The nun II

The nun IIAm simțit nevoia să mă spovedesc de păcate și am mers la călugărițe, că nu mă am bine cu popii.

Dar n-am găsit-o decât pe The nun II și de la ea am cerut izbăvire.

 

🎬 The nun II – Premisă

Îl mai știți pe Maurice, zis și Frenchie (Jonas Bloquet – Valerian and the city of a thousand planets), din primul The nun? Ei bine, s-a cărăbănit din România cea plină de pericole și s-a dosit într-un pension de fete să trebăluiască pe acolo.

Doar că nu vine singur.

În altă parte a Franței dăm peste Irene (Taissa Farmiga – The mule) care primește o misiune de la o Eminență care a băgat-o pe mânecă.

Se pare că prin biserici se fac grătare pe nepusă masă. Și problema e că sunt fripți niște popi, așa că bănuiala este că o entitate demonică face ravagii printre prelații credincioși.

Așa că o antamează pe Irene să investigheze, că deja a căpătat experiență cu acoliții Satanei.

Eh, după un anumit timp cele două drumuri ale personajelor pomenite se vor intersecta.

 

💭 The nun II – Comentariu 🍿

Drept să spun, am intrat cu inima îndoită la acest film pentru că încă aveam un gust amar după panarama de The nun.

Așa că așteptările mele erau ferecate într-un subsol întunecat fără șanse de a ieși la lumină.

Povestea de aici se împarte în două fire narative de importanță egală, ceea ce pe moment poate părea un pic deconcertant deoarece se instaurează o confuzie cu privire la sensul acestei bifurcații.

Însă zăpăceala din mintea mea a durat foarte puțin pentru că scenariul jonglează bine cu acest du-te-vino și filmul capătă tot mai mult sens pe măsură ce avansează în desfășurarea acțiunii.

Mă bucur să spun că, personal, am găsit acest The nun II a fi un uriaș salt calitativ față de primul care a dat dovadă de o lenevie crasă.

Acolo scenaristul nici măcar nu s-a sinchisit să depună un minim efort de documentare.

Aici avem replici (nu multe) rostite într-o română neaoșă, un lucru care m-a făcut să îi dau din start încă un punct din oficiu. Evident, scenaristul este altul și asta se simte din plin.

Cât despre horror, ce să spun?

Există și părți pozitive, dar și nelipsitele scene care deja îmi provoacă o lehamite de nu o pot pomeni.

Avem clasicele sperieturi însoțite de filarmonica George Enescu care nu au reușit decât să mă enerveze atât de rău încât ochii erau gata-gata să-mi sară din orbite.

Nu mai insist asupra lor, sunt un flagel al filmelor de groază care nu cred că vor dispărea vreodată.

Poate doar dacă umanitatea va surzi complet, atunci realizatorii de horror vor trebui să găsească alte modalități de a ne speria.

Însă există și destule secvențe inteligent construite în care pumnul sperieturii te lovește pe nepregătite sau, chiar dacă este previzibil punctul culminant, filmul te lasă să te prinzi singur de ceea ce urmează să se întâmple.

O umbră bine dosită într-un colț, o adiere suspectă de vânt, un culoar întunecat, sunt momente lipsite de veșnicul sunet care aduc cu sine o senzație de angoasă de zici că sunt neam cu Bacovia.

The nun II

 

Dar farul luminos al filmului este, de departe, personajul diavolesc reprezentat de călugărița venită din iad ce m-a făcut să înghit anafura pe uscat, fără să-mi ung în prealabil gâtul cu licoarea roșiatică a lui Iisus.

Potențialul ei monstruos irosit în primul The nun aici este fructificat mult mai bine, nu în totalitate, însă ea este bine pusă în valoare, mai ales spre final când mă gândeam dacă nu era mai bine să-mi fi pus niște pamperși.

Deși are un design minimalist, neîncărcat de prea multe zorzoane CGI, arată înfiorător și poate genera coșmaruri de Doamne ferește dacă stai mai prost cu inima.

Și nu este singurul personaj de o asemenea factură, mai există unul pe care nu îl voi dezvălui aici pentru că nu vreau să-mi puneți coarne că dau totul din casă.

Ce a mai frânat din entuziasm a fost lipsa aproape totală de inteligență a personajelor umane, o hibă specifică filmelor horror în care oamenii parcă nu-s capabili să raționeze logic.

Păi dacă vezi o ușă că se deschide singură spre un coridor întunecat sau în depărtare auzi într-un colț niște sunete animalice, instinctul de supraviețuire nu te pune să investighezi, ci să bagi viteză de sprint olimpic în direcția total opusă.

Așadar, realist vorbind, personajele sunt tălâmbe, însă dacă vrem să o ardem fantezist, pot spune că sunt curajoase, dar este cam greu de înghițit gălușca asta narativă.

Nu pot să zic că m-a cădelnițat întru iertarea păcatelor actoria celor care au interpretat oameni, dar Bonnie Aarons (The conjuring 2) în rolul Călugăriței face toți banii.

Și lacomii ăștia de la WB au tras-o pe sfoară, văduvind-o de niște câștiguri bănești pe care le merită cu vârf și îndesat.

Avem parte și de o componentă emoțională, nu foarte bine dezvoltată, dar care ajută la elucidarea unui mister care, în caz contrar, ar fi ciuntit din impactul finalului.

 

🏆 The nun 2 – Verdict 👍 sau 👎

Poate că încă sunt îmbătat de aburii înmiresmați cu tămâie emanați de film de am avut atâtea cuvinte de dulce de adresat acestei producții, dar am ieșit cu un zâmbet pe buze din sala de cinema.

Așteptările mi-au fost spulberate și nu pot decât să-l aplaud pentru asta.

Desigur, nu a mers până într-acolo încât să mă convertească la cele duhovnicești, dar este o diferență ca între cer și iad între cele două producții.

Creatura hâdă ce provoacă ravagii în rândul sutanelor a primit un scenariu bun care i-a permis să-și facă de cap.

Dacă mai adaug și cele câteva scene înfiorătoare în care electrizarea piloasă a venit în mod natural, atunci pot să conchid că The nun II este un film care mă îmbie să achiziționez 7 sticle cu vin roșu.

De ce ? De Amin!!!

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Recenzie YouTube:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Thanksgiving

Thanksgiving

Ultima zi a lui noiembrie 2023 m-a prins la Thanksgiving, un film horror. Oare am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *