A man called Otto

A man called OttoDupă ce s-a făcut de bășcălie cu Pinocchio, Tom Hanks trebuia să își revanșa cu A man called Otto, un film regizat de Marc Forster (Christopher Robin).

 

🎬 A man called Otto – Premisă

Faceți cunoștință cu Otto, vecinul proaspăt pensionat, teroristul cartierului, omul cu tabieturi de nezdruncinat.

El patrulează cu noaptea-n cap pentru a se asigura că lumea respectă regulile micii comunități din care face parte.

Evident, din punctul lui de vedere toți ceilalți sunt niște idioți incapabili de ceva bun, doar el este bastionul ordinii și disciplinei.

Nu doar că are pe cap o companie imobiliară care ridică noi clădiri lângă locuința sa, acum s-a trezit și cu niște locatari noi, o familie tare zurlie și gălăgioasă.

Spre marea lui supărare, Marisol (Mariana Treviño – Overboard) și Tommy (Manuel Garcia-Rulfo – Greyhound) sunt și foarte prietenoși și taman pe el l-au găsit să-și verse afecțiunea și să-l bage în seamă în permanență când el are alte lucruri de făcut.

Unele mai neplăcute, funerare.

Colac peste pupăză, că un necaz nu vine niciodată singur, ci la pachet, trei într-unul, precum cafeaua, prin decor își face apariția și una bucată pisică pricăjită care tot la Otto trage.

 

💭 A man called Otto – Comentariu

Filmul este un remake, vă surprinde?, după o producție suedeză din 2015. Sau, dacă vreți, o altă adaptare a romanului din 2012 intitulat A man called Ove.

Este drăguț că scenariul își ridică pălăria în fața originalului prin câteva trimiteri suedeze pe care cu greu le poți rata.

Neavând vreun punct de referință pentru a face o comparație deoarece n-am văzut originalul, o să tratez A man called Otto ca pe ceva nou.

Lăsând la o parte chestiile tehnice, hai să intru cu lopata-n film.

Este un mix reușit, de fapt ce zic eu reușit, unul extraordinar, de comedie savuroasă și dramă ce-ți sfărâmă sufletul.

Seamănă, că nu-i greu de tras această paralelă, cu After life-ul lui Ricky Gervais.

Partea comică rezultă din comportamentul extrem de morocănos al lui Otto care nu-i mulțumit de nimeni și de nimic.

Mormăie ca un urs ori de câte ori cineva își dovedește lipsa de intelect și își dă ochii peste cap când este martorul unor dovezi de neîndemânare.

Ba că vecinul nu știe să parcheze lateral, ba că vecina nu știe să își aerisească vechiturile de calorifere, ba că unii aruncă ziarul aiurea, ba că alții calcă mereu iarba. Nimic nu-l mulțumește pe Otto.

A man called Otto

 

Iar interacțiunile cu cei din jur, mai ales cu persoane care nu îi cunosc caracterul și sunt surprinse de reacțiile lui, generează valuri de râs.

Însă aceste valuri de râs sunt foarte bine contracarate de viituri de lacrimi pentru că Otto nu a ajuns așa din întâmplare.

Are în spate un destin tragic pe care filmul ni-l prezintă în flashback-uri și să dea naiba de nu mă apucă iar plânsul când scriu aceste rânduri pentru că-mi reamintesc scenele respective.

Aparent, sala în care am văzut A man called Otto a fost una neobișnuită, plină de umiditate localizată ocular pentru că o bună bucată din film am văzut-o mai mult în ceață, printre picăturile de apă care se adunau necontenit sub pleoape.

Și nu am fost singurul cu această problemă, că mai suspinau și alți spectatori.

Nu exagerez când spun că filmul se afundă în niște subiecte grele de tot, chiar dacă uneori o face zâmbetul pe buze.

O mare contribuție la jelania cinefilă a avut-o și coloana sonoră, una plină de melodii care se potrivesc la perfecție cu imaginile care se derulează pe ecran. Habar n-aveam că soția lui Tom Hanks dă bine din glas.

Cu acest rol Tom Hanks (Forrest Gump) și-a spălat cu vârf și îndesat rușinea de a fi jucat în mizeria aia de Pinocchio a lui Disney, aici interpretează o partitură în care se simte că a pus suflet și nu doar a dat cu subsemnatul pe cecul dolofan.

Personajul lui este unul care te enervează prin tabieturile sale sâcâitoare pentru cei dimprejur, dar care te și înduioșează pentru că lasă să se vadă că printre crăpăturile pielii sale groase mai există umanitate în el.

Îți dai seama că nu-i atât de dur pe cât pare atunci când te complimentează în felul lui. Mă rog, compliment este mult spus. Adică nu te jignește la fel de rău ca pe alții. Atunci înseamnă că l-ai impresionat.

Prea mult m-a atins la suflet A man called Otto pentru a-i reproșa ceva, chiar dacă este adaptat din greu societății moderne, și știți la ce mă refer.

Iar dacă nu știți, stați liniștiți, o să vă lămurească filmul destul de insistent.

Dacă ar fi să-l împușc un pic, atunci ar fi nepotismul de care dă dovadă, că în film apare, cam prea mult, unul din copiii lui Tom Hanks care nu pare a fi din peisaj. Se simte că n-a dat audiție pentru rol, ci l-au băgat mămica și tăticul care sunt producători ai filmului.

 

🏆 A man called Otto – Verdict

Erau momente în care nu mai știam dacă plâng datorită dumelor involuntare pe care le genera Otto prin felul său de a fi sau din cauza dramelor prezentate de film, fie cele la trecut, fie cele prezente.

Producția este una simplă și nesofisticată, dar plină de uman, cu o inimă mare, ce colcăie de dragoste, umor și mesaje perene care ne transmit povețe aplicabile, care nu sunt utopice.

Ne arată ce înseamnă să fii un om bun, ne spune că nu trebuie să te închizi în sine în ciuda problemelor pe care le ai și că viața nu se termină când consideri tu, ci când se termină efectiv.

Practic, acest film mă face să mă duc la vecinul de vizavi și să-l întreb de sănătate pentru că viața asta care ne obligă să facem totul în viteză ne-a înstrăinat de tot unii de alții, ceea ce nu este deloc în regulă.

Înainte de toate, avem nevoie de afecțiune, indiferent de unde vine (familie, prieteni, parteneri, vecini, pisici, câini), ea este motorul care ne împinge mai departe în această cursă monotonă până la destinația finală.

A man called Otto este un film care te face să râzi cu gura până la urechi și apoi îți dă un pumn în stomac de te lasă fără aer, atât de bine jonglează pe cele două paliere contrastante, cele ale umorului și dramei.

Probabil că originalul este mai bun, dar nici A man called Otto nu-i de colea, ba chiar mi-a depășit așteptările, astfel încât îi voi găti 9 caserole cu felurite mâncăruri delicioase.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Marocco

Marocco

Trebuia să-mi clătesc ochii cu un film românesc mai cu viziune artistică după ce am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *