Encanto

Disney (compania) continuă expansiunea diversității și în Encanto avem parte de o poveste cu aromă columbiană. Asta după ce Coco ne-a dus prin Mexic și Luca prin Italia.

Premisa este foarte atractivă și magică, la propriu și la figurat, deoarece are în prim-plan familia Madrigal, una care și-a căpătat puterile mistice de la o lumânare care nu se stinge și nu se consumă niciodată, spre disperarea părții mercantile a bisericii. Șefa este bunica Alma care prezidează cu o mână de fier peste tot neamul.

Șmecheria familiei este că la o anumită vârstă fiecare membru freacă un pic clanța magică (da, mă, o clanță care deschide o ușă, nu este ce gândiți voi) și își primește o anume putere, ba forță impresionantă, ba capacitate de vindecare instantanee, ba ghicit în viitor, ce să mai, o familie de superputeriști.

Doar că Mirabel (Stephanie Beatriz – The Lego movie 2) trage lozul necâștigător, lumânării magice i se pâlpâie de ea și nu o cadorisește cu nimic, devenind astfel cea nespecială. Deși într-o familie în care toți sunt speciali, de fapt ea devine cea specială, că-i caz unic.

De ce n-a primit vreo putere? Este asta un blestem sau vreo lecție de viață pe care flăcăruia cerată vrea să o dea familiei? Sau la mijloc este ceva mai întunecat?

Fiind un film Disney, este evident că animația este extrem de colorată și zglobie vizual, mai ales că o anumită putere horticolă îți va desfăta ochii cu o mirobolantă sarabandă florală de toată frumusețea. Deci aici Encanto nu dezamăgește, avem curcubeie peste tot și privirile îți vor fi acaparate de cele mai năstrușnice combinații de culori.

Cu siguranță cei mici vor fi captivați de peisajul mirific imaginat în Encanto.

Din păcate, deși premisa era una suculentă pe palierul narativ, scenariul la care au lucrat mai mulți oameni decât locuitorii Vaticanului nu este unul prea interesant. Se pare că nu au știut cum să exploateze ideea ce mustea a potențial și Encanto este un film lipsit de spiritul aventurier, nu m-a impresionat la acest nivel, așteptam fel și fel de năzbâtii din partea personajului Mirabel și la o miriadă de reprezentații ale puterilor deținute de membrii familiei.

În schimb, toată acțiunea are loc într-o casă (și în jurul acesteia), fără ca universul imaginat să fie explorat așa cum se cuvine.

Mi s-a părut că Encanto a avut un singur scop în minte, să ne spună că este bine să fim diferiți, că asta ne face unici, că nu trebuie să ne întristăm dacă n-avem ce au toți ceilalți, niște mesaje care merită laude și aplauze, dar nu și dacă sunt duse la paroxism.

Pentru că asta face Encanto, la asta se rezumă, nu are nimic altceva cu care să învelească aceste pilde, cu care să ne ungă pe gât să alunece mai bine pilulele meditative și multe dintre mesaje mi-au rămas în esofag, fiind livrate prea sec și prea forțat.

Și chiar nu mai este nimeni la Hollywood care să se ocupe de musicaluri? Doar Lin-Manuel Miranda este activ? Că am impresia că pe unde se cântă, este musai să fie și el prezent, de la Hamilton la tick, tick… BOOM!, de la In the heights la Mary Poppins returns și acum Encanto.

Nu îl mai obosiți mă, că omul pare epuizat și secat de inspirație, piesele muzicale sunt prea multe, exagerat de multe, și nici nu-s cine știe ce reușite, nu îți rămân în memorie nici măcar pe jumătatea unui Let it go, nu au acel efect de cantabilitate, să le reții și să le fredonezi în duș.

Bașca actorii care le interpretează nu prea au treabă cu muzica, asta cu tot cu post producția care a încercat să le facă vocile melodioase, și tot se aud cântecele ca dracu`, de zici că-l auzeam pe ăla cu apa lui cristalină răgușit după 3 zile petrecute în fundul gol în mijloc de ianuarie pe pârtia de la Clăbucet.

Se simte că nu-i de la Pixar animația, ci de la Disney, scenariul nu este atât de rafinat și de profund ca producțiile pixariene, iar glumele sunt infantile, fără a se adresa și adulților.

De fapt, asta este marea problemă a lui Encanto, transmite mesaje prețioase, dar pe care cei mici nu le vor sesiza, fiind unele prea adulte și serioase, dar o face într-un mod copilăresc, astfel încât nu vor capta atenția maturilor care însoțesc puradeii la vizionarea filmului.

Chiar așteptam să fiu luat pe sus de o animație magică, dar Encanto mi-a cam crăpat entuziasmul și m-a înecat în 6 dune de nisip.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Earwig and the witch

Earwig and the witch

Earwig and the witch este un alt film (oare de ce?) regizat de Gorô Miyazaki, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *