Clerks II

Clerks IIGhici cine s-a întors? Cum cine? Clerks II, continuarea hitului semnat de Kevin Smith din 1994. Iată că după 12 ani și câteva alte proiecte lansate, Smith se întoarce la origini, regizând și scriind un sequel filmului care i-a adus notorietate.

 

🎬 Clerks II – Premisă

Au trecut 10 ani de la evenimentele din Clerks și protagoniștii Dante (Brian O`Halloran – Jay and Silent Bob reboot) și Randal (Jeff Anderson) sunt tot casieri de meserie, doar că au schimbat consignația / magazinul de casete video cu un fast food.

Cum Jay (Jason Mewes – Yoga hosers) și Silent Bob (Kevin Smith – The disaster artist) nu își lasă prietenii la greu, și ei s-au aciuiat pe lângă coșmelia care vinde otravă dosită într-o chiflă.

Pentru Dante se anunță însă lucruri mari, este ultima lui zi de lucru, își va părăsi cotețul primitor, lăsându-și șefa Becky (Rosario Dawson – Trance) cu ochii în soare pentru că urmează să se însoare și să se mute tocmai în Florida.

Hotărât să nu lase nimic să-i întineze această ultimă zi petrecută prăjind cartofi și învârtind burgeri, Dante încearcă să scape de pontaj fără evenimente deosebite.

Dar cum îl are lângă el pe Randal, este de la sine înțeles că în Clerks II urmează să se petreacă niscai evenimente bulversante pentru personaje.

 

💭 Clerks II – Comentariu

Sunt câteva modificări majore comparativ cu Clerks.

În primul rând, Clerks II este filmat color, ceea ce elimină aspectul de producție ieftină emanat de primul film.

În al doilea rând, acum scenariul are o structură clasică, urmează un fir narativ coerent, nu mai este un ansamblu de scenete cusute de prezența acelorași personaje, aici chiar avem o poveste care începe de undeva și are o destinație clară în minte.

În al treilea rând, personajele sunt mai în etate, deci mai înțelepte. Cel puțin în teorie pentru că realitatea este cu totul alta. Doar Dante pare că s-a mai deșteptat în scăfârlie și s-a maturizat, ceilalți au rămas la același nivel intelectual copilăresc.

Cum șade bine unei continuări, Clerks II toarnă și mai mult ulei încins pe plita obscenității și replicile iau foc pentru că n-am mai auzit de mult atâtea profanități pe secundă ejectate ca în acest film.

Și eu care credeam că primul Clerks a fost plin de vulgarități, aici totul este exacerbat de s-ar rușina până și cineva cu sindromul Tourette la câte porcării obscene sunt discutate în film.

Dar totul este scris cu cap, deși la prima vedere îți spui că invectivele penetrante sunt prezente doar de dragul de a șoca auzul spectatorilor, Clerks II are un motiv bine întemeiat care stă la baza acestui limbaj.

Culmea, deși mult mai amuzant decât Clerks, filmul de față este și mult mai serios, deoarece abordează în mare parte aceleași teme, dar cu o mai mare gravitate și mai mult interes acordat astfel încât filozofează destul de intens asupra unor subiecte dintre cele mai diferite, de la rasism până la integrarea forțată în șabloanele impuse de societate.

Și când pomenesc de aceste subiecte, fac o defavoare filmului pentru că nu descriu scenele respective la adevărata lor valoare, trebuie să le vezi pentru a le crede, mai ales partea cu rasismul, pffff, am aflat cuvinte și expresii noi despre care nu auzisem până acum sau habar n-aveam că au asemenea conotații peiorative.

Clerks II

 

Dacă vă vine a crede, Clerks II este și despre amor și despre diferența dintre iubirea de complezență, de ochii lumii, și dragostea adevărată, cea care contează. Chiar mi-au mijit niște lacrimi mici pe la colțul ochilor în câteva momente de corazon.

Cât despre umor, ce pot spune este că am avut în permanență un rânjet măgăresc extaziat pe moacă, de multe ori mă hlizeam ca maimuța la banană pentru că replicile sunt atât de vulgare, poantele atât de seci și amuzante simultan, iar unele secvențe de-a dreptul scandaloase încât nu am putut să mențin o mimică neclintită nici măcar pentru un minut.

Există și scene în care nu-ți vine a crede ochilor ceea ce vezi, atât de reprobabile sunt acțiunile la care se dedau unele personaje, dar sunt și secvențe nostalgice în care sunt pomenite filme dragi nouă, din panoplia de seamă a cinematografiei, ba chiar se discută intens pe tema lor.

Se pare că Smith a fost un vizionar, a anticipat evoluția sub-speciei umane din încrengătura cinefilului, anume fanul toxic, pentru că redă cu fidelitate maximă modul în care oamenii se scandalizează și aproape se iau la omor doar pentru că altcineva are o părere diferită despre un film.

Acum Kevin Smith și-a permis să angajeze actori reali pentru această producție și apar în roluri secundare, uneori de figurație, nume grele din această tagmă.

 

🏆 Clerks II – Verdict

Clerks II are o absurditate aparte în el, dar și o tentă blasfematoare deranjantă pentru mulți, dar mie mi-a plăcut mai mult decât Clerks poate și pentru că acum există o coeziune în rândul evenimentelor care se petrec rapid pe ecran.

Totul este la superlativ aici, de la umorul scandalos și conotațiile sexuale rușinoase până la persiflarea fără menajamente a societății actuale care pare că regresează la nivel de mentalitate în loc să evolueze.

Personajele create de Kevin Smith sunt carismatice în felul lor, le îndrăgești imediat, iar acest sequel te apropie și mai mult de ele.

Finalul mi s-a părut a fi unul aproape perfect, sper doar să n-o bulibășească și s-o dea de gard cu Clerks III.

Pentru mine Clerks II este mai bun decât Clerks, așa că trebuie să închid taraba că mi s-a terminat tura de 9 ore.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

An American werewolf in London

An american werewolf in London

An American werewolf in London este o comedie horror din 1981 scrisă și regizată de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *