Knowing

Knowing este un thriller misterios cu accente de disaster movie din 2009 regizat de Alex Proyas (Gods of Egypt, ouch, ce rahat de film a fost ăla), avându-l în rol principal pe Nicolas Cage, înainte ca acesta să se dea la fund și să joace în toate petardele de filme.

Premisa este destul de interesantă și oarecum diferită față de cea abordată de aceste filme care se iau la trântă cu dezastrele naturale care ne amenință cu sfârșitul umanității.

Filmul pornește în 1959 la o școală de pici unde o găsim pe Lucinda, o fetișcană ciudată care tot bâzâie în șoaptă niște numere. Cum școala decide să creeze o capsulă a timpului, fiecare puradel desenează cum crede el că va arăta lumea peste 50 de ani și hop la în capsulă cu desenele. Numai Lucinda o dă înainte cu numerele și umple foaia cu un sudoku imposibil de rezolvat.

Anii trec, lumea se schimbă, și poposim în 2009, când școala deschide capsula timpului și norocosul care pune mâna pe cadoul lăsat de Lucinda este Caleb, fiul lui John (Nicolas Cage).

Babalâcul este văduv, nu are cu cine comenta evenimentele zilei, așa că se înhamă la o băută de unul singur și cum plictiseala este mare, se apucă să dea de cap rebusului vechi de o jumătate de secol.

Și ceea ce descoperă îl ia cu frisoane de își scutură imediat toate gradele de alcool care i se aciuiaseră prin vene.

Numerele înșirate de Lucinda nu sunt aleatorii, fără sens, ci au o semnificație cutremurătoare.

Knowing este mai mult o dramă plină de mister, aveam în minte impresia că este un disaster-movie get-beget, dar asta demonstrează cât de jucăușă este imaginația și cum băgăm la sertar doar ce ne convine.

Într-adevăr, Knowing are câteva secvențe clasificabile în această categorie, dar sunt doar 3 și sunt și scurte, și fix pe astea le-am îndosariat în creier și credeam că este un disaster-movie.

Asta nu înseamnă că filmul este plictisitor, ba din contră, are un subiect mistic, cu multe conotații biblice, bucuria habotnicilor, iar necunoscutul învăluie filmul într-o aură de mister care face Knowing să fie un film interesant și chiar o gură de aer proaspăt în mormanul de producții cu comete, asteroizi și vulcani nimicitori.

Filmul este ambițios cu povestea sa, vrea să depășească banalitatea abordată de celelalte filme tipice și să aducă o poveste care să te determine să și gândești.

Ceea ce, în mare parte, reușește. Ritmul este lent, amănuntele sunt livrate spectatorului cu lingurița în doze mici, pentru a avea timp să le mestece pe îndelete și să le înțeleagă sensul, iar mesajele misterioase sunt la tot pasul.

Tensiunea este clădită picătură cu picătură către scenele care pulverizează totul în calea lor, or fi ele scurte, dar sunt bine executate și spectaculoase, iar eficiența impactului lor este asigurată și de preludiul care te duce pe culmile excitării senzoriale până nu mai poți răbda.

Un impact la fel de mare îl au și anumite secvențe care-ți dezvăluie niște răspunsuri cu care filmul te tot ademenește și când te lovește cu ele la temelie, simți că te clatini.

Toate bune și frumoase până acum, însă ce nu mi-a plăcut atârnă greu în decizia mea de a nota filmul, anume faptul că însăși premisa filmului este inutilă, este doar un MacGuffin ratat, ce nu își are sensul, și nu mai continui, dacă veți urmări filmul vă veți da seama la ce mă refer.

Iar pe final Knowing o ia un pic pe câmpii că scenariul primește un plug și vrea să îl pună la treabă.

Actoria este specifică lui Nic Cage (Primal, Into the spider-verse, Mandy) cu exagerările de rigoare și rictusurile cu care ne-a obișnuit, iar pe lângă el se mai bagă în seamă și Rose Byrne (ce tinerică era pe atunci, Like a boss, Jexi, I am mother, Instant family, Insidious: The last key, X-Men: Apocalypse, Spy, mai ia o pauză fată) și aparent nelipsitul Ben Mendelsohn (Captain Marvel, Robin Hood, Ready player one, Darkest hour, Rogue One, Exodus: Gods and kings, ouch, ce rahat de film și ăsta), unde e ceva de scandal, se bagă și el.

Îmi aminteam filmul ca fiind mai alert, așa că m-a cam surprins văzându-l că o ia molcom, mai bătrânește, dar nu m-a deranjat. Rămâne în continuare un film destul de decent, dar nu e disaster-movie, eu îi dau cifra 7 și las filmul să încerce să-i descifreze semnificația.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Endless journey

Endless journey

Săptămâna Filmului Chinezesc 2024 găzduită de Centrul Cultural Chinez din București s-a încheiat cu proiecția …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *