Dawn of the dead

Dawn of the dead este un remake semnat de Zack Snyder înainte ca acesta să înceapă să-l dea pe Superman în toți morții lui. Cred că de la filmul de față a prins gustul de mort și nemort. Și cum nu mă grăbea nimeni, am pus mâna de am vizionat Tăietura lu` Director, o versiune un pic mai lungă decât cea din cinematografe. Merită versiunea asta? Nu, că n-are nimic interesant în plus.

De poveste numai de bine, ce să comentez despre un film cu zombies? Că deja se știe premisa, un carcalac abominabil și foarte contagios se împlântă în sângele oamenilor și umanii se transformă în descreierați (mai rău decât sunt acum) cu mare poftă de supt de sânge și halit de creier crud, că acesta este cel mai plin de proteine.

Avem adunată gașca pestriță, material de umplutură să jelim pe parcursul filmului, dintre cei cu panaș se remarcă Ving Rhames (Mission: Impossible – Fallout, Pulp fiction)  în rol de polițist și Ty Burrell (Rough night) în rol de bombardier dorobanțist. Ceilalți actori sunt de duzină, nu vă umplu memoria cu numele lor.

Și ceata lui Pazvante Chioru` se aciuează într-un mall obișnuit, înarmați fiecare cu ce are la îndemână și așteaptă puhoiul de zombies să le penetreze fortăreața.

Dawn of the dead n-are nimic original sau surprinzător în poveste, este exact ceea ce aștepți de la un film (ieftin) cu zombies.

Cu acest film și-a spart Zack Snyder cireașa cinematografică și, având în vedere că scenariul poartă semnătură lui James Gunn, aveam ceva pretenții de la film, nu să fie o banalitate uitabilă ca poveste, că nu trebuie să fii vreun mare geniu să iei niște amărășteni și să îi pui să tragă cu pușcociul în niște morți umblători.

Dar chiar dacă nu sare la interval cu ceva original, care să-ți zboare poalele-n cap, Dawn of the dead este un film distractiv pentru că oferă o porție semnificativă de tocăniță de cerebel sângeriu și câțiva metri de mațe de cârnați încă necurățate de compoziția originală. Filmul este violent și vulgar din punct de vedere al vătămărilor corporale, explodează capete, sunt decupate trupuri, se mai halește câte-o beregată, ce să mai, armele cu praf de pușcă își fac din plin datoria în acest film ușurel, numai bun de aerisit creierul pentru aproape 2 ore.

Deși este catalogat drept de groază, Dawn of the dead se duce mai mult spre acțiune decât spre horror, nu prea ne sunt prezentați zombies în mediul lor natural, nu prea molfăie scârbos din cutiile craniene decupate ale oamenilor, așa cum țineam minte din filmele vechi semnate de George A. Romero (sau fiind prea mic, mi se păreau mult mai de groază decât în realitate).

Personajele, ca și filmul, sunt generice, doar vreo 2-3 ies în evidență, nu că ar fi cine știe ce bine construite, ci pentru că actorii care le interpretează sunt mai de Doamne ajută și reușesc să facă ceva brici din dulcele ăla turcesc.

Scenariul șubred, îmi pare rău James Gunn, nu este cea mai bună operă a ta, este salvat de ritmul nebunesc pentru că se întâmplă mereu ceva cu miasmă de periculozitate maximă pentru suflul personajelor. Astfel, nu-ți mai rămâne timp să mai mesteci și la absurditatea unor decizii ridicole sau să-ți alungi cu palma de pe frunte o muscă fictivă când ești pus în fața unor acțiuni cel puțin stupide. Dar nah, cineva trebuie să și moară în film, că doar nu pot supraviețui toți mormolocii cu deficiențe genetice.

Nu vă scremeți să găsiți ceva substraturi filozofice și satiră socială așa cum se regăsesc în original, nu le are Snyder cu din astea, el este cu vizualul, să facă alții comentarii profunde cu privire la starea jalnică a societății.

Pentru ochiul versat de acum, Dawn of the dead arată destul de îmbătrânit tehnic, sunt niște scene care te fac să râzi din cauza CGI-ului rahitic, dar măcar practicul este la un nivel înalt și vei aprecia mai mult un cap de manechin făcând boom decât niște explozii pixelate care zgârie retina.

Încă de pe atunci Snyder avea ceva cu Johnny Cash, coloana sonoră este foarte bună, de la melodiile celui care avea să cânte și prin Man of steel sau în trailerul noului film semnat de Zack Snyder, Army of the dead, până la ceva hard rock de-ți cade tencuiala de pe perete.

Deși n-are vreo valoare artistică intrinsecă, să cugeți vreme îndelungată la subiectul filmului, Dawn of the dead este ceea ce trebuie când vrei ceva relaxant, o acțiune tâmpă care se lasă cu multe cadavre decupate în fel și chip, de aceea mușc de 7 ori din carnea filmului și aștept să vedem ce poate Snyder cu Army of the dead.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Imaginary

Imaginary

Imaginary, fără friends, că acel film va fi lansat mai târziu, este un horror marca …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *