Harry Potter and the Order of Phoenix

Intru în a doua jumătate a filmelor din Wizarding World și atac vârtos Harry Potter and the Order of the Phoenix, film regizat de David Yates, producție care mătură sub covor, fără succes, firimiturile rămase de la Harry Potter and the Goblet of Fire.

🎬 Premisă

Pentru Harry Potter (Daniel Radcliffe – Escape from Pretoria) vin vremuri complicate pentru că are multiple probleme.

Pe lângă faptul că este azvârlit în tribunal pentru a fi judecat cu privire la o încălcare primordială a legilor vrăjitorești, acesta nici nu este crezut de bugetarii magicieni cum că Voldemort este bine mersi și că s-a luptat cu el de curând și că acesta pregătește o invazie de mari proporții.

Ba chiar este ridiculizat de aproape toată lumea, iar consecințele halucinațiilor sale (așa cum le consideră unii) sunt destul de nasoale pentru Hogwarts.

Aici își face apariția cu o mână de fier și o baghetă tiranică Dolores Umbridge (Imelda Staunton – Maleficent: Mistress of evil) care preia printr-o lovitură de stat frâiele universității, instituind niște reguli draconice de i-ar face fericiți la un loc, pe Hitler, Stalin și Mao Zedong.

Dar Harry? Ce face el? Stă pasiv sau se pregătește pentru o contra revoltă întru răsturnarea regimului dictatorial?

Mai degrabă nu, că are altele pe cap dar, mai ales, în cap.

💭 Comentariu

Parcă altfel stă treaba cu Harry Potter and the Order of the Phoenix comparativ cu lansarea precedentă care n-a fost cine știe ce.

Aici povestea se împarte-n două fire narative distincte, pe de o parte avem ostracizarea nejustă a lui Harry care, chipurile bate câmpii, dar care este nevoit să se pregătească pentru o întâlnire oarbă nedorită cu Fața Cheală Făr` De Nas, pe de altă parte suntem martorii unui audit intens la Hogwarts care pune pe jar pe toată lumea, până și rigidul și nesuferitul Snape (Alan Rickman – Eye in the sky) tremură de frică.

Îmi place cum franciza, cu fiecare film în plus, devine tot mai sumbră, crește și ea odată cu actorii și personajele, se maturizează, atacă teme din ce în ce mai profunde și cerebrale, aici avem de-a face chiar cu moartea, și ce i-a lipsit în Goblet of Fire are din plin aici, anume emoția.

Simți cum conflictul se amplifică, în aer plutește o negură întunecată care prevestește scandal monstruos în viitorul apropiat, iar atmosfera generală este una apăsătoare, filmul nefiind deloc jovial, nu are timp nici măcar de schimonoselile lui Ron (Rupert Grint – Harry Potter and the sorcerer`s stone), personajele fiind puse pe treabă, pregătindu-se de război.

De fapt, cam asta este Harry Potter and the Order of the Phoenix, un preambul la ceea ce va urmă, un preludiu cam îndelung care ne umezește apetitul pentru confruntarea finală dintre binele Harry Potter și răul Voldemort.

Aici accentul cade pe Harry Potter, personajul său evoluează incredibil de mult pe parcursul acestui film, având mulți demoni cu care să se lupte, atât externi prin Dementorii care s-au ușchit de la Azkaban să-i dea de furcă, dar și interni, pentru că-n mintea/sufletul lui se dă o luptă acerbă, neștiind ce se petrece cu adevărat cu el.

Deși este mai bun decât Goblet of Fire, Harry Potter and the Order of the Phoenix are cam aceleași păcate ca fratele său mai mare, o lălăie în prima parte cu chestii inutile, care nu aduc nimic poveștii, doar un fel de flexare a mușchilor pe principiul: „Ia uitați ce putem noi să facem din punct de vedere tehnic‟.

Adică o groază de creaturi noi, pe care se insistă mult și sunt folosite prea puțin, doar la o scenă și atât, mult spectacol pentru nimic, iarăși schimbări de profesori, din nou personaje apărute din neant care se vor evapora odată cu următorul film, o aglomerare vizuală care nu aduce nimic poveștii, nici acum nu au învățat regizorii din franciză că mult strică? Mai aerisit, dragii mei, că ne sufocăm de atâta vrăjeală.

Nu știu de ce, poate este doar o falsă impresie, dar mi s-a părut că Harry Potter and the Order of the Phoenix n-arată chiar perfect din punct de vedere al CGI-ului, parcă nu mi-a dat lapte, carne, brânză, ouă, ceva a lipsit, fie la modul în care au arătat unele creaturi, cam fals bătător la ochi, fie prin filmarea șubredă în anumite momente care a generat o senzație de ciudățenie vizuală.

Și titlul filmul, acel Ordin Phoenix, este de pomană, deși are importanță la prima vedere, pe parcursul celor peste 2 ore este aruncat într-un colț și uităm de el. Filmul ar fi avut un nume mai potrivit în Harry Potter and the training for the big fight.

Da-i întunecat în sentimente și psihologic în spirit, ceea ce mi-a plăcut mult.

Ș-avem și prima țucătură pătimașă domne, semn că ai noștri fermecători cu bagheta țeapănă sunt copți și gata să se apuce de treabă.

Se anunță scandal mare-n viitor pentru că la Hogwarts se adună mare echipă de vrăjitori veterani, așa că abia aștept să-mi zvârl ochii pe ultimele filme din serie.

🏆 Verdict

Momentan, entuziasmul încă nu-i dezumflat, deși 4 și 5 nu au fost la nivelul primelor 3. De fapt, sunt chiar impresionat, eu eram convins că voi fi mai aspru cu ele, parcă rețineam că n-am amintiri prea plăcute cu această franciză.

Hai că de mult așteptam momentul ăsta să mă ventilez un pic și să scriu câte ceva despre cât de parșivă este industria de la film de la Hollywood și prin câte mișculații și artificii ar trece pentru a plăti cât mai puțin celor implicați într-un film.

Povestea este deja cunoscută, dar am zis să o bag și eu pe aici.

Harry Potter and the Order of the Phoenix a avut budget de 150 de milioane de dolari și încasări de aproape 950 de milioane de dolari.

Wow, ditamai succesul, ați zice.

Ei bine, WB zice că nu, că a ieșit pe minus 170 de milioane de dolari conform contabilității de mai jos.

Amu` întreb și eu ca omul, cât de tâmpit poți fi să dai undă verde unui film care trebuie să îți aducă încasări de vreo 1,1-1,2 miliarde de dolari doar să ieși tandi pe mandi?

Ori WB este tâmpit de dă în gropi și asta înseamnă că orice film care n-a depășit bariera asta de încasări și a costat de la 150 de milioane în sus a dat gaură majoră studioului, ori, explicația reală, a manevrat sumele să iasă forțat pe minus din motive lesne de înțeles.

În fine, gata mica lecție economică, și așa v-am reținut cam mult, eu mă duc că doamna profesoară mi-a dat 7 teme de făcut.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Poor things

Poor things

Noi, ăștia sărmani, nu avem parte de lucruri frumoase decât mai târziu. Așa cum a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *