Detective Chinatown 3

Iată-mă ajuns la Detective Chinatown 3, film lansat pe data de 12.02.2021 în China și care a făcut de-a dreptul furori.

Dacă este să-i credem pe chinezi, pe timp de pandemie, cu cinema-urile la capacitate de 75%, acest film a doborât 2 recorduri deține de Avengers: Endgame în ceea ce privește încasările, cel mai mare boxoffice într-o singură zi într-un teritoriu, 162 de milioane față de 157 milioane cât a făcut Avengers: Endgame, respectiv cel mai bănos weekend, 400 de milioane față de cele 357 de milioane de dolari ale aceluiași Avengers: Endgame.

Acum că am trecut în revistă detaliile tehnice, să mă iau la trântă cu premisa.

Cei doi detectivi năstrușnici, cerebralul Qin Feng (Haoran Liu – Detective Chinatown 1) și nebunaticul Tang Ren (Baoqiang Wang – Kung fu killer) își mută dorsalul din New York, unde a avut loc acțiunea din Detective Chinatown 2, tocmai în Tokyo pentru că-s invitați de un confrate detectiv, Noda Hiroshi (Satoshi Tsumabuki – The fast and the furious: Tokyo drift) pentru a rezolva un caz intrigant în care este implicat un cap al mafiei japoneze.

Deși lucrurile păreau foarte clare la prima vedere, nu-i nicio mirare că un mister planează asupra cazului și cei trei sunt nevoiți să-și ascută instinctele vânătorești pentru a afla adevărul din spatele acestei enigme. Colac peste pupăză, se bagă-n schemă și un detectiv thailandez, Jack Jaa (jucat de, hihi, Tony Jaa – Triple threat, Saat po long 2).

În ciuda succesului imens pe care l-a avut Detective Chinatown 3, 700 de milioane de dolari boxoffice în total, nu mi s-a părut că se ridică la nivelul celui de-al doilea care a avut un caz de-a dreptul interesant și chiar șocant.

Aici accentul cade prea mult pe-o comedie copilărească, aproape de parodie, iar cazul se duce pe plan secund, deși este unul care pune la grea încercare intelectul lui Qin Feng și miștocăreala lui Tang Ren.

Au fost câteva momente ilare care mi-au generat valuri de râs zgomotos, dar în rest umorul s-a bazat pe repetiția exagerată a unor glume, precum și pe unele snoave foarte simpliste, de nivel intelectual căzut la pământ care nu mi s-au părut deloc amuzante. Mi s-a părut mie sau am dibuit o încercare de parodiere a unei scene din Deadpool?

În continuare Tang Ten este vedeta incontestabilă a acestui spectacol comic, iar adiția lui Tony Jaa nu face decât să împrospăteze rețeta care era în pericol să devină una fadă. Dar așa, cu un maestru în arte marțiale, avem asigurate și scene de acțiune ca la carte în care Jaa își etalează talentul în cafteală, lucru ce a lipsit anterioarelor două filme.

Nu se bazează Detective Chinatown 3 pe acțiune, fiind o comedie, dar nu a stricat deloc să văd ceva scărmăneli în care Jaa și-a băgat coada.

Cazul detectivistic, chiar dacă nu este unul înfiorător, ca în Detective Chinatown 2, scoate la iveală multe momente în care inteligenta este pusă la treabă, pentru că un personaj misterios, Q, le tot pune bețe-n roate protagoniștilor cu tot felul de jocuri de perspicacitate ce trebuie rezolvate pentru a avansa cu câte-un pas mic spre rezolvarea misterului. Unele soluții sunt banale, dar altele colcăie de inventivitate și înțelepciune orientală.

Detective Chinatown 3 păcătuiește cu un ritm inegal și cu lipsa unui editor priceput pentru că filmul suferă de o lungire a duratei dincolo de limita răbdării spectatorului. Am avut impresia la un moment dat, după elucidarea misterului, că toată șmecheria s-a gătat, dar apoi am văzut că filmul mai ține încă vreo 20-25 de minute și mi-am scrântit globul ocular când mi l-am dat peste cap.

Când acțiunea zboară razant pe lângă noi, când abia se târâie enervant de lent.

De asemenea, pe cât de inteligente sunt unele momente din film (se fac trimiteri la Briciul lui Occam și Banda Mobius), pe atât de tâmpă este întreaga premisă pentru că îți dai seama după rezolvarea cazului că întregul ansamblu nu are logică. Dar de asta nu ai cum să te prinzi pe parcursul filmului, așa că nu deranjează decât la final.

Cu un ton prea fâșneț pe gustul meu, care a acoperit cazul alambicat, și cu o durată exagerată, Detective Chinatown 3 nu ar fi primit o notă foarte mare din partea mea, dar nu știu cum a nimerit-o pe coloană sonoră, care este una de senzație pentru gustul meu și m-a mai îmbunat.

Iar finalul de final mi-a dat la temelie, venind cu o piesă foarte dragă mie, care demonstrează că dincolo de giumbușlucurile infantile, Detective Chinatown 3 are și suflet și ne îndeamnă să fim mai buni cu cei din jur și cu noi înșine, doar așa vom vindeca lumea.

Dar încerc să nu fiu atât de subiectiv și să mă las influențat de acest aspect, de aceea îi provoc pe detectivi să rezolve doar 7 cazuri complicate și mă pregătesc pentru un al patrulea film pentru că este clar că va urma unul, atât succesul fenomenal al acestuia, cât și o scenă de final lasă loc de încă un film.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Cruella

Disney nu se dezice de adaptări live action și Cruella este cea mai recentă adiție …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *