Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii

Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumiiOferta României pentru Oscar 2023 la cel mai bun film străin este Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii, regizat de Radu Jude.

Evident.

 

🎬 Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii – Premisă 🕮

Angela (Ilinca Manolache – Neidentificat) este un om ca toți oamenii din România. Sau aproape toți.

Are o slujbă solicitantă care-o trezește cu noaptea-n cap și o culcă târziu pentru că bagă ore suplimentare la greu fără ca șefilor să-i pese că-i obosită și poate adormi la volan.

Misiunea curentă o plimbă prin tot orașul să ia interviuri unor persoane care au suferit accidente de muncă.

Scopul este realizarea unui clip publicitar care să scoată în evidență importanța purtării echipamentului de protecție, deși în cazurile respective acest lucru nu ar fi avut mare efect.

Pentru că, nu-i așa, mai mereu victima este de vină.

Între micile pauze pe care le prinde când și când, Angela se mai destinde creând clipuri amuzante pe Instagram folosindu-și alter-ego-ul Bobiță.

 

 💭 Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii – Comentariu 🍿

Ei bine, filmul este clar unul semnat de Radu Jude, că și acesta, la fel ca Babardeala cu bucluc sau porno balamuc, începe cu țâțe și înjurături.

Asta e, are și omul o fixație, ce vreți? Tarantino este cu picioarele, Jude cu sânii.

La o durată de 160 de minute trebuie să vă puneți centura de siguranță pentru că veți avea parte de o călătorie cu hârtoape care vă va purta prin majoritatea metehnelor societății actuale.

Angela este prototipul ființei umane clasice din spațiul carpato-danubiano-pontic care sălășluiește în capitala aglomerată, plină de praf, noxe și nervi.

Nu ai cum să nu te regăsești măcar parțial în acest personaj care adună în el toate frustrările de zi cu zi pentru că nu are curajul să-și înfrunte asupritorii.

Fie că ei sunt șefii de la serviciu cărora nu le pasă de salahori, ci doar ca aceștia să își facă treaba pentru care sunt plătiți mizer, fie că sunt politicienii care dau cu un deget și fură cu patru mâini.

Așadar, trebuie să vă așteptați la o revărsare torențială de expresii colorate, colocviale și corozive verbal de ar face înjurăturile birjarilor să pară ode eminesciene adresate îngerilor inocenți.

Regizorul are o abordare interesantă deoarece numele personajului nu este ales la întâmplare.

Ah, nu, în niciun caz nu face referire la îngerii pomeniți anterior, că-i orice, numai înger nu.

Are, însă, același nume cu personajul principal din filmul Angela merge mai departe, o peliculă de care Radu Jude se folosește extrem de mult aici.

Prezintă scene îndelungi preluate din acel film, probabil că producția lui nu ar trece de două ore dacă scoatem de la montaj respectivele secvențe.

Și se folosește de acest tertip pentru a trage o paralelă între trecut și prezent, ambele personaje Angela plimbându-se toată ziua cu mașina prin oraș.

Iar peripețiile prin care trec, tangențial asemănătoare, ne arată că lumea s-a schimbat atât de mult și, totuși, atât de puțin.

Eram sclavi și atunci, suntem și acum, doar că atunci nu prea aveam voie să comentăm, acum suntem liberi să se strigăm ofurile, dar degeaba dacă o facem unde nu trebuie.

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii

Ca idee, să pară mai artistic, deși nu prea îi reușește, partea din prezent este alb-negru, mai puțin scenele în care personajele filmează, iar cadrele din filmul comunist sunt color.

Deci invers față de alte producții în care trecutul era alb-negru.

Am înțeles ce a vrut să transmită, dar deja șmecheriile astea simpliste devin obositoare că denotă lene, când nu avem inspirație să prezentăm un contrast, hai să băgăm scene alb-negru, că-i cel mai la îndemână.

Însă filmul nu-i deloc rău, mă așteptam la o căcănărie colosală, dar l-am urmărit cuminte, fără să mă plictisească deloc. Sau, mă rog, aproape deloc.

Îl înjur oleacă pentru o anumită secvență interminabilă când ajung la verdict.

Implementează o idee drăguță, parcă preluată din Inception, deoarece eu mă uitam la un film care prezenta un film în care un personaj se uita la un film.

Și mai are o chestie pe care am găsit-o originală, măcar aici să fie așa, dacă partea coloristică m-a dezamăgit. Nu spun despre ce este vorba pentru că ar fi păcat să dau cu spoilere.

