Viy 1

Am avut o curiozitate ieșită din comun să urmăresc filmul Viy. De ce? Un pic mai târziu.

În Viy îl avem pe nebunaticul Jonathan (Jason Flemyng) ce nu-și poate stăpâni poftele carnale într-o vreme de mult apusă și se preumblă cam des prin fustele unei domnițe respectabile, fiica unui lord interpretat de Charles Dance, da, acel Charles Dance ce-l joacă și pe Tywin Lannister în Game of thrones, dar pe care l-am prins și în roluri prin Ghostbusters, Underworld: Blood wars, Johnny English strikes again sau Godzilla: King of the monsters.

Pentru a scăpa de furia nestăvilită a acestuia pentru că a spart neprihănirea fiicei sale, Jonathan, om de știință, cartograf la bază, se vede nevoit să se cărăbănească immediamente pe unde îi văd ochii. Și în loc să-și deplaseze dosul spre zone mai călduroase, șareta lui îl duce în Terra Incognita, cum îi zice el, de fapt undeva prin coclaurile din Ucraina unde știința nu prea a pus piciorul și scuipatu-n sân era la mare căutare.

Aici se lovește de neîncrederea sătenilor care nu privesc cu ochi buni sosirea unui străin ce are sfoară albă-n cap și avem parte de un conflict între comuna primitivă care se închină la divinități neîndestulate și societatea civilizată care nu apelează la crucea făcută rapid pe burtă pentru a scăpa de blesteme sau boli.

Dar aici Jonathan dă peste o legendă, un basm local care îl fascinează.

Acum vine schepsisul de la început, de ce voiam să văd acest film, pentru că este unul dintre cele mai scumpe filme rusești făcute vreodată. Da, ați citit bine, deși am pomenit nume englezești, filmul este rusesc.

Și este unul ce intră în categoria fantasticului pentru că este plin de elemente specifice acestui gen, monștri scabroși, fantome poznașe, vrăjitoare matusalemice, mături motorizate, spiriduși neastâmpărați și domnițe suspect de tăcute.

Traduc din premisa de pe IMDB:

Un cartograf din secolul 18, Jonathan Greene, pornește într-o călătorie pentru a cartografia ținuturile necunoscute din Transilvania doar pentru a descoperi secrete întunecate și creaturi periculoase ascunse într-o pădure românească blestemată.

Baliverne, mare rahat, nu are nicio treabă cu Transilvania sau România, omul se rătăcește prin pădurile din actuala Ucraina. Dar ce contează pentru vestici? România, Ungaria, Ucraina, același lucru pentru ei.

Este bun Viy 1? Că urmează și Viy 2, acesta este cel mai scump film rusesc.

Este și nu prea.

Prima jumătate este dezlânată rău, nu am înțeles mare lucru din scenariu, se urlă mult, se îmbată personajele, se bălmăjesc liturghii, mai iese din apă câte-o bucă de domnișoară virgină să nu ne ia somnul, dar nu este nimic concret de care să mă agăț. Măcar personajul Jonathan din habarnist în rusnacă a ajuns să vorbească limba în câteva zile, se pare că poțiunea albicioasă plină de grade oferită de localnici era mai tare ca Rosetta Stone.

Ce să mai, era un tămbălău dezordonat presărat cu multe dume nereușite într-un limbaj arhaic și caraghioslâcuri caricaturale care nu m-au făcut deloc să zâmbesc.

Dar a doua jumătate recuperează pentru că se trece la povestea efectivă în care Jonathan trebuie să dezlege misterul monstrului încornorat care se preumblă noaptea prin sat și dă gaură fetelor de le leșină.

Și de aici încolo începe să iasă la iveală bugetul filmului. Bine, când zic printre cele mai scumpe producții rusești, să nu vă închipuiți ceva ieșit din comun, a costat vreo 26 de milioane de dolari, deci bani de prezervative pe platoul unui blockbuster american.

Acțiune accelerează și ecranul este umplut de tot felul de ființe mitologice care-și fac de cap prin peisaj și chiar dacă nu-s ele efectele cele mai cele din parcare, am dat din cap a aprobare not bad, неплохо.

Scenariul bazat pe o nuvelă horror a lui Nikolai Gogol vrea să fie surprinzător dar nu prea îi reușește pentru că nu este greu să te prinzi de șmecherie, aș putea scrie cu ce film se aseamănă, dar deja v-aș da prea mură-n gură și aș strica fragila subtilitate a lui Viy.

Povestea preluată din folclorul ucrainean este interesantă, dar nu originală, și filmul Viy mi-a generat sentimente contrastante, m-a plictisit și băgat în ceață prima oră pentru a mă distra moderat spre bine în a doua oră cu fantasmagoria vizuală ce se destrăbăla pe ecran și o acțiune cu urme de măreție pe la colțuri.

Este clar că Viy este filmat în mare parte doar de dragul 3D-ului să ne dea în față cu fel și fel de obiecte contondente virtual, dar nu are nimic spectaculos din acest punct de vedere. Arată chiar bine prin peisajele lugubre prezentate și per ansamblu este bine regizat, dar scenariul este cel care îneacă filmul.

Putea fi mai violent, dar a dat în boala Hollywood-ului cu rating pentru toată lumea, că altfel poate săltam mai mult la notă, dar așa, per ansamblu, Viy nu-i cine știe ce, cât de 6 cuie-n coșciug.

Filmul mai este cunoscut ca Forbidden empire sau Forbidden kingdom.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=kb5kUPGIGzI

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Purgatory Jack

Purgatory Jack

Hopa, ce avem noi aici? Purgatory Jack este un film văzut pe platforma de streaming …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *