Some like it hot

Top AFI 100

Loc 022 – Some like it hot

Marilyn Monroe încântă privirile spectatorilor în Some like it hot, un film alb-negru din 1959 1959 regizat de Billy Wilder (Double indemnity, The apartment) despre care, spre rușinea mea, știam doar că-i cu bomba sexy blondă a cinematografiei și cam atât. Aveam în cap o altă idee despre povestea filmului, nicidecum ceea ce am primit urmărindu-l.

Suntem plasați fără menajamente în timpul prohibiției în care gradul de alcool era mai valoros decât gramul de aur și dăm peste doi muzicieni cam amărășteni, Joe (Tony Curtis – Spartacus) și Jerry (Jack Lemmon – The apartment). Ei erau cu contrabasul, mafioții cu contrabanda. Fără voia lor, ajung să fie martorii unei execuții demne de filmele mafiote cu gangsteri.

Astfel, cei doi muzicieni devin martori indezirabili și sunt urmăriți de mafioții care vor să îi împroprietărească, gratis, cu câțiva metri cubi de pământ

După cum a plecat filmul, eram gata să jur că urmăresc un Goodfellas mai antic.

Ei aș, după execuțiile nemiloase și împușcăturile de rigoare, Some like it hot îi pune pe cei doi cântăcioși a pagubă într-o ipostază inedită, pentru a-și salva viețile sunt nevoiți să se alăture unei trupe muzicale.

Bine, bine, dar cu asta se ocupă ei, cu cântatul, unde-i ineditul?

Ah, am uitat să scriu că trupa este una exclusiv de fete, așa că Joe și Jerry devine Josephine și Daphne, cu mult înainte ca Dustin Hoffman să devină Tootsie.

Și printre componentele trupei se află și Sugar Cane (Marilyn Monroe – în vârful carierei după ce am mai prins-o în All about Eve).

Some like it hot este o comedie romantică năstrușnică și cu siguranță a ridicat ceva sprâncene la acea vreme, punându-i pe cei doi actori în haine de femeie.

Nu prea mă omor eu după filmele din această categorie, așa că Some like it hot nu mi s-a părut ieșit din comun. Cuprinde elementele de așteptat de la un film cu o asemenea premisă.

Unele dintre ele sunt comice, cu cei doi bărbați având dificultăți în a se comporta ca niște femei, dându-și seama că nu-i chiar atât de ușor să umbli pe tocuri și să ai grijă de siluetă.

Altele sunt cu mesaje profunde care atrag atenția asupra misoginismului și modului în care femeile sunt tratate, ca pe niște obiecte, și nu ca pe niște ființe umane, deși chiar filmul cade în această capcană și o scoate la înaintare pe Marilyn Monroe în cele mai sexy ipostaze.

Costumele croite pentru ea sunt de așa natură încât să înfierbânte imaginația și chiar dacă nu lasă nimic indecent la vedere, nu sunt fraier să nu mă prind de anumite alegeri ale garderobei.

Probabil ar fi iscat valuri de indignare dacă era lansat cu 60-70 de ani mai târziu din cauza climatului social total diferit și nu aș fi avut nimic de obiectat, până și mie, care mi se cam fâlfâie de toate mișcările astea activiste exagerate, m-am simțit cam jenat de anumite acțiuni masculine.

Recunosc că m-am amuzat moderat la unele peripeții prin care treceau personajele principale ca urmare a jonglatului între sexe, există și, în mod evident, o poveste de dragoste ușor de intuit și destul de previzibilă, bașca pe final Some like it hot arată că scenariul are și o gândire progresistă.

Amu` puteți să dați cu pietre, dar nu mi se pare că Marilyn Monroe ar fi fost invadată de vreun talent actoricesc ieșit din comun, prezența ei pe ecran este într-adevăr incendiară, dar nu datorită actoriei, ci altor aspecte care ridică temperatura dincolo de nivelul suportabilității. Și mort să fii, că tot simțeai niște gâdilături la degete când o vedeai pe Sugar Cane cu vocea ei suavă și cu fizicul ademenitor care băgau în boală pe oricine.

Some like it hot profită la maximum de această caracteristică și nu ezită să ne arunce niște insinuări nu prea subtile pline de conotații nu prea decente.

După cum spuneam pe la început, nu m-a nimerit pe gust, dar Some like it hot este chiar profetic, are niște premoniții (voite sau nevoite, nu prea contează) care s-au adeverit în zilele noastre.

Ca ilaritate pot să înțeleg de ce alții consideră acest film ca fiind unul extrem de amuzant, dar lipsa verosimilitudinii mi-a pus o frână brutală. Degeaba au avut pe cineva angajat să se ocupe de „script continuity” că tot am reușit să văd, printre nurii blondei, câteva neconcordanțe logice destul de mari, plus că, hai să fim serioși, nimeni zdravăn la minte nu ar picat în plasa deghizării celor doi, se vede și se simte de la o poștă că Josephine și Daphne sunt bărbați. Sau mai știi, poate chiar asta a fost intenția, o androginizare a personajelor, dacă da, atunci Some like it hot chiar a fost un Nostradamus.

Știu că este o părere nepopulară, dar mi-o asum, mi s-a părut doar drăguț Some like it hot și cam atât, de aceea nu pot să trec peste un 7.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Clue

Clue

În 1985 apărea Clue, o comedie misterioasă bazată pe jocul cu același nume.   🎬  …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *