Jiu Jitsu

Jiu Jitsu, pentru că de ce nu și pentru că pandemie, așa că timpuri disperate duc la măsuri disperate. Iaca așa m-am poticnit de Jiu Jitsu, un film de acțiune din ăsta făcut pe „sărăkie”, în limbaj de școală online.

Povestea filmului pare coborâtă din cincinalul comunist, doar că aici este vorba de perioade de 6 ani. Dar ce se petrece la fiecare 6 ani? Alegeri prezidențiale?

Nu, nici pe departe, ci este vorba de o cometă care ne vizitează la intervale regulate și, prin nu știu ce magie voodoo, un portal se deschide și prin el un extraterestru vine ilegal pe Terra să se ardă-n figuri cu cei mai șmecheri luptători de pe aici, altfel se nervozează și belește de vie toată populația planetei.

Și mereu ține să se măsoare cu câte 9 specialiști în diverse stiluri de cafteală, iar la momentul actual, când se petrece acțiunea din Jiu Jitsu, se găsesc toți experți în arme albe, niciunul nu este cu pușcoaca.

Aici cap de listă este Jake (Alain Moussi) care încă de la început de film și-o fură de la alien, își pierde memoria și apoi trebuie să-și aducă aminte ce naiba caută prin coclaurile alea și de ce ăialalți de prin film îl tot salută cordial.

Printre alți participanți la această confruntare epică se mai regăsesc personaje interpretate de Frank Grillo (Beyond skyline, Wolf warrior 2), Tony Jaa (Triple threat, SPL 2: A time for consequences),  sau marele maestru al actoriei over-the-top, nimeni altul decât Nicolas „Dă-mi un leu și joc în ce vrei” Cage (Face/Off, Con Air, Knowing).

Nu este mare mirare că Jiu Jitsu este un film prost, cu o realizare amatoricească, fără veleități artistice sau de alt gen, mă aventurez să scriu că este, probabil, unul dintre cele mai ieftine producții care să aibă pe afiș niște nume acătării, că de cei 3 pomeniți mai sus sigur ați auzit.

Până să ajung să scriu ceva de premisă, deja s-a făcut coadă la poarta filmului, că Predator, Mortal Kombat, Game of thrones și chiar Star Wars vor să-și ia ideile înapoi pe care Jiu Jitsu le-a împrumutat fără să le ceară acceptul.

Nu știu ce naiba treaba mai aveau americanii pe acolo, cu ale lor misiune radioactive, să abramburească o premisă de a ieșit un ghiveci incoerent.

Practic avem premisa din Predator, în care un extraterestru vânează cei mai tari oponenți pe o planetă, personajul lui Nicolas Cage, după costumația parcă luată din cutia milei, zici că-i Rayden din Mortal Kombat și atât, că nu vreau să dau spoilere cu privire la celelalte idei preluate din Game of thrones și Star Wars, că poate aveți curiozitatea sordidă să urmăriți filmul.

N-am văzut efecte mai ridicole pentru tot ce ținea de foc și flăcări de la ciorile desenate din Birdemic, cred că le-au realizat pe telefoane cu roată, atât de groaznic arată. De la sângele fals până la exploziile ridicole, este un eșec colosal din acest punct de vedere.

Și cred că regizorul și-a lăsat puradelul de clasă 0 să facă niște teste pe subtitrarea din film pentru că unele cuvinte sunt evidențiate cu o coloristică diferită față de restul propoziției și culorile se tot schimba de la o linie de titrare la alta de începi să vezi numai curcubeie.

Ah, și stormtrooperii sunt țintași de aur olimpic comparativ cu soldații din prima parte a filmului care ratează și cu țeava vârâtă-n dosul oponenților. Asta când mai împușcă și ei câte ceva, că în rest zici că-s NPC-uri care se bălăngăne într-un colț așteptându-și comanda dată de script să intre în acțiune și să și-o fure de la eroi.

În schimb, Jiu Jitsu are multă acțiune, destul de prost transpusă pe ecran, dar multă, ca o shaorma cu de toate, te poți bucura pe moment de ea, deși știi că peste câteva ore o să stai lipit de WC.

Se vede priceperea unor Tony Jaa sau JuJu Chan (The invincible dragon) într-ale artelor marțiale, chiar dacă nu este prea bună coregrafia, dar măcar aici Jiu Jitsu a avut o bilă albă, oferă mult scandal care te face să uiți pentru câteva minute că în rest este o diaree scenaristică. Are și un stil aparte de filmare, uneori ai impresia că urmărești un joc video din perspectiva personajului principal, are și o scenă ce vrea să dea iluzia că este filmată dintr-o bucată, și chiar este destul de reușită. Dacă ții neapărat, poți găsi, forțat, câteva elemente pozitive în Jiu Jitsu.

Dar să mă ierte Dumnezeu, chiar și cu actoria exagerată, de nebun scăpat de la Sapoca, tot Nicolas Cage este cel mai bun actor din film, Alain Moussi e vai mă-sa, iar ceilalți se concentrau doar pe executarea scenelor de luptă, că astea contează în Jiu Jitsu. Apropo, pentru cei pricepuți în arte marțiale, unde a fost folosit jiu jitsu în film?

Am înțeles, pandemie, pandemie, dar nici în halul ăsta, așa că vreo 3 săgeți explozive îi ajung lui Jiu Jitsu.

1.5 out of 5 stars (1,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

A man of reason

A man of reason

A man of reason (Bohoja) vine din Coreea de Sud și vrea să ne încânte …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *