Beast

Hai să vedem o bestie la treabă pentru că tocmai a fost lansat filmul Beast (varianta americană), o producție cu acțiunea având loc într-o rezervație din Africa de Sud și, culmea, filmată în Africa de Sud.

 

🎬 Premisă

Probabil că v-ați dat seama după titlu și locație cam despre ce este vorba în Beast și o să dați skip la partea cu premisa pentru că și eu aș face la fel.

Dar datoria mă forțează să schițez un simulacru de rezumat al poveștii.

Masculul uman alfa al filmului este doctorul Nate (Idris Elba – Molly`s game) care într-o încercare disperată de a-și îmbuna fetele și a face pace cu ele după o prostie impardonabilă înfăptuită chiar de el, antamează o excursie prin savana din Africa de Sud.

Ghidul lor este Martin (Sharlto Copley – Hardcore Henry), un experimentat, era să zic pădurar, ce-or fi ei pe acolo, savanieri sau ceva în genul ăsta, care îi duce într-un safari de toată frumusețea.

Amu` de-ar fi numai gazele și girafe prin toată savana nu am avea parte de acest film.

La un moment dat vedeta titlului, Bestia, sub forma unui leu cătrănit pe umanitate, își face apariția cu foamea-n glandă și, mai ales, cu un insistent chef de răzbunare.

 

💭 Comentariu

Citind informații despre film m-a bufnit râsul, vezi Doamne este realizat după o idee originală a unui nene care probabil s-a născut ieri pentru că la prima strigare enumăr Rogue și Endangered species din anii recenți care sunt EXACT la fel.

Beast este un „survival movie‟ în care patru personaje, din care două enervante din cale afară, încearcă să supraviețuiască atacurilor neîncetate venite din partea leului care vrea neapărat să le dea o labă zdravănă să-l țină minte pe vecie, în viața de dincolo.

N-aveam mari așteptări de la film, anticipam o măgărie sinistră, dar Beast nu-i deloc așa.

Bine, nici nu sare gardul hymalaian de bun ce este, dar mi-a oferit câteva momente de maximă tensiune, precum și o serie de sperieturi de am dat dracului toți leii, puțini, pe care îi mai aveam prin buzunare.

Este super mega clișeic, dar își face treaba în departamentul sperieturilor, chiar dacă de cele mai multe ori dai drumul robinetului inghinal din cauza decibelilor maximali și nu ca urmare a apariției coamei înfuriate.

Modul de filmare este unul destul de reușit, alege niște unghiuri interesante care îți dau de știre că urmează să se petreacă niște lucruri cu potențial defibrilator, noi vedem ceva ce personajele nu bunghesc și asta crește tensiunea la cote ridicole în anumite momente bine alese.

Și când nu mai este inspirație în camera de filmat, scenariul drege busuiocul cu niște adolescente tâmpe, dar rău de tot. Deși li se spune de nenumărate ori să stea naibii în mașină că le gâdilă leul la femurală, ale naibii căpoase se fac dispărute instant să-i dea dureri de cap doctorului și activitate leului.

Beast nu are vreo fărâmă de credibilitate în el, doar dacă vă suspendați neîncrederea și puneți botul că leul ăla este lovit de sindromul rechinului răzbunător din Jaws pentru că bestia uită de orice alt animal din junglă și vrea beregată de om.

Ah, și doctorul zici că este pe steroizi de Captain America pentru că-i indoborâbil, să inventez un nou cuvânt.

Dacă zic că-i previzibil, deja mă fac de balegă de elefant, pentru că folosesc cel mai evident pleonasm. Plus că scenariul ne spune chiar la început de film cum se va termina.

 

Pentru nișa sa, Beast este o producție ridicolă din cale afară, că o să râdeți de cât de absurd este în anumite momente, dar care pe mine nu m-a enervat atât de rău precum filmele mai sus menționate care sunt de toată jena.

Poate și pentru că Beast este un film ce se vrea mai serios și are la cârmă un regizor decent, Baltasar Kormákur (Everest, 2 guns), care știe cum stă treaba cu meseria asta.

Deși este fantezist, leul de aici reprezintă o amenințare cumplită care îți transformă sângele în cuburi de gheață chiar și dacă fierbi la foc mic în cazanele diavolului. Asta deși în alte momente zici că leul nu mai este regele animalelor, ci prostul savanei.

Filmul este superb vizual, nu doar că peisajele sunt de-o frumusețe rară, fiind naturale, trase în cadru la fața locului, dar și animalele arată nemaipomenit.

Acum să bag un pic bățul prin gard, cu ăsta trebuia să se lupte Predatorul din Prey, ăsta adversar pe măsură, nu amărâții de șerpi beliți și săracii de lupi decapitați care nu reprezentau vreun pericol real.

Am rămas surprins de cât de violent este filmul, nu că ni se arată cine știe brutalități ieșite din comun, dar este cu sânge din belșug și răni adânci. Amuzant este că la americani filmul are rating R și la noi este AP12. O dovadă, dacă mai era cazul, că americanii sunt tare pămpălăi.

 

🏆 Verdict

În ciuda faptului că m-am murdărit de beșteleală pe la colțurile gurii o bună bucată din timpul dedicat opiniei despre acest film, Beast oferă o doză zdravănă de sperieturi autentice.

Nu-i el cel mai bine crescut pe partea de realism, dar ar fi fost culmea să fie așa, pentru că se găta instantaneu. Așa au băgat un leu turbat care se crede cel mai mare răzbunător din lume și câteva personaje care mai invulnerabile, care mai sâcâitoare, pentru a coace un film interesant.

Eu am rămas crucit de cât de fain se prezintă leii din film încât am crezut că-s reali, ba chiar am dat o tură pe la taica Google să îl întreb dacă au fost folosite lighioane reale.

Nu, au fost CGI, dar dacă nu aveam acces la Internet aș fi pus mâinile la piept crezând că au dat drumul unei trupe de lei în savană și au fugit după ei să-i filmeze.

Având în vedere că Beast se prezintă la datorie cu ceva intensitate care mi-a pârjolit gâtlejul parcă-mi vine să dau pe gât un bax de 6 sticle de apă, că este mai sănătoasă.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The last samurai

Chiar așa, de ce am văzut The last samurai, un film din 2003 regizat de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.