porcul alergat de Ignat.

Mi-e drag de el, dar a ajuns să fie confundat cu o bilă demolatoare, ceea ce nu-i deloc plăcut.

Oare nu este nimeni pe lângă el care să-i dea niște sfaturi legate de acest aspect? Nu de alta, dar mi-e teamă pentru sănătatea lui și aș mai vrea să-l văd în filme.

Nu este o producție care să necesite mari sforțări actoricești, numele prezente pe poster își fac treaba cinstit, dar nimic excepțional.

 

🏆 Sleeping dogs – Verdict 👍 sau 👎

Poate fi catalogat plictisitor pentru că iese nimeni la înaintare cu bazooka pe umăr să dărâme câteva clădiri și un pod, dar apreciez suplimentar astfel de producții serioase de care cam ducem lipsă de ceva ani.

Nici nu mai țin minte de când n-am mai văzut un asemenea film care să vină de la Hollywood și salut această lansare care mă bucură, deși o să fie cam terfelită de critici.

Iar audiența o să se facă, din nou, că plouă la apariția unei producții originale.

Plus că, trebuie să o scriu, nu prea are față de film de cinema, mergea de minune văzut și acasă pe vreun serviciu de streaming.

Nu am cum să fac comparație cu romanul românesc, nici nu mai vreau să mă dedau la așa ceva că întotdeauna filmul va ieși pe minus, așa că am tratat Sleeping dogs ca pe ceva nou.

Mari erori nu am depistat, nici în logică, nici în ceea ce privește aspectul tehnic, poate și pentru că eram orbit de faptul că urmăresc ceva inspirat dintr-o operă autohtonă.

Probabil din același motiv o să fiu mai mărinimos, un cuvânt pe care nu-l folosesc prea des în articole, și am să-i dau și eu 8 pastile să le înghită fără băutură.

M-am surprins singur că am fost atât de darnic având în vedere că regizorul, aflat la prima lui aventură în această postură, este și autorul scenariului, tot el scriind capodopere ca Exodus: Gods and kings sau Assassin`s creed.

De fapt, înaintea lui Sleeping dogs, Assassin`s creed a fost ultimul său scenariu, deci a trebuit să treacă 8 ani ca studiourile să uite acel eșec și să-i dea lui Adam Cooper ceva de muncă.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Argo

Argo

2012 Argo a reușit să impresioneze Academia și a luat marele premiu deși nu a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *