Bombshell

Bombshell aduce pe marile ecrane o tripletă amenințătoare de actrițe una și una, Charlize Theron (Fury road, Atomic blonde, Kubo and the two strings, Tully), Nicole Kidman (Destroyer, Aquaman) și Margot Robbie (Suicide squad, Mary Queen of Scots, Once upon a time in Hollywood), într-un film care atacă un subiect dezbătut non-stop în anii recenți și care, deși uneori l-am luat în derâdere acolo unde a fost cazul, pentru că merita, rămâne ceva înfiorător, anume hărțuirea sexuală la locul de muncă, favoruri scabroase pentru avansarea în funcție.

Nu știam despre ce este filmul, bine, și dacă știam, tot nu aveam idee despre povestea reală pe care s-a bazat Bombshell pentru că nu mai urmăresc TV de câțiva ani buni.

În mare, Bombshell se ocupă de aducerea în fața spectatorilor, cu adăugirile poetice de rigoare, a scandalului sexual care a acaparat Fox News, chiar capul cel mare, Roger Ailes, fiind acuzat că a solicitat de-a lungul a zeci de ani favoruri sexuale tinerelor începătoare pentru a fi angajate în corporația pe care o conducea și a avansa pe scara ierarhică până la obiectivul suprem al oricărei aspirante, să fie prezentatoare principală a unei emisiuni din primetime.

Poate mulți dintre voi știu în ce direcție merge filmul, dar eu eram ca un nou-născut într-un lactobar, eram cu ochii în toate direcțiile să nu pierd nimic din poveste.

Inițial filmul pornește cu scandalul dintre Megyn Kelly (o respectată jurnalistă) interpretată de Charlize Theron și însuși Morcoveața supremă, Donald „Perucă-n Vânt” Trump, ce încă nu ajunsese președinte. Dar asta este doar un aperitiv pentru adevăratul subiect al filmului.

Bombshell este o dramă alertă, trebuie să ai o condiție fizică bună pentru că vei fi alergat în permanență de un dialog vitezist care nu stă locului nicio secundă și te bombardează neîncetat cu informații care de care mai dezgustătoare și-ți umple câmpul vizual cu o pleiadă de personaje secundare.

Cum sunt obișnuit să nu mai pun botul la orice transpiră prin media, nu știu cât să cred din scenariu, cât este real și cât este fabricație.

Nu mă înțelegeți greșit, sunt absolut convins că doamnele au trecut prin infernul prezentat de film, dar parcă, din nou, toți bărbații sunt descriși ca progeniturile diavolului pe pământ. La mulți dintre ei da, caracterizarea este la țanc, băi, dar chiar toți în ditamai trustul erau fie nemernici, fie dobitoci?

Dar să nu deviez de la firul narativ principal, că ăsta contează, uite așa scoți în evidență dedesubturile unui flagel ascuns de prea mulți ani sub ciment. Acum înțeleg de ce femeile abuzate au tăcut atât timp și nu au avut curajul să iasă la lumină. Pentru cu abuzatorii sunt niște Dumnezei pe pământ care pot distruge vieți la fiecare fluturare din gușă.

Filmul m-a umplut de un val de dispreț repulsiv că sunt purtătorul aceluiași cromozom ca scârba aia vomitoasă din film, libidinosul ăla de vierme căcănar care se simțea falnic în falus doar când își bătea joc de femei. Ce ți-e și cu puterea asta când ajunge în mâinile cretinilor.

Este Bombshell un pic (mai mult) ipocrit? În mod clar că da ținând cont de câte scursuri sălășluiesc și pe la Hollywood în frunte cu Weinstein și mulți, mulți, mulți alții, dar Hollywood a preferat să facă un film despre Fox News, nu despre Hollywood, deși problema este mai gravă în cetatea filmului decât în orașul știrilor.

Dacă filmul nu primește măcar o nominalizare pentru machiaj, ar fi ceva strigător la cer, mă uitam la Charlize Theron și știam că este ea, dar tot mă întrebam dacă este ea cu adevărat. Cât despre un alt actor, transformarea lui a fost incredibilă, abia pe la jumătatea filmului, după voce, mi-am dat seama cine este.

Toate cele trei actrițe joacă mirific, poate iese mai mult în evidență Margot Robbie, copilandra care nu știe în ce cocină infectă a ajuns și ale cărei expresii faciale îi trădează toate gândurile care îi alimentează teroarea din suflet.

Și distribuția este senzațională, un ansamblu de actori de renume cum nu am mai văzut recent, nici măcar proaspătul Knives out nu se ridică la nivelul lui Bombshell, cred că-s pe puțin 15 actori renumiți în film.

Ăsta este un subiect meritoriu pentru Oscaruri, să mă ierte Joker cu a lui poveste dintr-un oraș imaginar, dar Bombshell arată ce se întâmplă în realitate, fără alegorii, fără satiră, ci pur și simplu îți trântește în față modul în care cel puternic, îmbătat de putere și bubuind de bani, își bate joc de cel slab, care efectiv nu are nicio posibilitate de apărare, fiind aruncat ca o cârpă de colo, colo, transformat în personaj negativ și acuzat că minte pentru că pârghiile sunt la cel puternic. Și mai tristă era tăcerea altor victime din același motiv, al fricii de cel puternic, de influența pe care o poate avea asupra vieții lor.

Că filmul este politizat, că sunt și înfloriri (chiar ni se spune asta la început), nici nu contează, subiectul este unul răscolitor și arată, dacă mai era nevoie, că specia umană și-a cam trăit traiul și halit mălaiul pe acest pământ, s-a transformat într-o specie josnică pentru că este de actualitate proverbul că echipa ta este atât de bună precum este cel mai slab jucător.

Chiar dacă nu ni se arată mai nimic din hărțuirile efective, cuvintele sunt suficiente pentru a picta o decădere a umanității până în cel mai adânc hău din care nu se mai poate ieși la suprafață și pentru asta îi dau lui Bombshell 9.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

I am: Celine Dion

I am: Celine Dion

Recunosc fără rușine, sunt un fan URIAȘ al artistei Celine Dion, așa că nu puteam …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *