Army of the dead

Army of the dead, identificabil pe Netflix, este un fel de sequel spiritual al lui Dawn of the dead, filmul cu care Zack Snyder și-a anunțat prezența pe tărâmul regizatului.

Dacă am avut jaf pe timp de uragan în The hurricane heist sau spargeri pe timp de tornade în Force of nature, iată că aici avem o șuteală de bani pe timp de pandemie de zombies.

Las Vegas-ul este în paragină și invadat de zombies, așa că președintele american nu stă prea mult pe gânduri, apelează la cea mai simplă soluție, bomba nucleară, pentru a scăpa de problemă.

Un nene japonez jucat de Hiroyuki Sanada (Mortal Kombat, Life) simte miros de afacere prosperă și o ocazie de neratat, așa că antamează o echipă adunată de prin te miri ce colțuri prăfuite să fure vreo 200 de milioane de coco dintr-un cazinou din Las Vegas.

Aburiți de miasma îmbogățirii rapide, cei contactați dau repede cu subsemnatul, printre ei numărându-se Scott (Dave Bautista – Spectre, Blade Runner 2049), Maria (Ana de la Reguera – Everything, everything), Martin (Garret Dillahunt – Widows) sau Mikey (Raúl Castillo – Unsane).

În fine, sunt mai multe personaje, prea multe, dar n-are rost să vă încarc memoria cu aspecte inutile.

Toți știau la ce se înhamă, că nu se duc să se spovedească la biserică, dar nu anticipau o opoziție atât de pregnantă din partea zombificaților care n-au stat de pomană în hibernare, au mai evoluat și ei.

O să vă plictisesc un pic cu o perorație pe tema filmului pentru că primul lucru pe care l-am făcut a fost să chem un transport agabaritic să-mi duc TV-ul la reparat că am crezut că s-a stricat, se vedea totul blurat, nefocalizat, în ceață. Băiatul de la reparații, că toți știm un băiat, mi-a băgat un film de pe hamster cu X în față și se vedea perfect, semn că n-avea nimic TV-ul meu.

Așa a vrut Snyder să filmeze o bună parte din scenele din prima oră. De la o vreme are niște țăcăneli greu de înțeles, după Justice League în versiune 4:3, iată că acum s-a gândit el că ar fi mișto să se folosească de blur în mod excesiv. Nu sunt probleme cu ochii voștri, așa este filmul.

După ce i-am însămânțat toate neamurile materne, în special pe cele moarte, pentru gogomănia asta care m-a deranjat incredibil de mult, am zis că hai că poate-s eu demodat și nu apreciez tehnicile moderne de filmat, să mă concentrez la partea cu zombies.

Și trece o oră, zombies canci, se pierde enorm de mult timp cu o pseudo-caracterizare a unor personaje ce nu își avea rostul, că oricum nu a fost făcută deloc bine și, personal, nu mă interesa de soarta lor. Și după numele cam necunoscute ale actorilor, vă dați seama că nici interpretările nu-s cine știe ce încât să dea o adâncime intrinsecă personajelor.

Deja spumegam de furie după 60 de minute de Army of the dead. Dar cum filmul ține 150 de minute, la un moment scap de această manuelă scenaristică și într-un final se trece și la acțiune.

Dacă până acum am porcăit filmul, de acum încep laudele pentru că Army of the dead livrează spectaculos pe partea de confruntări cu nemorții și se vede că Netflix i-a dat mână liberă lui Zack Snyder că pare că și-a făcut de cap cu cap în partea secundă a filmului. Violența este excesivă, exagerată și exacerbată, adică fix pe gustul meu. Și n-avem doar clasicele decimări mitralieriste efectuate asupra hoardelor infinite de zombies, ci și alt tip de lupte pentru că, așa cum spuneam la început, unii zombies nu mai sunt atât de tâmpi.

Bubuie căpățânile ca focurile de artificii de 4 Iulie, iar efectele speciale, chit că nu-s cele mai răsărite din curtea VFX-ului, sunt grotești din cale afară și sângerii de o să vi se aplece când veți vedea un sângerete în farfurie.

Pentru o scurtă clipă am avut impresia că Army of the dead este original prin abordarea lui, dar mi-a picat rapid fisa, este un War for the planet of the apes, dar cu zombies în loc de maimuțe. La dracu, am avut maimuțe călare cu arme în mâini, de ce n-am avea și zombies călare cu arme în mâini?

Pe de o parte avem niște ființe deplorabile, infecte, degradante pentru condiția umană. Și pe de altă parte avem zombies. Ei bine, da, aici Snyder întoarce roata și m-a făcut să țin cu zombies și să le doresc victoria, chiar dacă în prim-plan era un cuplu pe care l-am asemuit cu Vulpița și Viorel, el era la fel de arătos ca Viorel și ambii aveau un vocabular la fel de extins ca vedetele Accesului Direct. Adică deloc.

Tocmai de asta mi se rupea meniscul de oameni, că mai toți erau cam debili și fiecare avea un plan secundar pe lângă cel global de furat de bani, fapt ce a diminuat impactul emoțional al deceselor care au fost prezente din plin.

Dacă nu era blestemata aia de oră introductivă plină de plictis în care mi s-a părut că Snyder a fost la WC și a lăsat un cercopitec retardat să scrie scenariul (fiind plin de inepții colosale, vezi comanda primită de soldații din startul filmului), iar modul de filmare a fost de-a dreptul bătaie de joc la adresa ochilor spectatorilor, Army of the dead ar fi fost un film cu adevărat meseriaș în genul zombies. De ce? Pentru că aduce o prospețime necesară acestui gen (deși deloc originală, pentru că împrumută din alte filme), introducând elemente de noutate, și pentru că are o acțiune brutală, oripilantă pentru vegetarieni și plină de hălci de carne explodate în miliarde de bucățele.

Ar fi putut totuși să aleagă niște melodii mai acătării, nu atât de evidente, precum The Cranberries – Zombie (duh, orice tâmp alegea așa ceva).

Nu mă mai leg de debila decizie de a reface toate secvențele în care a fost prezent Chris D`Elia, șters apoi din film că a fost acuzat de nu știu ce fătuci că le-a cerut să le arate gogoșica pe net, și înlocuit cu Tig Notaro, o comediană gay, că și așa cei mai mulți dintre cei care vor urmări filmul habar n-au cine-s ăștia și nici nu-i interesează ce fac în viața lor personală.

Tulai bă, cât scrisei despre Army of the dead, deși nu merita, că nu este deloc un film bun, doar dacă adormi 60 de minute și te trezești când ajunge echipa efectiv în Las Vegas, că de atunci se încinge atmosfera, până atunci filmul este de pomană, de aceea îi livrez 6 saci cu bani.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The jester from Transylvania

The jester from Transylvania

The jester from Transylvania, în ciuda numelui, este un film românesc pe care l-am văzut …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *