The marksman

Liam Neeson (Schindler`s list, The commuter) s-a jurat că nu mai joacă în filme de acțiune, așa că m-am uitat la The marksman, un film din 2021 cu el în rol principal.

Ce tip de film este? Păi nu vă zisei că nu mai pune picioru-n acțiune? Așa că evident că The marksman este film de acțiune, deși este cam mult spus acțiune.

N-am înțeles care-i faza cu IMDB-ul de îl listează pe Liam Neeson (Taken 3, Widows), care este rol principal, după o grămadă de mexicani ce joacă roluri secundare (poate am paranoia, dar până și aici s-a ajuns cu albu-i rău?). Sau i-a fost rușine lui Liam să apară primul?

 

În fine, ideea este că Liam Neeson este Jim, un singuratic care practică distanțarea socială cu mare succes, își pierde timpul pe la granița cu Mexicul, alergând după cele câteva bovine pe care le mai are în ogradă.

Cum Zidul nu este gata, imigranții ilegali îi dau bătăi de cap bătrânelului ursuz care îi dă repede-n gât poliției de frontieră. Lucrurile se complică în momentul în care se pricopsește cu un puradel mexican pe care trebuie să-l ducă, din pură bunătate sufletească, tocmai în Chicago.

Dar pe urmele lor se lansează niște șabloane de mexicani mafioți, membri ai unui cartel de droguri care vor neapărat să-l belească pe ăla mic.

Ouch muică, tare blegit mai este The marksman. Titlul filmului, tradus ca Țintașul, își justifică existența doar la final, când abia atunci Jim (Liam Neeson) își pune ochiul pe lunetă.

În rest, filmul este mai mult o dramă ce se vrea a fi înduioșătoare, un „road movie„ în care 2 personaje complet opuse trebuie să creeze o conexiune emoționantă, dar totul este presărat cu o banalitate sforăitoare în care nu se întâmplă nimic interesant.

Noroc că mai apăreau scene din astea absolut abracadabrante din punct de vedere al logicii care mă trezeau din moleșeală și îmi dădeau cu flit pe la creier, altfel aș fi moțăit tot filmul.

Jur că aveam impresia că întreaga Americă este redusă la un sătuc cu 2 ulițe, pentru că altfel nu-mi explic cum 2 mașini aflate la distanță mare între ele se tot regăsesc una pe alta în vasta întindere a Statelor Unite ale Americii. Încearcă scenariul să vină cu niște justificări puerile, dar nu ține șmecheria, nici de era camioneta lui Jim plină de dispozitive de urmărire și cu 2 sateliți ațintiți asupra ei, și tot nu era găsită de mexicani atât de repede ca în film.

Am râs bine de tot când, în Chicago, spoiler, doi tacoiști călare pe un pod recunosc de la un kilometru, pe ditamai autostrada plină de trafic, mașina lui Jim. Hai sictir.

Și pentru numele tuturor divinităților, nu-l mai puneți pe Liam Neeson (Cold pursuit, Honest thief) să alerge, zici că are o menghină atârnată de ouăle dătătoare de viață și are o răscrăcărare în el de zici că a fost făcut poștă o noapte întreagă la o paradă gay.

Nu mă deranjează un film banal, lipsit de inventivitate, dacă îmi livrează măcar o doză decentă de distracție mediocră, dar The marksman ratează din toate pozițiile la toate capitolele. Nici măcar personajul principal nu este atât de agreabil pe cât mă așteptam, ce să mai zic de antagoniștii care n-au altă treabă decât să umble teleleu după un puștan.

Pfiu, și ce decizii stupide ia Jim, te bagă-n icter acut în anumite secvențe.

Nu există un dram de logică în acțiunile întreprinse de personaje, parcă singura lor menire era să mă enerveze.

Nu pricep cum scenarii insipide și fără nimic incitant în ele, ba chiar de-a dreptul jignitoare, primesc undă verde la Hollywood. Nu mai puțin de 3 inși s-au scremut să coacă acest scenariu, toți la prima aventură de acest gen. Băi nene, dacă nu te pricepi, stai în banca ta, nu toți ăia de la Hollywood trebuie să fie actori, regizori sau scenariști, este nevoie și de măturători pe platoul de filmare.

Nu mai zic că filmul este mânjit și de substraturi politice care contribuie și mai mult la lâncezeala scenariului.

Pe scurt, că deja lungesc autostrada scriiturii, în The marksman nu se întâmplă nimic, dar absolut nimic care să justifice existența filmului. Simulacrul acela de acțiune este ridicol și rizibil, iar drama care ar trebui să-ți încălzească inima este mai rece ca o frigidă ținută-n frigider.

Doar pentru câteva peisaje frumoase surprinse în niște cadre largi interesante îi cumpăr lui The marksman 3 cartușe.

1.5 out of 5 stars (1,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

A man of reason

A man of reason

A man of reason (Bohoja) vine din Coreea de Sud și vrea să ne încânte …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *