No sudden move

HBO Max continuă să mestece filme unul după altul și acum a venit rândul lui No sudden move, o producție semnată de Steven Soderbergh care după ce s-a „retras‟ a revenit cu forțe proaspete și s-a pus pe experimentat.

Filmul doldora de actori cunoscuți are acțiunea plasată în anii 1950 iar ca protagonist de bază este Curt (Don Cheadle – Infinity war, Volcano), un cartofor care caută câteo slujbă bine plătită, dar scurtă, să nu se obosească prea mult.

Se ivește o ocazie prea bună, prea ca la țară, de a face pe dădaca la o familie de albi cât timp alți acoliți rezolvă o treabă cu căpetenia casei.

Acceptă cât ai zice trădare pentru că banii sunt mulți și misiunea destul de scurtă așa că alături de Ronald (Benicio Del Toro – Sicario: Day of the soldado), alt cioflingar cu unghia-n gât după bani, își trag măștile pe nănău și se pun pe dădăcit cu pistolul săraca familie neștiutoare (soție și copii) în timp ce soțul (David Harbour – Extraction, Hellboy – v-am zis că filmul colcăie de nume unul și unul) este luat pe sus pentru a recupera ceva foarte important pentru șefu` cel mare. Nu, nu Dumnezeu, ci altcineva în carne și oase.

Destul de rapid treaba se împuțește și se complică exagerat și No sudden move își desfășoară firul narativ într-un ritm destul de lent.

Deși este un secret bine păzit în film, subiectul abordat nici că putea fi mai plictisitor, fără să-l dezvălui, pot să scriu doar că rar mi-a fost dat să urmăresc o intrigă atât de anostă care n-a avut nici cel mai mic sâmbure de interes personal pentru mine, trebuie să fii un fan înrăit să te delectezi cu asemenea poveste.

No sudden move este un alt experiment al regizorului, așa cum a fost Unsane pentru că aici stilul de filmare este unul vechi, specific perioadei de mult apuse de la Hollywood, cu camere antice care distorsionează imaginea la colțuri, cu grafică perimată, dacă ar fi fost niște actori necunoscuți aș fi fost păcălit să cred că filmul vine direct din acea perioadă.

Plus de asta, este făcut pe pandemie, deci interacțiunea fizică a personajelor este redusă la minimum, ca atare nici acțiune nu avem, oricum subiectul, pe măsură ce își rodează motorul, nu îmbie la multă activitate ce necesit pumni sau gloanțe.

Startul este unul reușit, dar destul de repede scenariul începe să dea rateuri și se transformă într-o poveste insipidă în care mi se rupea cartilagiul falic de soarta personajelor pentru că nu-s bine construite și, ce este și mai grav, nu-s oameni buni.

Mi s-a părut un film dezlânat la realizarea căruia nu și-a dat nimeni cu adevărat interesul, cei mai mulți dintre actori par sictiriți, de parcă sunt deranjați că-s pe platou, au o vervă în replică de zici că abia sunt sculați din somn, iar partea tehnică lasă și ea mult de dorit, de la obiecte made in China prezente peste tot până la erori flagrante pe care nimeni nu s-a sinchisit să le elimine, No sudden move zici că este o producție realizată ca o temă obligatorie pe timp de vară când ai chef de orice altceva în afară de școală.

Nici măcar multiplele răsturnări de situație nu au avut puterea de a genera olecuță de tensiune pentru că dacă lor nu li s-a rupt, de ce să mi se rupă mie?

Văleleu măiculița mea, în film apare și Brendan Fraser, știu că a avut multe probleme, dar arată mai mult decât groaznic, atât de buhăit încât zici că este o broască umflată gata să explodeze. Nu puteam să-mi iau ochii de la cât de bolnăvicios arată cu ochii cât cepele ce nu mai aveau loc în orbite și cu burdihanul ce genera propria-i gravitație.

Și mai apar alte nume celebre, dar nu mai stau să le înșir, fie din dorința de a nu dezvălui prea multe, fie pentru că apar doar să dea cu subsemnatul în film, să se laude producătorii că au distribuție stelară dacă n-au cu ce altceva să ne suscite interesul.

Revenind la No sudden move, acesta este un alt rateu al perioadei de pandemie, o peliculă ce pare realizată de un amator în care se simte clar distanțarea socială, în care interesul este la cotele Dunării pe timp de caniculă, iar subiectul, chiar dacă în domeniul din care face parte a fost de-o importanță deosebită, pentru omul de rând este de un searbăd desăvârșit.

Pentru mine filmul a fost un somnifer cum nu se poate mai bun, mi-a plantat rapid capul pe pernă la finele celor aproape 2 ore cât durează, astfel încât mă declar complet nesatisfăcut de film și chiar dacă nu este un rebut total nu pot să-i trec în carnetul de note mai mult de 4.

2 out of 5 stars (2 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Hunt

Hunt

PRI 039 Hunt (Heon-teu) este un thriller de spionaj sud-coreean plasat în anii `80 lansat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.