Cât despre partea tehnică, mă bucur enorm că a existat și subtitrare în engleză pentru că fie am surzit, fie sunetul este slab.

Mai degrabă a doua variantă este bună, deoarece cunoaștem cu toții una din bubele cinematografiei românești care pare că nu are leac.

Ilinca Manolache își joacă rolurile foarte bine, făcând o trecere lină între realul în care este agresivă, nerăbdătoare, nervoasă și obosită, și fictivul în care se transformă complet într-un cocalar de mare succes.

Că nah, ăștia reprezintă modelele de urmat adulate de o generație cu creierii piftie.

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii

 

Apropo, veți regăsi nume cunoscute ale actoriei autohtone în această peliculă, bașca își face apariția și celebrul regizor Uwe Boll.

Celebru atât pentru că realizează filme praf și pulbere, deși are impresia că face capodopere, cât și pentru că le-o dă în bot criticilor. La propriu.

Eu nu știu cât vor înțelege americanii care vor decide nominalizările la Oscar pentru film străin din dialogul de aici.

Toate înjurăturile neaoșe extrem de diversificate și extraordinar de inventive nu au niciun farmec traduse în engleză pentru că își pierd complet sensul.

Bineînțeles, nu pot să nu remarc ipocrizia extremă din acest punct de vedere.

Dacă în filmele lui Jude se înjură de se scorojesc pereții de rușine atunci este artă și cultură, dar dacă se înjură fix la fel în filmele lui BRromania, acolo e cocălăreală și prost gust.

 

🏆 Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii – Verdict 👍 sau 👎?

Filmul este o radiografie minuțioasă a umanității globale în general, dar a românului în particular.

Cel sleit de puteri, care doar are impresia unei iluzorii libertăți, dar care este mai sclav ca oricând.

Cel care ar vrea să scape de jugul care-l apasă pe umeri, dar nu are curajul să treacă la fapte.

Cel care se crede justițiar pentru că înjură și se ascunde sub identități false în online, dar care nu-i decât un vierme laș.

Cel pe care așa îl vrea statul, adică prost, incult, supus, numai bun să pună ștampila unde trebuie și să se plângă acolo unde nu contează.

Este despre capitalism otrăvitor, manipulare extremă, știri false căcălău, viață robotizată, monotonie ucigătoare, lașitate civică, sclavie legală și câte și mai câte.

Eram pregătit să-i ofer un calificativ mai mult decât surprinzător dar, acum mă transform un pic în Bobiță, slobozi-m-aș de multiple ori în bolta lui palatină, cum bă să bagi secvența vieții?

Mă refer, desigur, la cadrele ce păreau fără sfârșit cu niște cruci.

Mai exact, 140, că am stat să le număr, că nici eu nu-s zdravăn la cap.

Hai că nu trebuia să-mi arăți nici nu mai știu câte minute cu cruci pentru a transmite ideea că drumul București-Buzău este unul periculos care se lasă cu multe accidente mortale.

Dacă era tare-n momiție, și-ar fi dus demersul artistic până la capăt și ar fi arătat toate crucile, nu doar un sfert. Ce mai conta o jumătate de oră în plus?

Pare-se că domnul scenarist nu s-a informat cum trebuie pentru că oferă niște amănunte false.

De la București la Buzău nu sunt 250 de km și nici 600 de cruci.

De fapt, Drumul Crucilor este pe DN2 de la București la Bacău unde, pe distanța a vreo 290 de kilometri, sunt peste 560 de cruci.

Există și în județul Buzău un așa numit Drum al Morții, E85, care are 199 de cruci (probabil numărul a mai crescut între timp) împrăștiate pe 85 de kilometri.

Hai că m-am apucat să-i fac lui Jude documentare, dar mai știi, poate el cunoaște aceste amănunte și a dorit ca personajul Angela să încurce informațiile.

Este și asta o posibilitate.

Deja am depășit programul normal de muncă și nu mă apuc să fac ore suplimentare, că nu-s plătit pentru ele, dar cu siguranță o să-mi cumpăr 7 căști de protecție.

 

PS. E trist că ditamai filmul ce a adunat destui lauri nu este în stare să aibă o campanie de marketing corespunzătoare.

Pagina de Facebook a filmului adună la postări like-uri mai puține decât ale unor neica nimeni care nici nu au buget pentru promovare.

Păi cum ați vrea să afle lumea despre filmele astea originale dacă producătorii nu se sinchisesc să le facă publicitate?

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer

IMDB

About admin

Check Also

Sing Sing

Sing Sing

Nu vreau să vă condamn la o sentință lungă, așa că o să trec rapid …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *