Tenet

Tenet? Bifat ✅. Curs rapid de introducere în fizica particulelor și teoria șirurilor? Bifat ✅. Văzut Tenet din nou? Bifat ✅. Prelegere inițiatică în constanta cosmologică einsteiniană? Bifat și aici ✅. Fuga la Tenet iarăși? Bifat ✅. Încă un seminar despre efectul Doppler și frecvența undelor? Cum să nu, că trebuie să pricep filmul. Bifat ✅. Hai la Tenet iar. Bifat ✅. Pff, mai este nevoie și de o conferință academică despre monopola magnetică și inseparabilitatea cuantică. Bifat ✅. Priceput Tenet pe deplin? 🤯🤷‍♂️.

Dar să dau un pic înapoi, să nu pornesc de la mijloc.

Despre poveste nu ar fi multe de spus fără a intra pe tărâmul spoilerelor.

John David Washington (BlacKkKlansman) este fără de nume (parcă idee preluată din filmele lui Charlie Chaplin, că tot văzui recent City ligths), un protagonist care se îmbarcă într-o misiune teribil de grea de a pune mâna pe un traficant rus pe numele lui Sator (Kenneth Branagh, rus get-beget – Dunkirk, Murder on the Orient Express), dar intră într-un hățiș inextricabil de evenimente confuze care pot avea implicații catastrofale pentru umanitate.

După ce o sală de operă este invadată de niște maneliști șucăriți, deciși să-și elimine concurența, băiatul lui Denzel se prinde că de unul singur nu poate să termine ce a început, așa că își ia un ajutor, pe Neil (Robert Pattinson – The lighthouse) și astfel, înarmat cu informații noi care aruncă niscai lumină asupra adevăratului obiect al contrabandei rusești, Protagonistul se duce întorcându-se spre deznodământul începutului.

Cred că sunt suficiente aceste minuscule informații cu care nu am eliberat nimic important din povestea din Tenet, tot ce trebuie să mai știți, după cum reiese din trailer, este că filmul o arde cu inversiunea temporală, adică într-o comparație obscenă (că la asta mă duce mintea), într-un film XXX în loc să îți iasă în jeturi, de fapt, îți intră înapoi pe canal.

Revenind la perorația de început, exagerez, am fost speriat de ce se auzea de la unul și de la altul cum că ar fi aproape de neînțeles Tenet, dar nu-i așa, dacă ai la activ câteva filme cu călătorii în timp atunci nu-i mare scofală să prinzi șmecheria imaginată de Christopher Nolan, chiar dacă o transpune într-un mod original, aici nefiind vorba de călătorie în timp per se, dar nucleul rămâne același. Și știm că lui Nolan îi plac poveștile prezentate alandala cronologic, a făcut o obsesie din asta.

Astea fiind spuse, Tenet nu a fost deloc epifania fenomenală pe care o așteptam de la un film ce poartă semnătura lui Nolan.

Din punct de vedere tehnic este fantastic și fascinant Tenet, modul minuțios în care Nolan își construiește povestea este de-a dreptul excepțional și am rămas de multe ori cu gura căscată la scenele pe care le urmăream.

Nici nu pot să îmi imaginez munca imensă depusă în post producție pentru a edita filmul și a-i asambla miliardele de părți componente pentru a obține un tot unitar coerent.

Trailerul nu dezvăluie mai nimic din grandoarea lui Tenet, cu siguranță este cel mai spectaculos film al anului, nu că ar avea cine știe ce concurență, dar vizual este o capodoperă mirobolantă.

Mă rog, laud doar partea vizuală, că mixajul de sunet este oribil, dar nu că nu s-au priceput cei responsabili cu asta, cu siguranță a fost voința regizorului să nu auzim o bună bucată din dialog, noroc pe mine cu subtitrarea, dar îi înțeleg pe americani de ce s-au revoltat. Am priceput ideea de a aduce realism unor situații de acest gen, să nu auzi ce vorbesc personaje aflate în zone cu zgomot puternic, dar se exagerează. Plus că filmul este foarte gălăgios, vai și amar de timpanele celor mai sensibili. Și nu doar sunetul este foarte tare, ci și muzica bubuie de mi-au dansat cei doi neuroni non stop pe ringul de dans pustiu din creier.

Dar povestea în sine nu este cine știe ce, am mai văzut filme care se iau la trântă cu paradoxuri temporale, cum ar fi cel al bunicului, cu realități paralele, cu pisica lui Schrödinger, etc., așa că nu m-a lăsat perplex.

Într-adevăr, este confuz din cauza modului în care prezintă evenimentele, dar nu că ar fi complex.

Este și destul de previzibil pentru că eram pus în temă de subiectul filmului și aveam antecedente cinematografice precum Predestination sau Cronocrimenes, exemple ce-mi vin rapid în minte, și nu m-au prins pe picior greșit anumite dezvăluiri care ar fi trebuit să fie neașteptate.

Tenet are practic două părți distincte, prima ține cam vreo oră jumătate în care avem parte de o îndelungă narațiune expozițională în care suntem bombardați cu fel și fel de informații necesare pentru a pricepe filmul, iar a doua este cea epică vizual în care intră în acțiune cu adevărat elementul central al filmului, inversiunea temporală.

Aș fi vrut să mă pun în genunchi și să închin osanale la altarul lui Tenet și să-i pup picioarele lui Nolan pentru că a oferit muritorului prost de mine ocazia de a fi atins de măiestria lui divină revărsată în acest film, dar adevărul este că pe mine m-a lăsat cam fără emoții, așa cum este întreaga producție.

Actoria este bună, dar nimic ieșit din comun, lipsește parte emotivă, nu prea mă interesa de soarta personajelor și nu doar din cauza glacialității cu care au fost creionate personajele, ci și pentru că știam că nimic nu este definitiv ca urmare a MacGuffin-ului din film.

Este un film bun, nu pot să spun că mi-a displăcut sau mai știu eu ce, dar bun nu este suficient pentru un film semnat de Nolan.

.naloN ed tanmes mlif nu urtnep tneicifus etse un nub rad ,ec ue uitș iam uas tucălpsid a-im ăc nups ăs top un ,nub mlif nu etsE

Am încercat și eu o inversiune, să intru în turmă, pardon, în ton cu restul, dar lăsând gluma la o parte, chiar dacă îi dau lui Tenet un ∞, pardon, un 8, m-a lăsat cam nesatisfăcut. Parcă mi s-a părut „mai complex‟ Interstellar (nu citiți, că eram la început și am dat numai spoilere) decât acest Tenet. Eh, poate data viitoare Nolan găsește o idee cu adevărat originală pentru că aici doar a luat călătoria în timp, a șters-o de praf și i-a dat haină nouă, încercând să o mascheze, dar tot călătorie în timp a rămas.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Kingdom of Judas

Kingdom of Judas

Kingdom of Judas nu are nicio treabă cu religia, titlul este înșelător, atât ca subiect, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *