Devenită în 2024 cvartet, trilogia pe atunci a polițistului cu gura mare ajungea la final cu Beverly Hills cop 3, film apărut la 7 ani după partea a doua.
🎬 Beverly Hills cop 3 – Premisă 📖
În afară de mașină, nu s-au schimbat prea multe în viața curcanului Axel Foley (Eddie Murphy – Shrek 2).
În continuare face tot ce îi trece prin cap, nu respectă procedurile, iar ordinele nici atât spre disperarea căpitanului său Todd (Gilbert R. Hill – actor ce a jucat DOAR în aceste trei filme pentru că la bază a fost polițist).
Amu` și colegii lui sunt de vină de tot așteaptă ca Axel să intre în rândul normalității deși aventurile lui polițienești au demonstrat că este incorigibil.
În fine, o acțiune importantă ce are drept scop prinderea unei organizații care se ocupă cu mașinile furate dă rateu, unul glorios și sângeros, și Axel se trezește iar în Beverly Hills.
Doar că de data asta are și o motivație personală pentru a-l prinde pe nelegiuit. Una extrem de personală, aș putea spune.
💭 Beverly Hills cop 3 – Comentariu 🍿
Chiar dacă n-a avut succesul uriaș al primului film, partea secundă a adus bani serioși în conturile studioului, așa că 3-ul era de așteptat să apară.
Doar că a fost un eșec colosal, la 70 de milioane de dolari bugetul, de 2,5 ori mai mare decât al doilea, încasările au fost de 119 milioane de dolari, de 2,5 ori mai mici decât al doilea, ce simetrie nedorită.
Motivul?
Filmul este destul de nereușit deși, culmea, acesta mi-a rămas întipărit în minte ca urmare a, nu zic locației, că nu e corect, împrejurărilor în care se desfășoară acțiunea, un parc de distracții.
Așadar, existau multe posibilități de a genera momente comice având în vedere atitudinea zeflemitoare a lui Axel și zonele prin care se preumbla, unele propice pentru a naște dume amuzante.
Doar că totul rămâne la nivel de potențial nedus la îndeplinire, chiar au existat construcții migăloase care duceau spre o poantă demențială, dar nu s-a concretizat nimic.
Spre exemplu, contactul lui Axel cu tehnologia care l-a întâmpinat la sosirea la sediul poliției din Beverly Hills.
Am tot așteptat finalul scenei să vină cu lovitura de grație care să mă facă să râd poliglot și nimic, mi-a rămas chicotul în gât.
De asemenea, revine personajul Serge (Bronson Pinchot) într-o secvență seacă și interminabilă, fiind atât de evident că este vorba doar de o premoniție a ceea ce se va întâmpla în final.
Am găsit-o a fi de pomană chiar dacă pe tot parcursul ei am văzut multe, prea multe, silicoane bombate în costume mulate fără vreun rost.
Din păcate, parcă și lui Eddie Murphy i-a lipsit efervescența obișnuită și nu doar mi s-a părut, ci chiar s-a prezentat în silă pe platourile de filmare.
A fost de acord să facă și al treia parte doar pentru a-i ușura de producători de un cec de 15 milioane de dolari.
Și se simte în interpretarea lui care nu mai este atât de șarmantă ca în precedentele filme, mi-a dat senzația că o face mai mult din obligație decât din plăcere, că este un serviciu, nu o pasiune.
Astfel, au dispărut replicile improvizate, nici gura nu îi mai turuie atât de rapid și nu este deloc amuzant.
În schimb, fără vreo noimă, filmul colcăie de apariții scurte ale unor artiști celebri. Deși Wikipedia menționează o groază de nume, în timpul filmului am recunoscut o singură figură, una emblematică.
Cât despre acțiune, ce pot să spun aici? Este Die hard într-un parc de distracții, asta a și fost ideea de la care a pornit scenariul care a trecut prin numeroase rescrieri.
Doar că nu este nici atât de spectaculos precum filmul cu Bruce Willis, nici brutal pe cât ar fi trebuit chiar dacă are rating R pe care l-a primit mai mult pentru fuck-uri decât pentru violență.
Nu mai zic că este și al naibii de previzibil, dar oricum nu inventivitatea poveștii a fost caracteristica principală a acestei francize, nu pe originalitate s-a bazat.
Oricât de dragă îmi este piesa de căpătâi, aici mi s-a luat de ea pentru că am auzit-o în nenumărate reinterpretări de îmi venea să-mi bag o andrea de croșetat în ureche.
Și ce mama dracului a fost cu numărul dansant din startul filmului? Am crezut pentru un moment că am nimerit într-o caricatură care combină Love and thunder și The Marvels.
🏆 Beverly Hills cop 3 – Verdict 👍 sau 👎?
Filmul este mai degrabă un produs corporatist decât o realizare din pasiune, lipsindu-i multe dintre ingredientele care le-au transformat pe celelalte două în succese imense.
Cuplul Bruckheimer/Simpson nu s-a mai băgat pe fir, au dispărut personaje clasice din 1 și 2, iar explicațiile, acolo unde au existat, au fost unele destul de frugale și aruncate ca la câini.
Nici primele producții nu au strălucit ca poveste, că sunt banale, la fel ca aceasta, dar măcar am avut parte de carisma la cote maxime a lui Eddie Murphy care făcea o echipă de minune cu Reinhold și Ashton (cel din urma lipsind aici).
S-a încercat aducerea unui strop de romantism prin introducerea unei relații de dragoste, sau măcar înfiriparea ei, între Axel și Janice (Theresa Randle – Bad boys for life).
Și aici scenariul a dat rateu deoarece respectiva relație m-a umezit ca soarele arzător în deșertul saharian.
Așa că termin periplul prin Beverly Hills cu tristețe-n cuvinte pentru că am găsit partea a treia a fi un eșec pe toate planurile și am să învăț doar 4 dansuri Oki-Doki.