Don`t breathe 2

Don`t breathe 2 este un sequel pentru una din surprizele plăcute ale anului 2016, anume Don`t breathe, film care are onoarea de a fi în prima sută de producții prezente pe site. Iată că după 5 ani și peste 1.100 de recenzii în plus apare și o continuare destul de surprinzătoare.

Se schimbă regizorul, nu mai este Fede Alvarez, ci Rodo Sayagues (unul din autorii scenariului din primul film), și ăsta deja este un semn rău, când o continuare este dată pe mâna unui regizor ce-și despică piersica regizorală cu acest film.

A trecut destulă vreme de la evenimentele din primul film, iar Norman (Stephen Lang – Avatar), chioretele periculos și-a tras o fiică (evident, nu a lui) pe care-o antrenează pentru viață. Fătuca Phoenix (Madelyn Grace – primul ei rol pe marele ecran) se apropie de vârsta adolescenței și este cam sătulă de exercițiile militărești la care nevăzătorul o supune și ar vrea și ea să se distreze ca fetele.

N-apucă ei să discute prea pe îndelete aceste probleme pentru că în scenă se înființează trupa malefică de răufăcători în frunte cu Raylan (Brendan Sexton III – El Camino) care au ceva organe de recoltat de pe plantația fetei, fericiți că este păzită doar de un boșorog orbecăitor și încrezători că misiunea va fi una simplă. Deh, dracu i-a pus să tragă mirodenii chimice pe nas în loc să se uite la primul Don`t breathe? Altfel ar fi știut mai bine ce îi așteaptă.

De principiu, Don`t breathe 2 este același film cu fratele său mai mare, doar că nemernicii sunt și mai împuțiți, acum sunt niște drogangii infecți organizați într-o grupare nenorocită care are un scop scandalos.

Așadar, Norman cel făr` de ochi este luat în colimator de naivii cu creier cât o puță de libelulă, crezând că-l vor răpune rapid, iar Norman îi nenorocește în fel și chip, așa cum era de așteptat.

Scenariul pe partea de coerență și logică mi s-a părut mult sub primul, ba chiar prost aș putea spune, pentru că odată ce afli motivația reală a celor răi îți dai seama că nu stă în picioare, mi-e greu să cred că ar fi cineva în stare să recurgă la așa ceva având în vedere situația din film, întreaga premisă fiind implauzibilă. După ce o aflați o să vă scărpinați mult timp între pereții peșterii fesiere pentru că nu puneți botul la ea și asta mi-a scăzut destul de mult interesul pentru Don`t breathe 2 odată ce am aflat scopul principal.

Un alt aspect care nu mi-a plăcut, deși aici este vina mea, că eu mi-am setat niște așteptări generate de piticii mei de pe creier, este că fata nu prea face mare lucru, credeam că fiind antrenată de Norman, va cauza și ea niscai prăpăd printre gonadele derbedeilor care au tupeul să o ia de moț. Dar nu, greul pică tot pe moșulică bâjbâitorul care ne arată cum stă treaba cu violența mortală.

Don`t breathe 2 este un film brutal, nu degeaba este interzis minorilor, Norman își belește în fel și chip inamicii nevăzuți, fiecare sucumbă diferit și în moduri care de care mai vomitive, și ăsta este punctul forte al filmului, pentru că la restul se lovește de toți pereții în căutarea reproducerii rețetei de succes a primului film.

Din nefericire, nu o găsește, atât din cauza premisei greu de înghițit, cât și ca urmare a transformării lui Norman într-un personaj indestructibil. Pe cât de fragil ne este prezentat la început de senectute, abia se mișcă, abia vorbește, parcă abia respiră, pe atât de greu de ucis este odată pornită acțiunea și asta ciopârțește serios din credibilitatea filmului.

Filmul are parte de câteva momente tensionate, replicând secvențe din Don`t breathe, dar atmosfera sinistră emanată de casă și teroarea unei amenințări din umbră nu sunt la același nivel, creativitatea lipsind cu desăvârșire aici. Țin minte că tremuram efectiv la primul film când nefericiții invadatori cotrobăiau prin casa ce părea ea însăși un personaj, în timp ce aici doar așteptam momentul culminant pentru că deja eram obișnuit cu senzațiile care și-au pierdut din intensitate.

Se pare că acest concept este eficient doar pentru un singur film, Don`t breathe 2 fiind un sequel superfluu care n-are nici pe departe atractivitatea sau originalitatea primei producții.

Și cum Stephen Lang este mai șontorog, acțiunea are loc mai mult noaptea pentru a ascunde dublura acestuia, de aceea sunt multe momente în care te simți în pielea personajului, nu vezi nimic, trebuie să îți imaginezi ce se petrece pe ecran.

Premisa-i cam stupidă, personajele negative sunt rele pentru că trebuie să fie așa, nu există o dezvoltare suplimentară a celui principal, este transformat într-un erou (ceea ce nu este nici pe departe, dacă ați urmărit primul film), nici măcar Phoenix nu este utilizată cum trebuie, iar verosimilul primește câteva lovituri zdravene care-i ciobesc din realism.

Don`t breathe 2 este măcar satisfăcător pe palierul „Dă cu ranga, sparge-i țeasta‟, compensează, doar parțial, multele minusuri cu o acțiune letală și feroce.

Dar indiferent de cât de fain este Stephen Lang în rol, trebuie să recunosc că Don`t breathe 2 n-avea niciun motiv să se nască pentru că este ramolit genetic per ansamblu și, cu părere de rău, n-am decât 5 ciocane să îi dau.

PS. A sunat A quiet place, își vrea unul din postere înapoi.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Best of the best 1

În nebunia anilor `80 cu filme cu sporturi de contact își făcea loc, în 1989, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.