Mortal Kombat, varianta 2021, și-a făcut apariția la cinema (pe unde sunt deschise), dar și pe HBO Max. După ce am îngurgitat versiunile din mileniul trecut (Mortal Kombat din 1995 și Mortal Kombat: Annihilation din 1997), am fost curios să văd cum arată un Mortal Kombat în 2021.
Încă din start mi-a plăcut faptul că povestea pornește identic cu cea din animația Mortal Kombat legends: Scorpion`s revenge, în secolul 17, cu Hanzo Hasashi udând florile. Dar revenim rapid la premisa de căpătâi, cea cu care suntem familiari din Mortal Kombat 1995.
Shang Tsung (Chin Han – Contagion, Skyscraper), mare tartor în Lumea de Dincolo, nu mai are pe cine chinui pe alte tărâmuri și vrea să simtă cum se zvârcolesc și umanii torturați. Are deja 9 victorii consecutive în turneul Mortal Kombat, care pune față-n față cei mai plenipotențiari luptători ai tărâmurilor de pretutindeni, dar mai are nevoie de una singură pentru a-și însuși actele de proprietate ale Terrei.
Dar Lordul Raiden (Tadanobu Asano – Midway, Thor: Ragnarok) are un as sub pălărie, câțiva luptători neînfricați care, cu ceva antrenament, vor deveni o ofensivă de speriat pentru toate spurcăciunile hidoase aruncate la înaintare de către Shang Tsung care umblă cu fofârlica, nu respectă regulile.
Așadar, personajele care intră în arenă pentru salvarea prețioasei noastre Gaia și cu care facem cunoștință sunt Cole Young (Lewis Tan – Deadpool 2), Sonya Blade (Jessica McNamee – The meg), Liu Kang (Aquaman, Power Rangers) și Jax (Mehcad Brooks).
Există trei diferențe majore între versiunile vechi de Mortal Kombat și acesta din 2021, două în favoarea celui nou și una contra lui.
Cele de bine sunt faptul că filmu-i cu rating R și are buget consistent, ceea ce aduce întreaga imagine de ansamblu mai aproape de așteptările mele de la un film de asemenea natură, iar de rău este coloana sonoră blegită, pe lângă că melodia sculătoare de morți este prezentă pentru foarte puțin timp, au și modernizat-o de au stricat-o de tot, pierzându-și tot zvâcul care a făcut-o memorabilă. Zici că mănânci o ceafă de porc, dar din soia, pare la fel, dar n-are niciun gust.
Nu anticipam vreo strălucire de scenariu de la un film care poartă titlul de Mortal Kombat, așa că nu am fost deranjat prea mult de replicile tâmpe pe care le rostogoleau personajele, precum cea din trailer:
– Este un semn din naștere.
– Nu înțeleg, ce vrei să spui?
– Adică s-a născut cu el (bolândule care n-ai creier să pricepi ce e ăla semn din naștere).
Ce m-a deranjat, în schimb, la Mortal Kombat, este faptul că nu există niciun turneu Mortal Kombat. Trecuse mai bine de o oră din film și personajele încă se antrenau, iar eu fumegam de nervi, că deja știam ce le poate pielea și tot așteptam să treacă și la confruntările pe viață și pe moarte. Aici este și vina mea, că tocmai ce am revăzut de curând 3 filme Mortal Kombat și personal nu mai aveam nevoie de nicio poveste de origine, voiam să intre direct în pâine.
Eh, și după ce am scăldat un pic prin noroi filmul, mă bag acum să scot din cufăr și complimentele.
Când ne tăvălesc personajele, apăi nu se glumește deloc, ratingul R este folosit pe deplin în film, sare sânge pe tot tapetul mural și pereții devin picturi abstracte-n roșu datorită violenței extreme. Dar sângele este prea fals, prea CGI, nu mai există pliculețe cu ketchup? Creierul nu a fost deloc păcălit de prezența vizuală a sângelui digital, chiar așa de scump este în zilele noastre să cumperi câteva borcane cu bulion?
Dar dincolo de asta, filmul arată destul de bine din punct de vedere tehnic. Efectele speciale sunt reușite, nu extraordinare, dar își fac treaba dacă mai închizi când și când câte-un ochi.
Confruntările sunt bine puse în scenă (nu toate), deși sunt îngrămădite în partea de final când toată lumea bună se bate cu barbarii fantasmagorici veniți din Lumea de Dincolo. Puteau fi mai simetric împrăștiate pe tot parcursul filmului, dar ce să mai comentez când cafteala este mare meserie și eroii noștri au fiecare câte-o abilitate de fatalitate care este folosită în momente culminante.
Nu este la fel de brutal ca animația mai sus pomenită (cred că este aproape imposibil ca un live action să redea violența din acea animație), dar mi-a satisfăcut pofta de atrocități smulgătoare de intestine și sfărâmări de căpățâni, mai ales că am primit o coregrafie bună, care se folosește de mediul înconjurător și îmi bagă sub nas câteva scheme alambicate care se lasă cu eulogii subite. N-a stricat nici faptul că într-unul din roluri joacă Joe Taslim (personajul jucat de el este cel mai șmecher, se poate un film doar cu el?), mare maestru în zdruncinat coaste și clănțănit de dinți.
Dar scenariul din Mortal Kombat exagerează cu ratingul R, și nu mă refer la vizual, ci la auditiv, nu a găsit un echilibru bun și la fiecare 5 cuvinte unul sigur era fuck și variații ale acestuia, simțindu-se că-s replici băgate forțat doar de dragul de a înjura, ba chiar unul din personaje devine enervant prin interminabila lui tiradă plină de injurii și poante care se transformă destul de repede în ceva obositor pentru auz. Știu că asta este însăși natura lui, dar ce e prea mult strică.
Actoria este slăbuță, și îți dai seama de asta în momentul în care Joe Taslim (The raid, The night comes for us) este cel mai cunoscut actor din distribuție. Cel care l-a jucat pe Cole mi s-a părut cam fad, iar interpreta personajului Sonya Blade (Jessica McNamee sau second-hand Charlize Theron), este antamată mai mult să dea bine-n poster decât să joace.
Însă îmi văd lungul nasului, este Mortal Kombat, nu Othello, ca atare aleg să mă concentrez mai mult pe acțiunea din film decât pe scenariu și actorie, și deși mă simt un pic dezamăgit pentru că întregul ansamblu nu este bine proporționat, prea multă introducere (care ține cam 2 treimi din film) și prea îngrămădită acțiunea pe final, o să-i dau lui Mortal Kombat 7 fatalități, la fel ca versiunii din 1995 care arată tehnic mult, mult mai prost, dar care a redat mai bine spiritul de Mortal Kombat (deși acolo am fost nostalgic).
Dacă filmul din 2021 avea jumătate din scenele din ultimele 20 de minute plasate în primele 70-80 de minute și folosea melodia originală, atunci sărea direct la 9. Desigur, așa aș fi vrut eu pentru gustul meu, dar poate continuarea va fi la un nivel superior pentru că, și poate părea spoiler, se termină propice pentru un sequel.
(3,5 / 5)