Welcome to Collinwood

Am vrut de ceva vreme să revăd Welcome to Collinwood, o comedie din 2002, destul de necunoscută publicului larg.

Este primul efort regizoral autentic al celebrului cuplu de frați Russo, cuplu care a regizat Civil war, Infinity war și Endgame. Deja vi s-au aprins niște beculețe de interes, nu?

Și asta încă nu-i nimic, distribuția filmului îi cuprinde, printre alții, pe Sam Rockwell și George Clooney.

Un manglitor de mașini, vai mama lui, Cosimo (Luiz Guzman – Keanu, Le flic de Belleville), este săltat de poliție și aruncat la mititica. Aici află de la un pârnăiaș pe viață de un pont sigur, un jaf floare la ureche, care i-ar aranja pe viață pe cei care l-ar înfăptui. Doar că domnul Cosimo nu iese prea curând de la zdup, ca atare, o însărcinează pe gagică-sa cu găsirea unui nătăfleț care să-și ia asupra lui vina și să-l înlocuiască pe Cosimo la pușcărie.

Lucrurile nu merg chiar cum vrea Cosimo și din vorbă-n vorbă se adună o trupă de șoc care vrea să dea lovitura și să țină pentru ea roadele muncii.

Problema este că amărăștenii adunați de pe toate gardurile fără șipci nu prea se pricep la jafuri și asta va genera umorul din Welcome to Collinwood.

Scenariul inventează cele mai prăpădite, tolomace, prostovane, paradite, dobitoace, naive, nătăflețe, nătânge, neroade, incapabile, hăbăuce și motoloage personaje din istoria cinematografiei pentru a lua parte la jaf.

Cu toate astea, pe cât de tălâmbe sunt personajele, pe atât de ușor de îndrăgit devin rapid și chiar ții cu ele să le reușească lovitura deși ai mai mari șanse de a câștiga la 6/49 marele premiu bifând un singur număr decât să triumfe prostanii noștri.

Pero (Sam Rockwell – Jojo rabbit, Moon) este un boxeur ratat, Leon (Isaiah Washington) este un cartofor de două parale, Riley (William H. Macy – Blood father) este un crăpător de foame cu un sugar după el și nevasta la mititica, iar Toto (Michael Jeter – The green mile, Jurassic Park III – la ultimul său rol) este un boșorog ce abia își târâie flatulațiile, dar toți au impresia că-s mari spărgători de seifuri.

După ce că pleacă din start cu un mare handicap, toți fiind nepricepuți în acest domeniu, zeița Fortuna își bate joc de ei aruncându-le în cârcă toate ghinioanele posibile. Dacă un lucru are cea mai mică șansă de a merge rău, atunci legile lui Murphy cu siguranță își vor cere ofranda cuvenită.

Am râs cum rar râd la comedii, Welcome to Collinwood având un umor eminamente fizic, protagoniștii trec prin fel și fel de încercări care le periclitează integritatea corporală.

Dacă prima parte din film să zicem că nu ar fi cea mai poznașă comedie văzută vreodată, în schimb finalul din Welcome to Collinwood, jaful efectiv, este printre cele mai reușite bucăți amuzante la care am asistat de când casc gura la filme. Și are și o scenă memorabilă la care râd doar amintindu-mi de ea, al cărei efect nu s-a pierdut în timp, chiar dacă am revăzut de câteva ori filmul.

Interpretările actoricești sunt perfecte, timingul livrării momentelor comice este nemaipomenit, personajele sunt de-a dreptul aiurite prin comportament, deși sunt niște viitori criminali, nu-s deloc oameni răi, doar niște sărăntoci care încearcă să facă rost de un ban luându-se la trântă cu ceva ce îi depășește. Până și cameo-ul lui George Clooney (The midnight sky, Tomorrowland) este al naibii de amuzant, are niște replici de tot râsul, dar în sensul bun.

Nu este umorul cel mai inteligent, dar nici nu apelează la poante vulgare, pline de referințe sexuale, aici personajele suferă fizic de pe urma incompetenței lor și mai dau drumul și la niște înjurături care nu fac decât să amplifice efectul comic generat de durerea lor.

Știu că nu-i bine să râzi de răul altuia, dar fix ăsta este scopul filmului Welcome to Collinwood.

Acum depinde și de gusturi, poate unii nu-l vor găsi amuzant, ci prostesc (ceea ce este adevărat), dar filmul nu se ia deloc în serios, nu este deloc profund, nu are un scenariu imbatabil, ba chiar nu-i deloc credibil, dar aia mă-sii, m-a făcut să râd de mi-a pocnit splina, dacă ar fi avut poantele un pic mai simetric împrăștiate pe toată durata filmului, i-aș fi dat nota maximă, așa mă opresc la doar 9 Bellini.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Fly me to the Moon

Fly me to the Moon

S-a strigat adunarea pentru conspiraționiști din toată lumea odată cu lansarea filmului Fly me to …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *