Competencia oficial

Competencia oficialHai să-mi lărgesc un pic mai mult orizontul cinematografic cu Competencia oficial, un film spaniol din 2021 cu ceva nominalizări la Festivalul de la Veneția.

 

🎬 Premisă

Un bogătan cu o avere obscen de mare nu se simte împlinit pe deplin, tocmai a depășit bariera celor 80 de ani, dar crede că legenda lui se va stinge odată cu moartea sa.

Și cum grandomania este mare în rândul putrezilor financiari, boșorogul vrea să rămână întipărit pe vecie în analele istoriei. Cum nu îi trece prin cap să își doneze averea, se gândește că un film produs de el ar avea potențialul de a-l face faimos pentru eternitate.

Dar nu orice otreapă de film, vrea să aibă de-a face cu cea mai mare creație pe care a văzut-o umanitatea.

Așa că dă un purcoi de bani pentru ecranizarea unei cărți faimoase, își angajează cea mai în vogă regizoare, Lola (Penelope Cruz – Madres paralelas) care îi sugerează antamarea a doi actori monumentali, Felix (Antonio Banderas – Uncharted) și Ivan (Oscar Martinez – Toc toc).

Astea fiind zise, Lola își ia în primire obiectul muncii și se pune pe făcut filmul care se dorește a fi legendar.

 

💭 Comentariu

Nici nu știu cum să interpretez și cum să apuc Competencia oficial.

La prima vedere pare o incursiune satirică de toată frumusețea în această industrie a cinematografiei plină de excentricități și ciudățenii absurde.

Titlul filmului produs de Lola, Rivalidad, se pliază perfect pe povestea din Competencia oficial deoarece protagoniștii peliculei, Felix și Ivan, sunt doi rivali, la cuțite chiar aș putea spune, care s-ar înjunghia pe la spate, doar să iasă unul dintre ei în față.

Ivan este din garda veche, care consideră actoria o profesie nobilă, tratând-o cu respect, fiind etalonul eleganței, respectului, abordării filozofice a rolului, pentru care contează prestația actoricească și prestanța imprimată partiturii. Practic, el reprezintă ideologia veche a cinematografiei în care contează povestea inteligentă care nu trebuie să se coboare la nivelul scăzut al maselor pentru a fi pe placul lor.

Felix este opusul, este generația nouă, nu este un actor, este o stea de cinema, pentru el importante sunt blițurile aparatelor de fotografiat, luminile reflectoarelor, hoardele de fani, premiile care să-i aprobe valoarea, opulența, într-un cuvânt kitsch-ul care se regăsește în cinematografia actuală de succes, cu priză la public.

Și culmea, mi se pare că după comportament fiecare ar dori să aibă ce are celălalt, ba priză la public, ba prestigiu.

Dar la a doua vedere, Competencia oficial este atât de neobișnuit prin comportamentul personajelor încât mă face să cred că fix așa decurg lucrurile în spatele ușilor închise, că bizareria extremă cauzată de urcatul la cap al fițelor arogante duce la astfel de atitudini stranii și reprobabile, actorii și regizorii având impresia că sunt deasupra tuturor.

Cu siguranță avem parte de niște caricaturizări ficționalizate în exces, dar tocmai asta face filmul să pară mai realist, prea o dă în dodii să nu fie adevărat.

Că vorba aia, pretențiozitate ridicolă vedem la tot pasul, fie că este vorba de producții elevate de nici regizorul nu le înțelege, fie de cereri stupide venite din partea actorilor de zici că s-ar potrivi mai degrabă unor pacienți de la spitalul de nebuni.

Competencia oficial

 

Dincolo de această satiră acidă, Competencia oficial m-a captivat pentru că ne introduce și în mățăraiele și migăleala realizării unui film.

Noi vedem doar produsul final, dar întregul proces este unul fascinant, de la alegerea actorilor la crearea decorurilor, de la repetițiile care de care mai insolite până la creionarea scenariului, toate astea sunt amănunte foarte interesante pentru un avid urmăritor de filme.

Competencia oficial poate fi considerat și o comedie neagră, venind la pachet cu câteva replici de un amuzament dur, uneori morbid, ba chiar tind să dau întregului film o interpretare mai întunecată în ceea ce o privește pe Lola, dar poate doar mintea mea umblătoare pe câmpii a făcut niște conexiuni funeste.

Actoria este una demnă de toate laudele, mai ales Cruz și Banderas fac niște roluri nemaipomenite, ei fiind excentricii colosali ai acestui grup pestriț.

 

🏆 Verdict

Poftim că se poate face un film bun și captivant și fără baliverne digitale, fără gogomănii vizuale și alte tertipuri extravagante pline de CGI care să atragă atenția.

Este însă nevoie de un scenariu meseriaș, cu mult tâlc și replici inteligente, iar Competencia oficial este un film care ți se proptește în creier și îți erodează sinapsele pentru că te pune pe gânduri.

Cel puțin așa a fost cazul la mine, ori am citit eu prea mult în anumite reacții, ori atât de sinistru este.

Am râs alături de actori, m-am minunat de cât de țăcăniți sunt, m-am întrebat dacă oare așa se comportă și în viața reală vedetele astea de milioane de dolari, una peste alta, mi-a plăcut foarte mult Competencia oficial, așa că sunt mărinimos, voi achiziționa 9 bilete la premiera lui Rivalidad.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

An American werewolf in London

An american werewolf in London

An American werewolf in London este o comedie horror din 1981 scrisă și regizată de …

One comment

  1. Ma bucur ca ti-a placut. Am vazut ca l-au bagat pe HBOmax, poate o sa-l vada mai multi asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *