Shrek 1

shrek 1Să fie verde am zis!!! Și uite așa a apărut Shrek 1, un prim film de animație din 2001 care a lansat o franciză respectabilă cu multe sequeluri și un spin-off.

 

🎬 Premisă

Ce să fie, ce să fie acest Shrek?

Ei bine, este un căpcăun verde care își duce traiul singur într-o mlaștină dintr-o pădure sperând că nu va fi deranjat nici de oamenii cu furci și topoare care nu vor să practice agricultura cu acele unelte, nici de alte creaturi mistice scoborâte din basmele copilăriei.

Doar că de ce ți-e frică, de aia nu scapi. Atacat de țăranii speriați de un monstru verde care le poate mesteca mațele pe nerăsuflate și invadat de o puzderie de musafiri nepoftiți, Shrek (Mike Myers – Bohemian rhapsody) face un pact cu lordul Farquaad (John Lithgow – Bombshell).

Uriașul verde se jură pe roșu că o va salva pe prințesa Fiona (Cameron Diaz – Minority report) astfel încât Farquaad să o ia de soție, iar acesta îi va elibera un act de proprietate pentru acea mlaștină.

Și acestea sunt coordonatele după care se ghidează întreaga poveste din Shrek cel dintâi.

 

💭 Comentariu

A durat un pic până să mă reobișnuiesc cu animația butucănoasă a începutului de mileniu 3 pentru că tehnica nu era nici pe departe atât de avansată precum este astăzi, însă la acea vreme a fost ceva revoluționar.

Dar am uitat destul de repede de ea pentru că premisa din Shrek 1 are o aromă de tărâm fermecat.

Povestea ia scornelile cu care am adormit în frageda noastră pruncie și le imprimă o nouă reinterpretare.

Una și amuzantă, dar și cu mult tâlc.

Deh, până acum eram obișnuiți că doar Făt-Frumos poate să o salveze pe Ileana Cosânzeana la ananghie, ei bine aici și un monstru cu suflet mare poate face același lucru.

La Shrek 1 de bază sunt personajele, unele devenite deja legendare pentru că sunt scrise excepțional de bine și, mai presus de toate, sunt incredibil de ilare.

Combinația dintre sictireala acră a lui Shrek, care vrea să fie lăsat în pace, cu exuberanța măgarului Donkey (Eddie Murphy – Coming 2 America) care este exact opusul lui și nu suportă liniștea sau singurătatea, generează o groază de scene isterice care vor alunga orice urmă de tristețe din inima spectatorului.

Animația este una foarte fistichie pentru că invadează universul zânelor și personajelor de basm cu elemente din contemporaneitate, ieșind la atac cu trimiteri către filme celebre (The Matrix), dar și cu câteva luări în bâză ale unor branduri gigantice (Facebook).

Shrek 1

 

Întregul film este doldora de „easter-eggs‟, atât în ceea ce privește lumea poveștilor, pentru că sunt o droaie de personaje arhicunoscute, cât și când vine vorba de a identifica modernismul plasat într-un univers imaginar.

Cu toate că este un film de animație, destinat celor mici, să fiți pregătiți pentru o doză consistentă de ședințe terapeutice pentru că Shrek 1, filmul, nu ne lasă să zburdăm de capul nostru pe pajiștile viu colorate ale animației, ci ne ia în primire cu o multitudine de mesaje legate de superficialitatea umană.

Sunt șanse mari ca puradeilor să le zboare pe deasupra capului povețele și să fie orbi la ceea ce vrea filmul să ne transmită, dar noi, ca oameni maturi ce suntem, nu le vom rata pentru că nici nu-s foarte subtile.

Intențiile sunt bune și lăudabile, dar oricât de mult se insistă pe respectivele mesaje, ele rămân la stadiul de utopie pentru că firea umană este construită cu atomi de egoism material și molecule de mândrie belicoasă.

Ca desfășurare de forțe, Shrek 1 nu este neapărat original, doar ideea de bază inovează, în rest totul decurge în mod normal, doar că în loc de un blond cu plete-n vânt și trup cioplit de sculptori greci avem un morman de carne puturoasă, antiteza perfectă a prototipului de prinț propovăduit  prin povești.

 

🏆 Verdict

Shrek 1 este o animație care vine la pachet cu o poveste ce pare ingenioasă la prima vedere, dar care urmează firul narativ clișeic al atâtor producții cu tentă romantică.

Însă decorul magic în care regăsești personaje ce aparțin acum de domeniul public, protagoniștii hâtri care te vor rida pe la colțurile gurii prin interacțiunea lor mucalită și melodiile nemaipomenite care formează coloana sonoră transformă Shrek 1 într-o animație bună.

N-aș putea spune că-i excelentă în ciuda poveștii mai mature pe care o prezintă pentru că rămâne una plină de stereotipuri cinematografice și nu aduce nimic neprevăzut.

Mai am de treabă pentru că sunt alte 4 filme de văzut din acest univers și mă opresc din construit pentru că am finalizat turnul cel mai înalt cu 8 etaje.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Luck„

Luck

Ușuit de la Pixar, John Lasseter a fost agățat de Skydance Animation și Luck este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.