Dacă tot urmează să fie modernizat, am zis că-i cazul să revăd Highlander, un film din 1986.
🎬 Highlander – Premisă
Connor MacLeod (Christopher Lambert – Mortal Kombat) se trage din neam cu Iliescu, fiind nemuritor.
O să cadă în ridicol ce am scris mai sus peste vreo 50 de ani când o moară nea Ilici, dar asta e, acum este de actualitate.
Scoțianul care trăiește de câteva sute de ani nu poate crăpa definitiv decât dacă este decapitat.
Mai sunt destui ca el și se pârlesc între ei deoarece poate fi doar unul, cel care va pune mână pe Prize. Ce este marele premiu? N-au ei habar, darămite eu.
Acum suntem în prezentul în care Connor dă peste un inamic vechi, Kurgan (Clancy Brown – The Shawshank redemption) care vrea neapărat să finalizeze o sfadă începută cu secole în urmă.
Însă Connor are și alte probleme pe cap, fiind cercetat de poliție pentru o crimă oribilă. Pe care, evident, el a comis-o, dar nu știu copoii că la mijloc este vorba de nemuritori.
💭 Highlander – Comentariu 🍿
Pff, ce învechit este filmul, într-adevăr face parte din rândul celor care merită o reîmprospătare vizuală pentru că producția de față arată aproape amatoricesc.
De fapt, hai să nu fiu exagerat de rău, secvențele din prezent se prezintă rău, cele din trecut au un impact mai puternic, fiind mai viscerale, crude, așa cum era omenirea pe atunci.
Ah, că uitai să menționez, Highlander este traseist, când pierde vremea acum, în contemporaneitate, când se întoarce în trecut, la viața de început a lui Connor când abia a aflat că nu poate muri.
Acele secvențe sunt parcă mai interesante, poate și datorită prezenței lui sir Sean Connery (The Rock) care joacă un egiptean aflat sub comanda regelui Spaniei, dar el vorbind cu puternic accent scoțian.
Iar Lambert este francez care scremea niște vorbe englezești cu aromă din Hexagon.
Că așa erau vremurile pe atunci, nu mai este nimic de comentat aici.
Filmul are de toate pentru durata de două ore.
În primul rând, nu duce lipsă de acțiune spadasină, deoarece cum poți decapita un nemuritor? Cu pistolul clar nu, că nu faci mare pagubă, doar îl încetinești.
Și Connor are parte de câteva confruntări în care este folosită o asemenea armă tăietoare.
Chiar dacă nu este foarte reușită coregrafia, luptele sunt intense și chiar spectaculoase pentru că săbiile fac prăpăd arhitectural.
Abia aștept să văd ce bătălii terifiante va concepe Chad Stahelski, cel din spatele francizei John Wick și care va regiza filmul nou.
Un mare atu care lucrează în favoarea filmului este antagonistul, Clancy Brown fiind un monstru de om în tinerețea lui.
Nu știam că era atât de masiv, iar aici chiar arată înfiorător, tronează deasupra tuturor care par niște furnici pe lângă el.
Iar personajul pe care îl joacă este dezgustător, atât vizual, cât și comportamental, neavând nici un dram de umanitate în el, fiind cu ochii doar pe penetrări de orice fel.
Apoi există și niscai comedie generată de interacțiunile dintre Connor și Ramirez (mai sus menționatul Sean Connery). Unul era novice într-ale nemuritului, celălalt deja expert, și asta generează câteva situații amuzante.
Bine, aici ajută Connery cu interpretarea lui extravagantă, la fel ca vestimentația fistichie care m-a făcut să râd.
Și nu în ultimul rând avem dragoste, una adevărată și emoționantă care se duce direct la suflet.
În ciuda avantajului de a îmbătrâni extrem de greu, Connor nu sare dintr-o floare în alta când una se ofilește, ci rămâne alături de sufletul pereche până în ultimul moment.
Și asta aduce cu sine momente triste pe care nu le mai așteptam într-un asemenea film care se concentrează pe acțiune.
Producția este plină de energie, aproape zici că-i clip muzical, dar este de înțeles deoarece regizorul Russell Mulcahy cu asta s-a consacrat.
Înainte să treacă la filme, a realizat videoclipuri pentru artiști precum Duran Duran, Elton John, Kim Carnes, Rod Stewart sau Queen.
Apropo de formația din urmă, ce ridică extraordinar de mult filmul este coloana sonoră semnată de Queen și ies în evidență Who wants to live forever, It`s a kind of magic și Don`t lose your head.
Poate mă hazardez, dar cu greu poate fi găsită o coloană sonoră cu piese atât de celebre compuse special pentru film.
Mai bine de atât nu se poate.
🏆 Highlander – Verdict 👍 sau 👎?
Dacă mă apuc să fac o disecție modernă filmului probabil ar trebui să fiu oripilat de anumite mentalități și concepte care acum sunt perimate și care ar ofensa pe mulți.
Dar filmul a apărut acum aproape patru decenii și trebuie tratat ca atare, este chintesența deceniului 9 al secolului trecut, plin de kitsch, care nu se lua prea în serios, iar distracția avea un rol important în societate.
Cam așa este și Highlander, un film menit a fi luat ca atare și nimic mai mult.
Are o mitologie misterioasă, care nu este explicată pe îndelete, ceea ce este un aspect pozitiv, lăsând imaginația privitorului să zburde.
Aici este loc de multă expansiune în acest univers, că mă prefac că nu există continuările, unele execrabile.
Plus că, mă repet, că merită, muzică este de EXCEPȚIE.
Acestea au fost suficiente pentru mine încât să trec cu vederea multele neajunsuri care sunt împrăștiate pe tot parcursul filmului.
De aceea mă ofer voluntar să-i șlefuiesc 8 săbii antice inestimabile.