The banker

În The banker, film apărut pe Apple TV+, se întâlnesc Falcon și Nick Fury, of, reflexul, pardon, Anthony Mackie și Samuel L. Jackson, într-o ecranizare inspirată din fapte reale.

Acțiunea are loc în perioada anilor 50-60 ai secolului XX, așadar, coroborând prezența actorilor cu perioada filmului, vă puteți da seama cam care este subiectul.

Anthony Mackie (Infinity war, Miss Bala) este Bernard Garrett, un texan get-beget a cărui minte este una strălucită și axată pe imobiliare. Dar cum în Texas să vezi un negru cu afaceri în imobiliare era o blasfemie mai ceva ca un trib de KKK făcând pace cu sclavii proaspăt eliberați, Bernard își ia tălpășița și familia și se proptește-n California, că acolo lucrurile nu sunt atât de alb-negru.

Omul este la început, nu are el mult cașcaval, așa că este nevoit să bată palma cu un șmecheraș uns cu toate alifiile, patron de club (nu de fotbal, ci din ăla de fițe pentru pițipoance și cocalari), Joe Morris (Samuel L. Jackson).

Și de aici încolo urmează o poveste în care cei doi încearcă să treacă peste toate obstacolele ce le apar în cale la tot pasul pentru a pune pe picioare un imperiu imobiliar care să deservească minoritatea de care te ciocnești noaptea dacă nu deschide gura.

De regulă fac spume la gură când văd filme de acest gen, pentru că asta este moda acum, filme în care negrii să fie ridicați în slăvi și albii portretizați ca niște nenorociți infecți. Dar The banker este un film inspirat din fapte reale, nu este unul fictiv, și nici nu exagerează când vine vorba de asuprirea negrilor.

Aici actorii ridică filmul pentru că subiectul nu este deloc atractiv, ce poate fi mai plictisitor decât o premisă în domeniul imobiliarelor în care unii tot vorbesc de rate și anuități. Dar Samuel L. Jackson, cu șarmul lui inconfundabil, și Anthony Mackie, cu privirea iscoditoare, prin interpretarea lor, transformă un subiect sec într-o poveste care mi-a captat atenția.

Scenariul este destul de lejer, se vorbește despre discriminarea pe bază de rasă, dar nu într-atât încât să devină o propagandă demnă de o agendă socio-politică generatoare de oftaturi și nervi.

Bernard Garrett a avut un rol extrem de important în istoria Statelor Unite ale Americii prin contribuția avută în acest domeniu, implicațiile prezenței lui pe acea scenă ducând la schimbări majore legislative.

Deși nu pare la prima vedere, The banker este mai mult amuzant decât dramă, spune o poveste tristă, un adevăr crunt al acelor vremuri, dar o face pe un ton jucăuș și unele relații dintre albi și negri îți vor genera o senzație de căldură sufletească, dar vor transmite și un mesaj clar: se poate și fără discriminare.

Evident, steaua filmului este Samuel L. Jackson (Life itself, The incredibles 2), omul ăsta te binedispune indiferent ce rol joacă, însă aici partitura i-a venit ca o mănușă: „I don`t trust white peole”. Of, iar începe cu rasism, îmi ziceam în gând. Dar continuă: „But I also don`t trust black people”. Așa Sami, zi-le, că bine le zici.

Aduce, pe alocuri, aminte de Green book și chiar Hidden figures, ce au subiecte primordiale asemănătoare, chiar dacă aici filmul este un pic mai sec din cauza cercului imobiliar în care se învârte.

Una peste alta, The banker este un film despre cât de oropsiți erau negrii acum zeci de ani, dar nu insistă prea mult (cel puțin, așa mi s-a părut) pe acest subiect, pentru că negrii în cauză nu erau niște sărăcii de crăpau de foame, erau oameni care o duceau bine financiar, dar voiau și mai mult. Dar voiau mai mult și din motive filantropice, să ajute comunitatea neagră să o ducă mai bine dar, făcând asta, să le intre lor bani mai mulți în buzunar.

Prin film mai dăm și peste Nicholas „Oh! What a day! What a lovely day!” Hoult (Mad Max: Fury road, Tolkien).

În rest n-ar mai fi multe de scris despre The banker, filmul arată bine, captează atmosfera acelor ani, parcă ești transpus în acea perioadă, cu mașini vechi, costumație specifică, mentalitate închistată în cutume învechite, și uite că nu-mi vine a crede, dar închiriez de la The banker 8 camere.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes   

About admin

Check Also

Adolescence

Adolescence

Vuia Internetul cu privire la Adolescence, o micro serie de 4 episoade pe Netflix și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *