Ma

Ma

Ma este un film ce vine cu dedicație din partea Blumhouse, companie specializată în hituri bănoase realizate cu mărunțiș. Și Ma nu face excepție de la această regulă, thrillerul cu niscai accente horror fiind produs cu vreo 5 milioane de dolari.

Tate Taylor o regizează pe Octavia Spencer în rolul Sue Ann sau, pe scurt, Ma, o tanti ce sălășluiește într-un orășel uitat de lume în care ai succes dacă pleci de acolo.

Taman în acest oraș poposește Maggie, cărată cu forța de mă-sa, Erica, pentru că a` bătrână și-a ratat cariera la oraș așa că își îneacă amarul într-o slujbă de 2 jetoane într-un cazinou.

Aici Maggie nu pierde prea mult timp și se înhaită cu o gașcă de liceeni al căror unic scop pare găsirea unui loc unde să se îmbete. Desigur, înainte de toate trebuie să aburească un senior să le cumpere băutură.

Și aici intră în scenă Ma care joacă rolul gospodinei săritoare în ajutor și îi salvează pe tinerei de la rușinea de a petrece o seară cu mințile limpezi. Ba mai mult, se oferă să-i și găzduiască în subsolul ei, să nu mai bea pe toate coclaurile.

Ce doamnă generoasă și cu suflet mare, nu? Cum are ea grijă de ăștia mici să nu facă vreun accident conducând băuți.

Numai că Ma se dovedește a fi cu totul altceva pe măsură ce filmul progresează, destul de lent, dar progresează spre zone inconfortabile ochiului uman.

Dacă la început toate păreau bune și frumoase, cu timpul comportamentul lui Ma devine tot mai ciudat și contribuie la generarea unui maraton de ridicat din sprâncene.

Încetul cu încetul aflăm și motivele din spatele acțiunilor neortodoxe la care apelează Ma, cum totul se leagă, și la propriu, și la figurat, și m-a luat cu frisoane la început de vară urmărind acest film.

Cum se leagă, de ce se leagă și de ce uneori parcă îi ții pumnii lui Ma, vă las să aflați singuri urmărind filmul.

Încep cu marea problemă a filmului, nu neapărat a lui, ci una generală pe care o cam repet, nu pot să trec cu vederea peste veșnicele decizii tâmpite luate de adolescenți în mai toate filmele de acest gen, eu în locul lor mi-aș fi băgat ceva în subsolul lui Ma și aș fi întins-o imediat de acolo la prima sclipire mai ciudată din privirile matroanei. Dar nu, pulifricii ăștia, fermecați de mirajul băuturii, se tot întorc acolo deși Ma demonstrează deviații comportamentale care l-ar face și pe Hannibal Lecter să-i tremure mâinile și să-i scape o bucată de creier din furculiță.

Filmul era suficient de terifiant chiar și când Ma nu făcea nimic (prea) ieșit din comun, dar ultima treime mi-a depășit orice așteptări, când Ma se dezlănțuie și își arată adevărata față.

În mare parte Ma este un thriller, dar nu lipsesc secvențele de horror pur însă am fost scutit de porcăriile de jumpscares.

Este ritmul destul de lent în prima oră și ceva, dar niciodată Ma nu devine un film plictisitor pentru că am fost captivat de interpretarea senzațională a Octaviei Spencer pe care o mai am pe site în filmele Instant family, The shape of water, Hidden figures, Zootopia, Bad Santa 1 și Bad Santa 2, Insurgent și Allegiant.

Am înșirat toate aceste filme pentru a arăta ce rol diferit și-a ales cu acest Ma, film ce a scos-o din zona ei de confort, insuflând viață unui personaj negativ ce poate concura cu succes cu cei clasici doar prin simple expresii faciale suficiente să-ți înghețe sângele în vine.

Nu pot spune că scenariul m-a dat pe spate, nu aduce nimic nou, avem parte de aceiași adolescenți tembeli amenințați de o forță diabolică și fără interpretarea ireproșabilă marca Octavia Spencer filmul ar fi fost unul banal pe care nici nu l-aș fi băgat în seamă.

În funcție de ce așteptări aveți de la film, s-ar putea să fiți plăcut surprinși de Ma dacă vă plac filmele cu ardere internă lentă bazate mai mult pe personaje bine conturate (și aici vorbesc doar despre cel negativ), dar, la fel de bine, și dezamăgiți, pentru că nu are acea curgere rapidă cu multe evenimente care să vină de-a valma peste spectator pentru a-i ține atenția la cote maxime.

Opinia mea de neofit este că Ma se duce undeva pe la un 8 și, chiar dacă mă repet ca un politician în săptămâna votării, asta datorită interpretării înfiorător de bune din partea Octaviei Spencer.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Kingdom of Judas

Kingdom of Judas

Kingdom of Judas nu are nicio treabă cu religia, titlul este înșelător, atât ca subiect, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *