Tarot

TarotLuna și filmul de groază, Tarot fiind producția care încheie mai 2024 la mine la cinematograful Independența.

 

🎬  Tarot – Premisă 📖

Știți povestea, că începe ca majoritatea peliculelor din această categorie.

Câțiva prieteni adolescenți închiriază o pensiune în mijlocul pustietății, de zici că alea din oraș sunt toate ocupate, și se pun pe chefuit.

Când rămân fără băutură, caută altă distracție. Și o găsesc sub forma unor cărți de tarot.

O mică paranteză, am aflat și eu că se pronunță taro cu accent pe a.

Specialista, că trebuie să existe una, execută câteva citiri ca o veritabilă Mamă Miriapod și evident că nu zice ceva pozitiv.

N-apucă ei bine să se întoarcă acasă că premonițiile încep să se adeverească.

 

💭 Tarot – Comentariu 🍿

Filmul este o altă dezamăgire dintr-un interminabil șir pentru că pornește de la o idee cu mult potențial, unul adult, dar execuția este delăsătoare și adolescentină.

Sunt redundant dacă menționez că este plin de clișee, singurul lucru original la Tarot este reclama de dinaintea lui, în rest înglobează toate stereotipurile vechi și noi ale genului.

Tineri tembeli, decizii debile, blesteme bătrânești, magie malefică, zăngăneli zgomotoase și sperieturi simpliste, nimic nu lipsește din această producție.

Deja sunt cu nervii la pământ pentru că din cauza unor filme precum ăsta, care este identic cu alte zeci, îmi dau seama că am vocabular limitat deoarece nu știu ce să scriu ceva diferit care să nu semene a repetiție de papagal.

Și mă oftic destul de mult pentru că plecase interesant, cu previziuni misterioase, chiar dacă destul de ușor de descifrat, ce aduceau aminte de Final destination.

O altă paranteză, hai că parcă încep să rezolv ecuații matematice, ce dor mi-e de un film bun din franciza anterior pomenită.

Apoi, însă, se prăbușește imediat de pe scara palpitantului și previzibilul lovește audiența ca un tren în plină viteză.

Scenariștii, care au și regizat filmul, chiar au fost mulțumiți de ce au scris?

„Vei fi captiv într-o cutie claustrofobică și vei vedea niște cifre/numere în ordine crescătoare‟.

Ce să fie, oare ce să fie? Mare enigmă enigmatică, uriaș mister misterios.

Tarot

 

Și acesta este doar un mic exemplu din scriitura puerilă și o să mă opresc din a da spoilere că nu vreau să mă alergați cu funia să mă priponiți ca-n Jojo rabbit.

O altă caracteristică menită a mă scoate din pepeni a fost bezna din film, folosită pentru a ascunde șubrezenia efectelor speciale. Am mai văzut eu filme cu mult întuneric, dar ăsta le depășește pe toate.

Noroc că mai vorbeau personajele, că altfel aveam impresia că s-a blocat proiectorul și mă uitam la un ecran negru.

Aici s-a simțit lipsa unui buget mai acătării deoarece designul creaturilor care au chef de mătrășit mocofani este unul înfiorător, doar că respectivele pocitanii apar preț de câteva cadre de nici nu apucă să te ia cu furnicături pe la șira spinării.

Nu mai are rost să insist pe actorie, că aș intra într-o altă dimensiune a cârcotelii pentru că nu degeaba interpreții sunt neica nimeni la Hollywood.

Singurul pe care am pus ochii, că-i greu de ratat, este Jacob Batalon din seria Spider-Man cu Tom Holland.

Distribuția pare a fi aleasă pe criterii de diversitate, nicidecum pentru talent deoarece avem caucazieni, afro-americani, latini, asiatici (de două feluri, indian și filipinez), practic toate continentele populate se regăsesc în film.

 

🏆 Tarot –  Verdict 👍 sau 👎

S-a vrut, dar nu s-a putut, filmul păcătuiește la fel cum au făcut-o multe altele înaintea lui și o vor face în continuare multe altele după el pentru că așa este rețeta.

Se iau niște personaje tâmpe (aici măcar ele știu că este nasol ce urmează să facă, dar tot o fac), se bagă-n seamă un blestem tenebros, se iau decizii cretine, se urlă-n difuzoare că altfel nu se poate și totul este presărat cu mult previzibil.

Știi clar cine, cum și când moare pentru că scenariul este prea transparent, iar cutumele societății de azi nu mai dau voie să te joci în afara cutiei, trebuie să urmezi anumiți pași pentru a nu ofensa diverse categorii sensibile.

De final, mă repet, păcat de idee că era una care putea crește frumos dacă ar fi căzut în mâinile unor oameni pricepuți în genul groazei.

Cei doi scenariști au participat la scrierea filmelor Moonfall și Expend4bles, două „capodopere intelectuale‟, și cu asta cred că am spus tot ce era de spus.

Nu vreau să se abată multe năpaste pe capul meu, așa că voi interpreta doar 4 cărți de tarot, nu iau la mână tot zodiacul.

2 out of 5 stars (2 / 5)

Tarot

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Sting

Sting

Nu vreau să-mi iau prea multe înțepături cu Sting, așa că îl abordez mai pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *